Belediyeye Yasak, Deniz Feneri’ne ve Türgev’e Serbest

56

Anladık ki devletimizin böyle kara günler için hazinesinde hiç para yok. Herkesi evlerine kapatıldığı bir salgında, devletimizin vatandaşlarımızı bir ay dahi besleyecek birikimi kalmamış. Hepsi har vurup harman savrulmuş.

Gelişmiş bütün devletler bu dar günlerde büyük bütçeler ayırarak vatandaşlarına iş, aş ve gelir garantisi vererek “evde kalın çağrısı” yaptı. Evde kalanların temel ihtiyaçlarını evlerine gönderdiler.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ise böyle garantiler ve yardımlar yapamadığı için IBAN numaraları vererek milletten yardım talebinde bulundu.

İş yine milletimizin kendi başının çaresine bakmasına kaldı.

İstanbul ve Ankara korona salgının en çok etkilediği iki büyükşehrimiz. Buraların yerel yöneticileri İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara BŞB Başkanı Mansur Yavaş salgın sebebiyle gelirlerini kaybedenler başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine yönelik yardımlara başladılar. Bu çalışmalar birçok belediyemize örnek teşkil etti.

Bir kesim vatandaşlarımız gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştığını gördüğü Belediye yardımlarına katkıda bulunmak istediler. Bu iki belediye de verdikleri hesap numaralarına bağış toplamaya başladılar.

Muhalefet partilerine oy veren vatandaşlarımızın Tayyip Erdoğan ve ekibine güveni yoktu. Çünkü daha önce devletin depremzedeler için, 15 Temmuz Darbe Şehitleri için, işsizlik fonunda toplanan paralar için “bu paralar nerede?” sorularına cevap verilememişti.

Merkez Bankası’nın zor günler için ayırdığı ihtiyat akçesinin bile maksadı dışında harcandığını görüyordu.

Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu belediyelerin yardım toplamasının “yasal olmadığını” söyleyerek bu Belediyelerin hesaplarını bloke ettirdiler.

*******************************

Devlet İçinde Devlet Olmamalı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Belediyelerin yardım toplaması konusunda, “Belediyeler devlet içinde devlet olmaya çalışmamalı” dedi.

Gerçekten hiçbir özel veya tüzel kişi Devlet İçinde Devlet Olmamalı.

Ancak AKP iktidarı boyunca devlet içinde devlet olanları da, devlet gücünü paylaşanları da hatırladıkça bu söze şaşırdım.

FETÖ terör örgütünün (Cemaatin) devlet içinde devlet olması için “ne istedilerse veren” AKP idi.

Çözüm sürecinde Oslo’da, Habur’da, İmralı’da, Dolmabahçe’de, Diyarbakır Meydanında özerk bir devletin temelini atarken PKK terör örgütü ve yan kuruluşlarını devlet içinde devlet yapan da AKP ve Onun Genel Başkanı idi.

Şimdi de belli bakanlıkları ve kurumları tarikat yapılanmalarına teslim ederek devlet içinde devlet oluşturan da AKP iktidarı ve Onun Genel Başkanı.

Devletin yapması gereken bazı işleri yandaş vakıflara veren de AKP. Eğitimi Ensar Vakfı ve Türgev’e, Savunmayı SADAT şirketine, Yardım toplama işlerini Deniz Feneri, İHH, İlim Yayma vd vakıflara devreden bunları “Devlet İçinde Devlet” yapan da AKP ve Onun Genel Başkanı idi.

Bütün bunların sorumlusu olanların, zaten devletin organik bir parçası olan en büyük iki şehrimizin Belediyelerini “devlet içinde devlet” olmakla suçlamasını anlayamadım. (Büyükşehir Belediyesi “idari ve mali özerkliğe sahip, karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisidir.”)

Ne yapmış bu belediyeler? Terör örgütleri ile işbirliği mi yapmışlar? Devlet imkânlarını yandaş kuruluşlara peşkeş mi çekmişler? Devletin birliğini tehlikeye düşürecek işler mi yapmışlar?

Bu belediyeler Koronavirus salgınından ekonomik olarak etkilenen vatandaşlarımız için yardım toplamışlar ve yardımları ihtiyaç sahiplerine dağıtmışlar. Yaptıkları işin hesabını da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmışlar. (Çok kötü örnek olmuşlar çoook!)

Bizim “devlet içinde devlet” yaratanlara değil, devlet gibi davranan devlet kurumlarına ihtiyacımız var.

*******************************

Yasal Değil Kılıfı

2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre, illerde yardım toplamak isteyenlerin Validen izin alması gerekir.

Ancak belediyeler bu hükümden muaftır. Bağış toplayabilirler. Kendi özel kanunlarında somut ve açık hüküm bulunmaktadır.

Buna rağmen, Süleyman Soylu gibi diyelim ki, “bağış başka, yardım başka.” Belediyelerin de validen izin alması lazım.

Doğru bile olsa, böylesine olağanüstü bir durumda, Belediyelerin bu hizmetlerine katkı sağlamak yerine köstek olmak mı gerekir? Devlet olmak bu mudur?

Düşünün ki, şu anda hiçbir izne tabi olmaksızın aynı yardım kampanyasını TÜRGEV veya Deniz Feneri yaparsa yasal; Belediyeler yapınca yasa dışı, hatta “Devlet içinde devlet olma” çabası.

Şimdi Belediyeler engellendiği için AKP’ye güvenmeyen vatandaşlar yardım yapmayacak. Emsal teşkil edeceği için AKP’li Belediyeler de vatandaşın yardımlarına öncülük edemeyecek.

Böyle bir zamanda, böyle bir konuda bile katı particilik yapan AKP zihniyetinin zararını maalesef yine dar gelirli vatandaşımız görecek.

 

*******************************

Sözün Özü

Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan.

Bir ülke topladığı vergileri doğru şekilde kullanırsa; Her türlü zorluğun altından kalkar.

Ek vergiye, Ek ödeneğe, Ek yardıma, hiçbir şeye, ihtiyacı kalmaz…

İhtiyacı kalıyorsa, vergileri doğru kullanmamış demektir.

Önceki İçerik65 Yaş Üzerindeki Vatandaşlara Konulan Sokağa Çıkma Yasağı
Sonraki İçerikOkuyun be Gençler! (II)
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.