Köy Kültürü Korunmalı

44

 

30 Mart seçimlerinden sonra Büyükşehir olan 30 ilimizdeki köyler mahalle oldu. Ancak, köylerin resmen mahalle olması köylerimizde ki köy kültürünü yok etmemeli. Tam aksine köy kültürü gelenek ve görenekleriyle hayat tarzıyla, Büyükşehirlere uyumlu hale getirilerek yaşatılmalıdır. Deyim yerindeyse köy hayatı yok edilirse gelecekte çok büyük felaket ve sıkıntılar yaşanacaktır.

Gazeteci ve belgeselci olarak bu önemli durumu sürekli gündeme getiriyoruz. Zira, eğer köy hayatı yok olursa şehirlerde yaşamda duracaktır. Zira hayvancılık, tarım, ziraat, tümüyle yok olacaktır. Gelişmiş batı ülkeleri köy hayatını sürdürmek için çok özel çabalar sarf ediyor.

KOCAELİ’DE KÖY KÜLTÜRÜ KORUNMALIDIR

Artık köylerimizin adı tarih oldu. Her biri mahalle haline geldi. Ama 800 yıllık geçmiş yasayla yok olamaz. 500’dean fazla Kocaeli bölgesinde köy bulunuyor. Bununla ilgili çok özel bir çalışma yapılmalıdır. Konuyu sürekli gündeme getirdik, daha önce bu konuyla ilgili bir çok yazı kaleme aldık.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İLE SÖYLEŞİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu ile konuyu değişik zamanlarda konuşup söyleşiler yaptık. Diğer yetkili ve yöneticilerle konunun önemini ifade etmeye çalıştık. Gebze Sivil Toplum Merkezi’ni ziyaret eden Belediye başkanı sayın Karaosmanoğlu ile Taşköprü köyleriyle ilgili yaptığımız belgesel çekimleri köyler ve manavlar hakkında bilgiler aldık. Sayın başkan çok önemli açıklamalar yaptı. Her köyde bir köy kültür evi ve müzesi kurulması için muhtarlıklar ve dernek başkanlarına büyük görev düştüğünü söyledi. Gebze Kadıllı köyünde gezdiği bir köy evi müzesinden örnekler verdi.

TAŞKÖPRÜ ONARILACAK!

Taşköprü derneğinin konuğu olan başkan Karaosmanoğlu, tarihi Taşköprü’yü onaracaklarını müjdeleyerek, “Bütün hazırlıklarını yapıyoruz. Koruma kuruluyla birlikte yapacağız. Bölge adını orada ki köprüden alıyor. Kocaeli kültürünü Manavlarla birlikte oradan alıyor. Örfü adeti olan önemli bir yöremiz. Oranın gelenek ve göreneklerinin yaşatılması için özellikle derneklerin çalışma yapması gerekiyor. Müzesini kurmak gerekir. Böylelikle buranın gelenek ve görenekleri gelecek kuşaklara aktarılır. Tabi burada en önemli görev derneklere düşüyor.” Dedi.