Kocaeli Aydınlar Ocağı Mensupları’nın Kosova Seyahati (1 )

67

Aydınlar Ocakları’nın 2012 Kasım Ayında Bursa’da yapılan 38. Şurasında, Kosova Türk Aydınlar Ocağı Başkanı Sayın Ferhat Derviş‘in daveti üzerine, 30 Mayıs 2013 tarihinde Kosova da yapılacak olan toplantıya iştirak edilmesine karar verilmişti.

Alınan bu karar gereğince seyahat hazırlıklarına erken tarihlerde başlanmış ve daha Mart Ayı gelmeden toplantıya iştirak edecekler tespit edilerek, uçak biletlerinin tedariki cihetine gidilmiştir. Bu şekildeki hareket tarzı hem gidilecek tarihte bilet bulamama riskini ortadan kaldırmış ve hem de daha hesaplı bilet alma imkânını sağlamıştır. Bu vesileyle uçak paralarının talebe göre her gün borsa gibi inip çıkmakta olduğunu da öğrenmiş olduk.

Bütün hazırlıklar yapıldıktan sonra 29.05.2013 tarihinde Sabiha Gökçen Hava Alanına gitmek üze PEGASUS Uçak Şirketine ait bir minibüs ile saat 08.00 sıralarında hareket ettik. Bu seyahate,

Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez,  eşi Dr. Ayşe Gülden Sönmez ve oğulları Ahmet Buğrahan Sönmez Harita Mühendisi ve Kuruçeşme son Belediye Başkanı Ali Kahraman ve eşi Asuman Kahraman

Yeminli Tercüman Cemal Barış, eşi Hatice Barış ve henüz 19 aylık bir bebek olan çocukları Cihan Fatih Barış

İSKİ Eski Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ordu ve eşi Reyhan Ordu

Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi, İnşaat Y. Mühendisi Mithat Bora Bulut

Petkim’den emekli ve İzmit Belediyesi Meclis Üyesi İsmail Gün ve eşi Birsen GünBora

Mobilyacı Mahmut Öztürk ve eşi Hülya Öztürk

(Kimya Yük. Müh.) Mustafa Görgün

Çevre Müh. Burak Elbay İştirak etmişlerdir.

İlk defa yurt dışında yapılan bu toplantıda, geçmiş yıllarda yapılan bu nevi toplantıların devamlı müdavimi olanlardan, Başta Ocak Eski Başkanı Ahsen Okyar, halen Ocak Başkan Yardımcısı olan Selçuk Arslan, Genel Sekreter Hasan Uzunhasanoğlu, İlim İstişare Kurulu Başkanı Nihat Gürer, İlim İstişare Kurulu Üyesi Dr. Halil İbrahim Kahraman, Diş Tabibi Ömer Erdal ve Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Yunus Özen’i gözlerimiz aradı.

Ayrıca bu toplantıya, başta İstanbul Merkez, İstanbul Avrupa Yakası Aydınlar Ocağı, İstanbul Anadolu Yakası Aydınlar Ocağı, İstanbul Maltepe Aydınlar Ocağı, Adıyaman Mimar Sinan Aydınlar Ocağı, Sakarya, Balıkesir, Manisa, İnegöl, Çanakkale, Sivas, Adana, Trabzon, Kayseri Aydınlar Ocağı olmak üzere 20 dernekten 180 kişi katılmış bulunmaktadır.

Bu arada şu hususu da ifade edeyim ki, bundan önceki yapılan şuralarda iştirak edenler arasında en kalabalık gurubu teşkil eden Kocaeli Aydınlar Ocağı, bu defa birinciliği, Manisa Aydınlar Ocağı‘na kaptırmış bulunmaktadır. Kocaeli’den 17 kişi katılmasına rağmen, Manisa ekibi 37 kişi olarak iştirak etmiştir. Bu da her geçen yıl yapılan şuralara rağbetin büyük miktarda artığının bir nişanesi olarak görülmektedir. Toplam 180 kişinin iştirak etmiş olması hususu da bu durumu çok güzel ifade etmektedir.

Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak, 29.05.2013 Çarşamba gününü sabah 08.00 sıralarında PEGASUS Uçak Firmasına ait bir minibüs ile Sabiha Gökçen Hava Alanına müteveccihen hareket edildi. Uçak 10.30 da kalkacağı için 1,5 saat kadar önce havaalanına vasıl olundu. Uçak, önceden tespit edildiği gibi 10.30 da tam zamanında kalktı. Bir saat 20 dakika sonra rahat bir yolculuk yapmak suretiyle Priştina Hava alanına indik. Buradan Ocak mensuplarını beklemekte olan otobüslere binerek Priştina şehir merkezine hareket edildi. Orada toplantıya iştirak edecek olan diğer Ocak mensupları ile birlikte bir alanda toplanarak, program gereği, ayağımızın tozu ile ziyaret edeceğimiz Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar‘ın bulunduğu kamu binasına gidildi. Burası dört Bakanlığın hizmet verdiği modern bir bina idi. Orada bulunan büyükçe bir salonda bütün heyet üyeleri olarak tam kadro yerimizi aldık. Kürsünün yanında Kosova Bayrağı ile birlikte Türk Bayrağının da bulunması bizi bir hayli gururlandırdı.

Kısa bir süre sonra Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, bir milletvekili ve iki bakan yardımcısı ile birlikte kürsüdeki yerlerini aldı. Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Mustafa Erkal da kürsünün tam arkasındaki koltuğa oturdu. Bakan Mahir Yağcılar heyetimiz üyelerine hoş geldiniz dedikten sonra Kosova ve yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakanın yapmış olduğu açıklamalardan, Kosova’nın yaklaşık olarak 1,9 milyon civarında nüfusunun olduğu, bunun büyük bir kısmını Arnavutların teşkil ettiği, ikinci sırada Sırpların bulunduğu, arkasından da 19 bin civarındaki nüfusla Türklerin geldiği anlaşılmaktadır. Türkler genel nüfusun  %1,2 gibi küçük bir kısmını teşkil etmektedir. Ancak buna rağmen, verilen bilgiye göre nüfus sayısı bakımından az olan Türkler’in Kosova’nın idari yapısı içerisinde bir hayli müessir oldukları anlaşılmaktadır. Lisan olarak da Türkçeyi olduğu gibi muhafaza ettikleri görülmektedir. Hatta öyle ki, nüfusun büyük bir çoğunluğunu teşkil eden Arnavutların dahi Türkçe konuşmaları rahat bir şekilde anladıkları ifade edilmiştir. Bu hususun doğruluğunu daha sonra gezdiğimiz yerlerde de bizzat müşahede etmiş bulunmaktayız.

Bakan konuşmasında, Türkiye Aydınlar Ocakları mensuplarının Kosova gelip kendilerini ziyaret etmelerinin büyük ehemmiyet arz ettiğini,  bu ziyaretin kendilerine manevi bakımdan büyük destek olduğunu, esasen Türkiye Cumhuriyetinin de Kosova’ya ve Kosova’lı Türklere her zaman destek verdiğini, bu itibarla da T.C. Devletine Türk Halkına şükran borçlu olduklarını ifade etti. Aydınlar Ocakları Genel Başkanı Mustafa Erkal’ın yaptığı konuşmanın arkasında buradaki programımız sona erdi. Meclis salonunda toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra buradan ayrıldık.

Buradan, Priştina’daki ikinci ziyaret yerimiz olan Osmanlı İmparatorluğu’nun 3. Padişahı olan ve 1389 Yılında Sırplar ile yapılan Kosova Meydan Muharebesini kazandıktan sonra yaralılar arasında bulunan bir Sırplı tarafından hançerlenerek şehit edilen Sultan Murat Hüdavendigar‘ın Türbesine hareket edildi.

Türbe Priştina’ya 6 Km. kadar bir mesafe de olup, Kosova Ovasında bulunmaktadır. Türbe, uzun yıllar bakımsız ve harabe halinde bulunmakta iken Türkiye Diyanet Vakfı tarafından restore edilmiş. Yanındaki bina da 2005 Yılında TİKA tarafından restore edilerek müze haline getirilmiştir. Yapılan tamir ve bakımdan sonra bahçe içerisinde bulunan türbe ve hemen yanında yapılan müze binası çok güzel olmuş.

Türbede bütün haşmetiyle sakin bir şekilde yatmakta bulunan Sultan Murat Hüdavendigar’ın ruhuna İhlâs ve Fatiha okuyup dualarımızı yaptıktan sonra buradan ayrılarak esas kalacağımız ve toplantının yapılacağı yer olan Prizren’e hareket ettik. Bir saate yaklaşan bir yolculuktan sonra akşamüzeri saat 6.00 sıralarında bu şehre vasıl olduk ve beş gün kalacağımız otellerimize yerleştik.

DEVAM EDECEK…