Birlikte sandık başına…

100

10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi garip bir seçim olacak. Üç aday yarışacak ama AKP adayı devletin her türlü imkanlarından fazlasıyla faydalanıyor. Diğer adaylara bağış dahil çeşitli sınırlamalar getirilmiş. Havuz medyası ilan için üç dört kat para istiyor. Kısaca ilan ambargosu bile konmuş. Yurt dışından geecek oyların şaibeli olmayacağını söylemek mümkün mü?

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı, Barzani, Kandil, etnik ırkçılar ve Ermeni yönetimi AKP adayının kazanmasını bekliyorlar. Batılı sözde dostlarımız da onlardan farklı değil… Sorunları kendi çıkarları yönünde çözmede cesur adam ve açılımcı lider arayanlar herhalde Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleyecek değiller…

İsrail Orta Doğu’da, Rusya Ukrayna’da egemenlik alanları yaratırken ve güç toplarken en ufak bir tavize fırsat vermezken, Türkiye açılım ve çözüm adı altında ufalanma, milleti ayrıştırmakla ve devleti etkisizleştirmekle uğraşıyor. Düşman kazanarak ve arttırarak başarılı bir dış politika yapılabilir mi? Tezgahın ve kumpasların yürütülebilmesi için ülkenin temel kurumları hedef alındı, onlara güç ve itibar kaybettirildi. Cemaat-iktidar işbirliği şimdi geri tepti. Her türlü hukuksuzluğu ve yargısız infazları dün birlikte gerçekleştirenlerin, halkı gazete manşetleri ile yanıltanların, bugün polislere yönelen hukuksuzluktan şikayet etme hakları olamaz.

Böyle giderse, milli irade kullanılarak ülkede yeni paralel devletler yaratılacaktır.Ülke milli birlik ve bütünlüğünü yitirecek ve çok parçalı bir devlet olmaya zorlanacaktır. Türksüz ve renksiz bir anayasa ile ülke etnik ufalanmaya gidecektir. Vatandaş bu Yeni Türkiye tuzağına 10 Ağustos’ta evet mi diyecektir?

1923 Türkiyesinin, Milli Devletin ve Cumhuriyetin tasfiyesine mi gideceğiz? Hangi milli devlet ufalanarak, devlet olma zaafa uğratılarak daha iyi bütünleşebilir? Milli bütünleşmenin olmadığı yerde demokrasi bir fantezidir ve sürdürülemez. Siyasi ve ekonomik istikrarın temeli de milli birlik ve bütünlüktür.

10 Ağustos’ta parlamenter demokrasiden mi yana olacağız; yoksa hukukun üstünlüğü ve hukuk devletini rafa kaldırıp parti devletine dönüşüp tek adam diktasına giden başkanlık sistemine evet mi diyeceğiz?

Kin, nefret ve kamplaşma doğuracak ortamı mı destekleyeceğiz?

Etnik ırkçılığı ve bölücülüğü demokratikleşme olarak kabul mü edeceğiz? Terör örgütü ile itibar ve gurur kırıcı çarpık bir barış ve çözümü onaylayarak aziz şehitlerimizin ruhlarını mı inciteceğiz?

Ortadoğu’da BOP’un eş başkanlığı ülkemizi yeni macera ve tehlikelerin içine itti. Sonuçta Türkiye değil; İsrail, ABD ve Barzani kazanıyor. Bu durum devam mı edecek?

 

Ülke tarihinin bu en bunalımlı ve tehlikeli dönemecinde bulunurken, vatandaşın haber alma kaynakları büyük ölçüde teslim alınmışken, Musul Konsolosluğu olayına haber ambargosu konmuşken ve demokrasi kan kaybederken tatile devam mı edeceğiz; yoksa sandık başına mı koşacağız? Bu ülke için fedakârlık yapmaya değmez mi? Ülke için hayatının baharında toprağa düşmüş aziz şehitlerimiz bugün mezarlarından doğrulsalar; biz yanlış bir iş mi yaptık, terör örgütüyle mücadele ettik diyecekler.

10 Ağustos’ta ülkeyi yeni maceralara sürüklemeyecek, tekrar ona itibar ve caydırıcılık kazandıracak, milli kimlik ve Cumhuriyetle kavgalı olmayan, birleştirici, dengeli, yıpranmamış ve aklı başında, ülkeyi tanınmaz hale getirmeyecek bir adayı seçmekten başka bir çıkış yolu var mı? O halde; birlikte sandık başına…

Önceki İçerikEkmelettin İhsanoğlu Tayyip Erdoğan Mukayesesi
Sonraki İçerikKumpas Ortaya Döküldü
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)