Budama Zamanı

118

 

Budama zamanı, Meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler. Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır.

Kış Budama Zamanı:

Kış ılık geçen yerlerde Meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki süre, Budama bakımından en uygun zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budama yapılması doğru olmaz. Meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle, ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasında geçen dönemdir.

Yaz Budama Zamanı:

Yaz boyunca meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların birbiriyle karşılıklı olarak bağlanmaları ve açıların genişletilmeleri, daraltılmaları gibi yapılan işlemlerin tümüne yaz budaması denir. Yaz budamasında amaç, Meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, vejatatif gelişmeyi düzenlemek, kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derim işleri kültürel etkinlikleri geliştirerek kolaylaştırmaktadır. Yaz Budaması özellikle Meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir.