Iğdır’da 42. Şura

77

Aydınlar Ocakları 42. Şurası 13-15 Kasım tarihleri arasında Doğu Anadolu’muzun güzel ve şirin serhat şehri Iğdır’da, Iğdır Aydınlar Ocağımızın ev sahipliğinde yapıldı. Şuranın Iğdır’ın 95. Kurtuluş Yıldönümüne rastlaması da güzel bir tesadüf idi. 43 sene önce doktora tezimi hazırlarken ziyaret ettiğim şehirlerimizden – o dönem ilçe – biri de Iğdır idi.

Bilindiği gibi yerli ve milli birer STK olan Aydınlar Ocaklarımız senede iki kere şuralar düzenlemektedir. Bu yıl ilk şuramızı 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında Manisa Aydınlar Ocağı’nın ev sahipliğinde Manisa’da yapmış; ülkemizin iç, dış ve bölge sorunlarını ele almış, sonuç bildirisi ile de çeşitli teklifler getirmiştik.

Bu defa yoğun iç göç almış; demografik yapısı planlı bir şekilde bozulmuş olan Iğdır’ı seçtik. Bu şehrin sosyal dokusunun bozulmasına müsaade edenler kötü bir imtihan vermişlerdir. Yapılan çok yönlü yanlışlar, milli hassasiyeti yüksek olan bu şehrimizde vatandaşı küstürmüş, üzmüş ama hiçbir zaman ümitsizliğe sevk etmemiştir.

Iğdır’ın yerleşik halkı arasında yer alan Kürt vatandaşlarımızın göçle bu ile gönderilenlerle anlaşamadığı, zihniyet farkı olduğunu öğrendik. Bu örnek bile vatandaşlarımızı birbirine düşürmek ve etnik sorun yaratmak isteyenlere anlamlı bir cevaptır. Iğdır Belediye binasındaki Kürtçe yazı ülkemizin son 13 sene içinde nasıl bir mesafe aldığını da gösteriyordu. Bizim ne Kürtçe, ne de Zazaca ile bir sorunumuz olamaz. Bizim sorunumuz mahalli diller kullanılarak egemenlik haklarımıza yapılan saldırılardır. Halka da düşman olan işbirlikçi bölücülerle işimiz var. Bu Şura STK olarak bizlerin bu şehre götüreceğimiz hizmetlerin bir başlangıcı olabilir.

Şura toplantısının sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde; ülkemizi dıştan da destekli dönüştürme çabası olan Yeni Anayasa konusu ele alındı. Etnik ırkçılığı ve bölücü terörü teşvik edecek, milli aidiyet şuurunu zedeleyecek, anayasayı ilga edecek gayretlerin yerine; TBMM’nin demokratik parlamenter sistemi daha da güçlendirecek yasaları çıkarabileceği ve ülke ihtiyaçlarına göre değişiklikleri yapabileceği ifade edildi. Meselâ, siyasi partiler ve seçim kanunları gibi… Yeni denen Anayasa ile terörle yapılan mücadelenin çelişeceği ve anlamını yitireceği bilhassa belirtildi.

Yeni Türkiye ifadesinin Türk Tarihi, Atatürk, Cumhuriyet, Milli Mücadele ve milli kimlikle bir çeşit hesaplaşma, milli devlete meydan okuma, rövanş alma hevesi ve dış destekli bir kumpas olduğu üzerinde duruldu.

Başkanlık Sisteminin bir dayatma ve demokratik parlamenter sistemi suçlamanın yanlış ve maksatlı olduğu belirtildi. Bu sistemin bölgesel özerklik ve eyalet sistemiyle yürüyebileceği üzerinde duruldu. Türkiye’ye demokrasi çok görülmemelidir ifadesi bildiride yer aldı.

Güncel sorunlar içinde; hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının, düşünce ve ifade hürriyetinin zedelenmesi, basına yapılan baskılar, terörle mücadele ile çözüm yani çözülme sürecinin çeliştiği, Suriye ve Telafer’den yapılan göçler ve Türkmen sorunu, Ortadoğu politikamızdaki yanlışlar, KKTC’deki son gizli müzakereler, sözde Ermeni soykırımı iddiaları, AB ile ilişkiler, ekonomik ve sağlık sorunları ve kanser tehlikesi bildiride yer aldı. Kadına yönelen şiddet konusu üzerinde de duruldu. Bildiride son olarak da Iğdır’ın ve bölgenin sorunları ele alındı. Birinci sınıf tarım alanlarının imara açılmaması, tarım ve hayvancılıkta yapılan teşviklerin bölge farklarını hesaba katması, çarpık kentleşme, İran ile aramızdaki Boralan sınır kapısının açılması, halk düşmanı teröristlerden oldukça temizlenmiş Ağrı Dağının turizme açılması. Ermenistan’ın Metzamor nükleer santralinin teknolojik ömrünü yitirdiğinden yakın tehlike oluşturduğu, uluslararası hukuktan faydalanılarak haklarımızın korunması, Türklere yapılan soykırımı ifade eden anıt ve müzenin artık tescilinin yapılarak, müzenin zenginleştirilmesi gibi konular ele alındı.

24 Ocağımızın imzaladığı sonuç bildirisinin yanı sıra Türk Medeniyetinin bir şaheseri olan Doğu Bayazıt’taki İshak Paşa Sarayı ziyaret edildi.

Şurayı düzenleyen ve misafirperverlik örnekleri sergileyen başta başkan Murat Sürmeli olmak üzere, yönetim kurulunu tebrik ediyoruz.

 

 

Önceki İçerikSöyler misiniz Nedir Hayat
Sonraki İçerikAllah’ın Gazabı Zalimlerin Üzerine Olsun mu ki
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)