Cami ve Cemaatin Önemi

89

 

Dinimizin beş şartından biri olan namaz ibadeti cemaatle ve camide kılındığında 27 derece daha faziletli ve sevap elde edilmekte. Dinimiz camiye ve cemaate büyük önem vermekte, cemaatin ne kadar önemli olduğunu birlikte kılınan namazlarda ortaya koymaktadır.

Cemaat deyince bugün farklı şeyler algılanmakta. Cemaat kelimesinin Türkçe karşılığı topluluk, birlikte olma ve birliği temsil eden sivil toplum örgütü olarak da nitelendirebiliriz. Cemaatin toplandığı camiler ise köy, belde, kasaba ve şehirlerin merkezi noktasıdır.

İslam medeniyetinde şehir ve kasabalar camilerin etrafında şekillenmiş, camiler merkez alınarak etrafında şehirler kurulmuştur. İslam medeniyeti coğrafyasını gezdiğimde kadim şehirlerin medeniyet merkezlerinin cami etrafında şekillendiklerini görmekteyiz.

CAMİLERE NE KADAR ÖNEM VERİYORUZ?

Camiler sadece ibadet yapılan yerler değildir. Osmanlının ilk dönemine kadar camiler devlet işlerinin görüldüğü, divanların toplandığı, etrafında hastanesiyle, kütüphane ve misafirhanesiyle bir sosyal kültürel merkez olarak değerlendirilmekteydi.

Görüldüğü gibi camiler hayatın tam merkezinde olmuş, şehirlere ruh vermiştir. Bugün Çoban Mustafapaşa Camii’ne baktığımızda camiden daha çok sosyal, kültürel, ibadet, eğitim ve kültür merkezi olarak tam anlamıyla bir külliyedir.  Çoban Mustafapaşa Külliyesi’ni gezdiğimizde bu külliyenin tam merkezi bir mimari şaheser olan camii ile taçlandırılmış, muhteşem bir tabloyu yansıtmakta. Acaba bugün Gebze bölgesinden kaç kişi Mustafapaşa Camii’nin tamamını gezip burada ki bölümleri tanıyıp bilmekte. Gebze bölgesinde bugün yüzlerce cami bulunmakta. Acaba kaç tanesi Mustafapaşa Camii’nin benzeri veya alternatifi. 550 yıl önce yapılan Mustafapaşa Camii’nin keşke Gebze bölgesinde bir benzeri veya alternatifi yapılabilseydi.

SANDALYE’DE NAMAZ KILANLAR

Acı ama bir gerçeği daha dile getirmek istiyorum. Camiler sandalye ve oturaklarla dolu. Basit bir bahaneyle oturarak namaz kılanlar çoğalmakta. Bu acı duruma bir son verilmeli. Geçtiğimiz yıl Tunus’ta Kayevran Cami’nde belgesel çekerken protezli tek ayağıyla namaz kılan yaşlı bir şahısla tanıştık. Neden oturarak namaz kılmadığını sorduğumda tercümanıma “Bu nasıl Müslüman adam oturarak Allah’ın huzurunda namaz kılar mı?” diye sert bir cevap verdi. Türkiye’de baktığımızda adamın eli ayağı her şeyi sağlam, hiçbir uzvunda eksiklik yok. Kılacağı beş vakit namazı da sandalyede kılıyor. Cemaat ve cami ruhunu öldürüyor.

CUMA NAMAZI VE CAMİLER

Camiler daha çok Cuma namazları için yapılmakta. Bugün bir çok bölgede devasa ve çok büyük camiler yapılmasına rağmen içerisinde Cuma namazı kılınamamakta. Bazı köylerde küçük küçük mahallelerde yapılan camilerde Cuma namazlarının kılınmasıyla Cemaat ruhu ölmekte, bir köyde bile tek camide kalabalık cemaatle kılınması gereken Cuma namazı bölünüp paramparça bir şekilde mahallelerde kılınmakta. Bu duruma Diyanet İşleri Başkanı dur demeli, küçük beldelerde tek bir camide Cuma namazlarının kıldırılmasını organize etmelidir.

Gebze gibi büyük şehirlerde merkezi camiler Cuma günleri cemaati alamamakta, yollarda, pis ortamlarda, toz toprak içerisinde ki hasırlar üstünde sağlıksız bir ortamda, Cuma namazı kılınmakta. Cemaatin sağlıklı ve temiz bir ortamda Cuma namazı kılabilmesi için okurlarımızdan çeşitli öneriler aldık.

Mübarek Cuma günü, müminlerin bayramı… Cuma namazı için tüm camilerimiz hazır hale getirilmeli, başta İmam ve Müezzinler olmak üzere cami dernekleri cemaatin huzurlu, temiz bir ortamda Cuma namazı kılmalarına imkan sağlayacak önlemler almalıdır.

CAMİLERİ HAZIR TUTALIM

Cuma günleri bir çok caminin Cuma namazına yetersiz olması ve bazı camilerin Cuma namazına hazırlanmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda  başta Kocaeli olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinde kılınan Cuma namazlarında vatandaşlar kar üstünde ve sıkıntılı ortamlarda kıldılar. Cami müezzin görevlilerin ve cami dernek yöneticilerinin camileri Cuma namazı kılınacak hale getirmemeleri yüzünden merdivenlerde, lavabo önlerinde, sağlıksız ortamlarda kılmak zorunda kalan vatandaşlar şikayette bulundular. Gebze Gazetesi olarak Din görevlilerinden camileri Perşembe gününden hazırlamaları için kampanya başlatıyoruz.

HUZUR İÇİNDE İBADET

Cami yönetimleri, İmamlar ve müezzinler Perşembe günleri hazırlık yaparak cemaatin Cuma namazlarını rahat kılabilmesi için çalışma başlatmalı. Camilerin küçük, nüfusun ise kalabalık olduğu yerlerde vatandaşların dini görevlerini, bu mübarek günün anlamına uygun bir şekilde yerine getirebilmeleri için ön hazırlık yapılmalı. Konuyla ilgili vatandaşlar, “Cami dernekleri ve yöneticiler camilerden her hafta para topluyorlar. Elbette toplayacaklar. Camileri vatandaşlar yapıyor. Ancak, haftada bir gün vatandaş Cuma namazını çok huzurlu bir ortamda kılması gerekiyor.”dediler.