Bu yazıları, tuttuğum gezi notlarımdan, ziyaretimi tamamlayıp döndükten sonra yazmaya başladım.
Bosna-Hersek. Çok uzun zaman önceden beri görmeyi arzu ettiğim yerlerden biriydi. Oraya gitmek bir tutku halini almış ve nihayet gitmiştim ancak Bosna hersek gezisi tabiri caizse herhangi bir turistik geziydi, ziyaretlerden sonra ise benim için bir hüzün olmuştu. Bunun bir gezi olmadığını o zaman anladım. İsim koymam gerekiyordu bunun adı bir ziyaret olabilirdi diye düşündüm. Sizlere de ziyaret olarak aktarmaya gayret edeceğim.
Bir grup arkadaşla 23-27 Nisan 2009 tarihleri arasında Bosna Hersek i ziyaret etmek üzere İstanbul Atatürk hava limanından yola çıktık.
Cuma günüydü Atatürk hava alanından dualarla havalandıktan sonra. (Uçaktan korkmuştum Kalkarken bol bol dua ettim tüm uçak yolcularının ve kendimin sağ salim yere inmemizi bize bahşet diye. Allah’ıma yalvardım, dua ettim). Uçağın cam kenarında yolculuk yaptım. Uçağımız Saraybosna havaalanına doğru yaklaşmaya başladığında şehir çok güzel görünüyordu. Şehrin üstüne doğru yaklaşırken aşağılarda futbol sahasının şehitlik olarak düzenlenmiş halini gördüm. Saraybosna’da 77 şehitlik var. Koca stat maalesef koca bir şehitlik haline dönüştürülmüş. Gezilerimizde aslında her tarafın şehitlik olduğunu gördük.
Hava kararmadan müsait bir saatte Saraybosna hava alanına indik. Küçük bir hava alanı.
Duaya devam bizi sağ salim yere basmamızı sağladığı için yüce yaratana bin bir dualar ettim. İşlemler yapıldıktan sonra bizi bekleyen seyahat firmasının (Fidan Seyahat) otobüsü hazırdı. Otobüsteki yerimizi alarak Saraybosna etrafında bir gezi yaparak yakın çevremizi bize tanıttılar.
Saraybosna’da bulunan, Saraybosna’nın bilge Cumhurbaşkanı ALİYA İZZETBEGOVİÇ’ in de kabrinin bulunduğu şehitliği ziyarete gittik. Gittiğimiz şehitlikte binlerce şehit… Rahmetli Mehmet Akif’in mısraların da yer bulan
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmeyecek.
Şûhedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar…
O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar…
Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid’i…
Bedr’in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi…
Sen ki, İslâm’ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,
O demir çenberi göğsünde kırıp parçaladın;
Sen ki, ruhunla beraber gezer ecrâmı adın;
Sen ki, a’sâra gömülsen taşacaksın… Heyhât! …
Şekliyle yatıyorlardı. Her yaştan insan bu Müslüman ülkenin kurtuluşu ve muzafferiyeti için gözünü kırpmadan kendini siper etmiş toprağın kara bağrına al kanları ile yatmışlar. Şu anda mezarlarıyla ülkelerini korumaktalar.
Bilge Cumhurbaşkanı ALİYA İZZETBEGOVİÇ ‘ in Kabri sekizgen sütunlar üzerinde üzeri gök kubbeyi temsil eden bir çatı şeklinde inşa edilmiş, 1990 – 1992 tarihleri arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı yapan Aliya İzzetbegoviç 1992 – 1995 yılları arasında 4 yıl süren Sırpların Müslümanlara karşı Bosna Savaşında halkının mücadele ve direnişin önderlik etmiş. 2003 yılında vefat ettiğinde vasiyeti şöyledir; “Vasiyetimdir, beni şehitlerimin yanına gömün. Benim yanım onların yanıdır. Beni ayrı bir yere defnetmeyin, zirâ benim ziyaretime gelenler onlardan da dûalarını esirgemesin, mahzûn kalmasınlar”. Vasiyeti üzerine Aliya İzzetbegoviç Kovaci’deki şehitler mezarlığına defnedilir. Şehitleri ile koyun koyuna yatmakta.. Allah Rahmet eylesin. Mezar Ağustos 2006’da bombalı saldırıya uğramış ve tekrar onarılmış. Orada arkadaşlarımızla dualar edip Kuran’ı Kerim tilavetinin ardından topluca duadan sonra ayrılarak otelimizin bulunduğu yere geldik.
Ülkenin resmi adı Bosna Hersek (Bosna i Hercegovina) dır. Bosna-Hersek, başkenti Saraybosna ile beraber belli başlı 14 şehirden oluşmakta. Yaklaşık nüfusu 4.300.000 kadar. Yüz ölçümü 51.129 km2. Resmi dilleri Boşnakça, Hırvatça ve Sırça’dan oluşmakta. Yaşayan halk Slav ırkına mensup; Müslümanlar Boşnak, Katolikler Hırvat ve Ortodokslar Sırp olarak adlandırılmaktalar. Para birimi eski Osmanlı para birimi olan kayme resmi adı aslında (KM) (Konvertibilna Marka) ve1 Türk lirasına karşılık gelmekte. Yaşayan ahali kayme olarak kullanmakta. Ülkenin sınır komşuları Sırbistan, Karadağ ve Hırvatistan’dır. Ülkenin Akdeniz yaklaşık 10 kilometrelik kıyısı bulunmakta. Nehirleri Una, Sana, Drina, Bosna, Neretva, Vrbas. Gölleri Boroçka, Modroçka ve Jablanica. Karasal ve Akdeniz iklimi görülmekte.
Yönetim şekli Cumhuriyet, bir Cumhurbaşkanı ve iki başkan yardımcısı ile yönetilmekte. 8 ayda bir başkan ve yardımcıları yer değiştirerek yönetimde yer almaktalar. 800 milletvekili ve 200 bakandan oluşan bir parlamentoları mevcut. Siyasi yapılaşma ise kantonlardan oluşmakta.