İYİ Parti GİK Seçimi Hakkında

57

Aslında İYİ Parti GİK seçimi hakkında hiçbir şey yazmayı düşünmüyordum. Çünkü her ne kadar geçtiğimiz yılbaşından hemen sonra üyeliğinden istifa etmiş de olsam hala devam eden duygusal bağlarımdan dolayı İYİ Parti hakkında “ulu orta” olumsuz yorumlar yazmak istemiyorum. Ancak, GİK seçimlerinde adeta bir demokrasi rüzgârı estiği yönünde bir hava estirildiği için bu yazıyı yazmak boynumun borcu oldu. Amacım İYİ Parti’yi eleştirmek değil, sadece gerçek demokrasinin ne olduğunu ve gerçek anlamda demokrasi rüzgârının esmesi için neler yapılması gerektiğini anlatmaktan ibarettir. Eleştirilerim ve çözüm önerilerim İYİ Parti’nin şahsında Türkiye’de faaliyet gösteren bütün siyasi partilere yöneliktir.

 

Siyasi Parti Üyeleri Ne İşe Yarar?

 

Evvela, delege sisteminin olduğu yerde demokrasi rüzgârı esemez. Siyasi partilerin her şeyden önce üyelerinin sadece bir sayısal çoğunluk olmadıklarını ve parti yönetiminde söz hakları bulunduğunu, bu söz hakkını da genel merkez yönetimini belirleyen seçimlerde oy kullanarak yerine getirebileceklerini kabul etmeleri lazım.

İngiltere’de Boris Johnson’un Muhafazakâr Parti’nin genel başkanlığına seçildiği olağan üstü genel kurulda 160 bin “ÜYE” oy kullandı. Dikkat edin “DELEGE” değil, “ÜYE”!!

Üye kayıt kampanyası yapan siyasi partilerin kulakları çınlasın. Sadece “çarşaf listeyle” demokrat olunmuyor. Demokrasi bambaşka bir şey.

Türkiye’de faaliyet gösteren bütün siyasi partiler, üyelerini sadece sayısal çoğunluktan ibaret görürler. Siyasi parti üyelerinin, parti üst yönetimlerini hatta üst yönetimleri bir kenara bırakın partilerinin il yönetimlerini seçmede bile söz hakları yoktur.

Siyasi parti üyelerinin genel seçimlerde kendi partilerinin milletvekili adaylarını belirleme gibi bir “lüksleri” asla yoktur. Aynı şekilde yerel seçimlerde de belediye başkan ve belediye meclis üyesi adaylarını belirleme gibi bir “lüksleri” de yoktur! Durum böyle olunca siyasi parti üyesi ile herhangi bir siyasi partiye üye olmayan herhangi bir seçmen arasında hiçbir fark kalmamaktadır.

Hâlbuki İYİ Parti’nin tüzüğünde ön seçimlere yer verilmiş ve gerek genel gerekse yerel seçimlerde ön seçim yapılacağı yani parti üyelerine kendi adaylarını belirleme hakkı tanınacağı ifade edilmiştir. Ancak bu önseçim meselesi şimdiye kadar gerçekleştirilen seçimlerde uygulanmadığı gibi “temayül yoklamasına” bile başvurulmamıştır.

O zaman ister istemez şu soruyu soruyoruz. Bu siyasi parti üyeliği ne işe yarar?

 

GİK Adayı Olmak İçin Neden Belli Sayıda Delegenin İmzasını Almak Gerekiyor?

 

İYİ Parti GİK seçimlerinde göze çarpan diğer antidemokratik uygulama ise GİK adayı olabilmek için ya delege olmanız gerekiyor ya da delege değilseniz belli sayıda delegenin imza vererek sizi aday göstermesi gerekiyor. Parti üyelerinin GİK adaylığının bu şekilde zorlaştırılması demokratik asla demokratik uygulama değil. Dolayısıyla daha aday belirleme aşamasında bile demokrasinin en ufak bir esintisi görünmüyor.

 

Katranı ezsek de olmuyor şeker…

 

İYİ Parti GİK toplantısından önce delegelerin cep telefonlarına “110’uncu sıra ile 150’nci sıra arasındaki adaylar için oy kullanılması” yönünde mesaj gittiği ve yine oy pusulasında adayların sıralamasının da buna göre yapıldığı görünüyor. Bu şekilde bir sıralama yapılması ve delegenin belli bir sıra grubu içerisindeki adaylara oy vermeleri yönünde telkin edilmeleri de çarşaf liste sisteminin fiilen uygulanmaması, tam tersine fiilen blok listenin oylanması sonuçlarını doğurduğundan demokratik teamüllere aykırı bir durum meydana gelmiştir.

Sonuç olarak İYİ Parti GİK seçimlerine bırakın demokrasi rüzgârını, demokrasinin hafif bir esintisi bile uğramamıştır. Ne diyebiliriz ki, katranı ezsek de olmuyor şeker…

 

 

Önceki İçerikİYİ Parti’nin Demokrasi Sınavı
Sonraki İçerikYalanla Yaşarken Gerçek Dünyada
Avatar photo
1983 yılında Tokat Erbaa’da dünyaya geldi. İlk okulu Ankara’da, ortaokulu Bitlis Tatvan’da, Lise’yi Bursa’da okudu. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünü kazandı. 2003 yılında bu okulu terk edip Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. 2008 yılında bu okuldan mezun oldu. Yüksek lisansını 2019 yılında Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde tamamladı. Halen Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora eğitimini devam ettirmektedir. 2018 yılında siyasetle de ilgilenen yazar, 2019 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın üyesi olmuş ve 2023 yılında Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın başkanlığı görevine seçilmiştir. 2018 yılında bu yana Kocaeli’de köşe yazıları yazmakta ve yazıları Kocaeli’nin muhtelif yerel basın kuruluşlarının yanı sıra Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde yayınlanmaktadır. Yine 2018 yılından bu yana ülke genelinde barolarda eğitimler ve Kocaeli’de yerel STK’larda konferanslar vermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. ESERLERİ : A. YAYINLANMIŞ KİTAPLARI 1) Katılım Bankacılığı, Yetkin Yayınları, Ankara, 2020. 2) Tayyip Erdoğan Sonrası Türkiye, Melekler Yayıncılık, Kocaeli, 2020. 3) Türk’ün Ustalarla İmtihanı, Kitap Yurdu Doğrudan Yayıncılık, 2023. B. YAYINLANMIŞ AKADEMİK MAKALELERİ 1) Tahkim Sözleşmesinin Unsurları – Leges Hukuk Dergisi, Prof. Dr. Saim Üstündağ’a Vefa Andacı, Ekim 2020, Y:11, S: 130, s. 112-133. 2) Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması’na (Viyana Sözleşmesi / CISG) Göre Taşıma Halindeyken Satılan Mallara İlişkin Hasarın İntikali – Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 335-360. 3) Nama Yazılı Pay Senetleri Üzerinde Önalım, Alım, Geri Alım ve Öncelik Hakları - Prof. Dr. Saim Üstündağ’a İthafen İlmi Makaleler II, Aristo Yayınevi, İstanbul 2021, s. 1-59. 4) Faiz ve Vade Farkı Kavramlarının Hukuki Niteliklerinin Karşılaştırılması – Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler, Dora Basım, Bursa, 2021, s. 19-41. 5) Anonim Şirketlerde Payın ve Pay Senetlerinin Devri - Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler II, Dora Basım, Bursa, 2022, s. 313-336. 6) Limited Şirketlerde Pay Devri – Bilimsel Araştırmalar, Yetkin Yayınları, Ankara, 2023, s. 113-130. 7) Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yüklenicinin Temerrüdü Nedeniyle Sözleşmeden Dönme, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Aralık 2023, S:28, s. 133-161.