Dünyanın Ortak Dili Sanat

10

Sanat, insanlığın en eski ve en güçlü ifade biçimlerinden biridir. İnsanlar içindeki duyguları, düşünceleri ve sosyal yapıları iletmek için sanat aracını kullanır. Bu durum, sanatı yalnızca estetik bir değer olarak değil, aynı zamanda toplumsal bir dönüşüm aracı olarak da ön plana çıkarır.

Picasso, sanatın günlük hayatın ruhumuzda bıraktığı tozu yıkadığını söyler.

Sanat, bireylere kendilerini özgürce ifade etme fırsatı sunarken, ekip içinde iletişimi güçlendiren eşsiz bir araçtır. Medeniyetler arasında barışı ve diyaloğu sağlar.

28 Nisan 2025 tarihinde 31. resim sergimi açtım. Meslektaşlarımın, dostlarımın, sanatseverlerin ve basın mensuplarının katılımıyla bir güzel etkinliğe daha imza atmış olduk.

36 adet karakalem ve stabilo tekniğiyle yapılmış tablom sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum.

Mutluluklar paylaşınca daha da artarmış. Katılımcıların tebessümü tabloların güzelliğine yansımıştı san ki. Benim de yüzümde çiçekler açtı doğrusu.

“Duygu ve düşüncelerin en güzel ve en estetik haliyle tablolarda vücut bulmuş” halini paylaşmaktan yürekler mutluydu.

Bu mutluluğun kanıtını, anı defterine not düşen konukların satırlarında somut olarak görmekten da onur duydum..

Farklı kültürlerden, farklı düşünceler taşıyan insanlar ortak bir paydada buluşmuştuk. Bunun adı sanattı. Estetikti, üretimdi, paylaşmanın adıydı.

Dünyada paylaşılması gereken onca güzellik varken, insanoğlu neden üzer, kırar, döker ki diye düşünmekten kendimi alamıyorum doğrusu.

Aslında sanat toplumların var olma nedenidir.  Uygar toplum olmanın gereği olarak bireylerde estetik duyguların geliştirilmesi zorunluluğu, bireylerin yeteneklerinin işletilerek, kendilerine güvenen ve üretken insan olmalarının sağlanması gibi nedenlerden dolayı, sanat olmazsa olmaz bir zorunluluk artık.

            -Makineleşmenin oluşturduğu monoton ve hızlı yaşam,

-İnsan yerine makinenin egemen oluşu,

-Kişilerin ruhsal rahatlama imkânı bulamaması

gibi nedenlerden dolayı da, modern toplumlarda daha çok sanata gereksinim duyulmaktadır.

            Çünkü sanat; insanları çirkinlikten, kötülükten, küçüklükten, ilkellikten kurtarır;  güzele, iyiye, doğruya, yapıcılığa, birleştiriciliğe ve yüceliğe ulaştırır.

            Artık sanatın birleştirici, eğitimi güdüleme gücü yadsınmayacak kadar bir gerçek. Bilmediğiniz bir dilde bir şarkı dinlediğinizi düşünün. Şarkının hissettirdiği duygular size o kadar tanıdık gelir ki, o an ne dediğini anlamanıza gerek yoktur. Gözlerinizi kapatır kendi duygularınıza odaklanırsınız, sanki o şarkıyı siz yazmışsınızdır. Böylece, tanımadığınız bir kişiyle bağ kurmuş olursunuz.

Sanat, toplumun sosyal gelişiminin yanı sıra, bireylerin ruhen iyileşmesine de katkı sunmaktadır. Sanatın iyileştirici gücünden yararlanmak isteyen bireyler, mutlaka sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenmelidir.

 O yüzden sanatın eğitime daha çok katılmasında ve katkısının sağlanmasında yarar var. Sanatın, insan yaşamının her boyutunda pozitif katkısı aşikâr. Kentlerin insan onuruna yakışır şekilde dizayn edilmesi, eko sistemin doğallığını koruması, çevrenin göze hoş hale getirilmesi, tercihlerin estetikleşmesi, söylemlerin kibarlaşması, giyim kuşamın ahengi hep sanatsal duyguların ürünü değil midir?

Bu yüzden sanatın büyüleyici ve bütünleyici yönünü unutmamak gerek.

Sanatın, sanatçının varoluş nedeni; ırk, dil, din, milliyetler üstü olmasıdır. İnsanlığa hizmeti, çok taraflılığın, kültürel çeşitliliğin sembolü ve mirası olmasıdır.

Olimpiyatlarda ve benzeri sanat etkinliklerinde; farklı dilleri konuşan, farklı ırklardan ve inançlardan insanların birbirleriyle kolayca anlaşarak, kaynaşarak ve tanışarak edinilen dostlukların ömür boyu sürdüğünü yakinen izlemekteyiz.

Sanat aracılığıyla birbirimizle fark etmediğimiz kadar etkileşime giriyoruz. Bizleri ortak insani değerler etrafında buluşturuyor, görmediğimizi görmemizi sağlıyor, ses çıkaramadığımızda sesimiz oluyor ve farklılıkların bir arada bulunmasını sağlıyor.

Unutulmamalıdır ki sanat, bireyler arasında güçlü bağlar kurar. Toplumların sosyal dokusunu zenginleştirir.

Eğer sevgiyi, hoşgörüyü ve ortak dili dünyada hâkim kılmak istiyorsak sanatın pozitif gücünden daha çok yararlanmamız elzemdir. Sanatsız kalmamanız dileklerimle…

Sevgiyle kalın…