Batum’da neler oluyor?

109

Devri Alem belgesel program yapımcısı olarak dünya coğrafyasını gezmeye, belgesel görüntülerle tarihe not düşüp zamana noterlik yapmaya devam ediyoruz. Bu kez Gürcistan coğrafyasına gidiyoruz. Gürcistan’a ilk kez 2009 yılında Ardahan üzeri Ahıska’dan gitmiştik. 2010 yılının yine Ekim ayında bu kez önce Ahıska’ya ardından Ermenistan’a daha sonra da yeniden Gürcistan a geçip başkent Tiflis’te araştırma yaptıktan sonar Türkiye’ye dönmüştüm. 

Bu kez Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Gürcistan’a gittim. 21-24 Eylül 2011 tarihlerinde Gürcistan’ın Acara özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’a geldim. Batum’da kültür tarihimizin izlerini araştırdık. Gürcistan’da ki Acaralı Müslümanlarla görüştüm. Gürcistan bölgesi baş müftüsü ile röportaj yaptık.

5 milyon nüfuslu Gürcistan’da 800 bin civarında Müslüman yaşıyor. Müslümanlar geçmişte büyük sıkıntılar yaşamışlar. 93 harbinde 250 bin Acaralı Müslüman çeşitli oyunlarla Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı. 50 bin Acaralı yollarda ölmüşler. Bugün  Türkiye’de 2 milyondan fazla Acara kökenli Türk vatandaşı var. Bunların çoğu da Kocaeli bölgesinde.  Ama Türkiye’de yaşayan Acaralılar’ın maalesef Gürcistan’da ki akrabalarıyla fazla bir ilişkisi yok.

Batum’da beni en çok duygulandıran  Kocaeli kamuoyunun yakından tanıdığı   Başiskele belediyesi Meclis üyesi Faik Çakıroğlu’nun 165 yıl önce ki akrabalarıyla buluşması oldu. Bu buluşmayı belgesel görüntülerle tarihe not düştük.  Bugün Acara da çok büyük oyunlar oynanıyor. Ruslar geçmişte bir oldu bittiyle 250 bin Acaralı’yı Batum’dan sürmüşlerdi. Bugün geride kalanların yerlerine ise  Rum ve Ermeni sermayeli bankalar el koymaya çalışıyorlar.

Gürcistan’da Ermeni ve Yahudi lobisi oldukça etkili. Batum’da ki belgesel çekimlerinden sonra Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e geçtik. Tiflis’te İslam medeniyeti Selçuklu ve Osmanlı dönemiyle ilgili araştırmalar yaptık. Büyükelçilik ve TİKA yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Gürcistan’da yaşayan Acaralı ve Azeri Türklerle konuştum.

Gürcistan’la ilgili geziye katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Belediye Başkanı sayın Adnan Köşker, Dilovası Belediye Başkanı sayın Cemil Yaman, Kandıra belediye başkanı Cengiz Kan, Gölcük belediye Mehmet Ellibeş, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan’dan bilgiler aldım.

Bu heyetin Batum’da ki gezilerini de yakından takip ettim. Batum’da ki tarihi ve kültürel yerleri gezen ekip, Batum belediye başkanı ve Türkiye Başkonsolusu ile görüşmeler yaptı. Batum’dan karayolu ile Kutaysi kentine geçen ekip Gürcistan’ın ikinci önemli şehri Kutaysi’yi gezdikten sonra başkent Tiflis’e gidildi. Tiflis’te çeşitli temaslarda bulunan ekip Tiflis’in tarihi ve kültürel değere sahip yerlerini gezdikten sonra Selçuklu dönemi eserlerinden olan Tiflis kalesi ve Tiflis büyük camiini ziyaret ettiler.

Tiflis’in ilk kurulduğu şehir olan Makasate şehrini gezen ekip Türk kolejlerini de ziyaret ettiler. Uluslarası Karadeniz Üniversitesi rektör yardımcısı ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili’nin annesi ile görüşen Kocaeli ekibi Gürcistan Türkiye dostluğu ile ilgili önemli çalışmalar başlattılar. Bu görüşmelere ve incelemelere bizde kameramız ve fotoğraf makinemizle şahit olup, zamana noterlik yaptık.
Gürcistanla ilgili araştırma notlarım önümüzde ki günlerde tam olarak yayınlanacak ve televizyonlarda da yayınlanacak.