Barıştan mı Yoksa Savaştan mı Yanayız?

94

 

T.C Ziraat Bankası artık ismi konusunda seçimini yapmalıdır.Bu konuda komisyonlar mı kurarlar, yerli veya yabancı akiller heyeti mi teşkil ederler bilemem; ama bu kararsızlık sürmemelidir. Bazı şubelerde T.C Ziraat Bankası, bazılarında ise T.C’nin silinmesini anlamak zor olmaktadır. İhtimal vermek istemiyoruzama; Cumhuriyet karşıtlığı tabelalara kadar sıçramamalıdır. Bu konuda keşke yetkililer hiçbir açıklama yapmadan gereğini yapabilselerdi. Onlar konuştukça işler karıştı. Bazı devlet kuruluşlarından T.C.’nin silinmesine sebep olarak tabelalardaki yer yetersizliği gösterildi!

Gelin ülkeyi birleştirelim, kaynaştıralım, kafaları gereksiz yere karıştırmayalım. Ülkenin üstünde durulması gereken o kadar sorunu varken, T.C. ile uğraşma basiretsizliğini ve hafifliğini göstermeyelim. Türk tarihini bir bütün olarak görelim, benimseyelim ve gerektiği yerde de yapıcı tartışmalar yapabilelim. Türk aydınına düşen görev; ne Cumhuriyet, ne de Osmanlı düşmanlığı yapmak olmamalıdır. Gücümüzü birbirimize karşı değil; Türkiye düşmanlarına karşı kullanalım.

Ortadoğu’da sular iyicene ısındı. Ortadoğu ülkeleri ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye yapacağı müdahaleye ortam yaratmak için zorlanıyor. Barışa ortak olmak yerine; savaşa ortak olmak ve savaş çığırtkanlığı yapmak bizim geleneksel politikamıza yakışmıyor. Türkiye müttefikleri tarafından yeri geldiği zaman kullanılan ve dolayısıyla yıpratılan, Türkiye’nin çıkarları söz konusu olduğu zaman bunların pek hesaba katılmadığı bir ülke konumundadır.

Suriye’ye bir müdahalenin faturasını başta Türkiye ödeyebilir. Türkiye sürekli Bölgede düşman kazanmaktadır. ABD’den daha fazla Suriye yönetimine düşman kesildik. Daha serinkanlı, soğukkanlı davranmak ve fevri çıkışları bir tarafa atmak zorundayız. Binlerce masum sivilin kimyasal gazla hunharca öldürülmesinin ardından BM’den karar çıkmadığı sürece, Türkiye müttefiklerinin dolduruşuna gelmemelidir.

Hem ABD’ye çatmak, hem de dolaylı destek vermek çelişkili bir davranıştır. Hem İsrail karşıtı bir politika izleniyor görünümü verilecek ve bu seçimlerde reye çevrilmek istenecek; hem de el altından işbirliği yapılacak ve alışveriş sürecek… Hem ABD aleyhtarlığı sözde sürdürülecek; hem de ABD güdümlü Müslüman Kardeşler gibi örgütlerin Ortadoğu’da siyasi tesirliliğini arttırıcı rol üstlenilecek.

Gönül arzu ederdi ki; Mısır ve Suriye‘de vicdansızca ve alçakça öldürülen yüzlerce masum dindaşımız için gösterilen tepki, teessür ve gayretler aynı şekilde devamlı şehit veren Kerkük Türkmenleri, Irak’ta ABD işgali ile öldürülen binlerce Müslüman, iğfal edilen kadınlar içinde gösterilebilseydi. Tam tersi yapıldı.Kahraman ABD askerlerinin sağ ve salim olarak ülkelerine dönmeleri için Sayın Başbakanımız dua bile yaptı. Doğu Türkistan‘daki soydaş ve dindaşlarımız, KKTC‘deki toplu mezarlarda yatan kardeşlerimiz, Türk Cumhuriyetlerindenükleer denemelerde hayatını kaybeden, sakat kalan ve sakat doğum yapan soydaşlarımız hep unutuldu. Keşke insani sorunlara gerektiği gibi yerinde ve kimseden çekinmeden sahip çıkılabilseydi. Aynı ümmete mensup insanlara farklı milliyetleri dolayısıyla farklı muamele ve tavır alış kabul edilemez. Gerek Suriye’de, Irak ve Mısır’daki son olaylar bunları akla getiriyor.

Karadeniz Bölgemizde maalesef kanser son derece yaygın… Çernobil yüzlerce insanımızın ölümüne sebep olmadı mı? Gerekli tepki gösterilip tedbirler alınabildi mi? Sorun ne ölçüde milletlerarası alana taşınabildi? Herhalde Karadeniz’de yaşayan insanlarımızda vatandaşımızdır.

Karadeniz’den bahsederken spor kulüplerimizin bilhassa başkanlarının bazı partilerle özdeşleştirilmesi son derece yanlıştır. Trabzonspor Başkanı bu konuda dikkatli olmak durumundadır. Kamplaşmaların yoğun olduğu ülkemizde bir de taraftarı da bölmeyelim.

 

 

Önceki İçerikDokumuz Sonsuza Dek Değişti mi?
Sonraki İçerik‘Batı ve ABD, Türkiye’nin bölge lideri olmasını istemez.’
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)