Ateşli Hastalıkları Ve Grip

337

“Önce zararli olma” Hipokrat   

Sonbahar ve kış günlerinde genellikle birçok kişinin ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük gibi şikâyetlerle geçirdiği duruma grip denilmektedir. Çoğunlukla muhtelif virüslerin sebep olduğu, bazen 1-2 günde düzelen soğuk algınlığına da yanlışlıkla grip denilmektedir. Grip ise kişiyi 3-5 gün işinden alıkoyan, ateşle birlikte bitkinlik, adale ağrıları ile, genel yorgunluk yapan, akciğerlere inip genel sağlık durumunu bozan viral bir hastalıktır. En fazla enfluenza virüsleri bunun etkenidir.

Ayrıca insan korona virüsleri, RSV denilen virüsler de buna sebep olur. Bulaşıcılığı ile de salgınlara sebep olabilir. Kuş giribi, domuz gribi ve 2019 da başlayıp 3 yıl bizlere karantina şartları yaşatan Covid-19’ da böyle bir viral hastalıktır.

Ateş çoğunlukla virüs ve bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyon belirtisidir.

Enfeksiyon etkenine karşı bağışıklık sistemimizin tepkisi diyebileceğimiz bir olaydır. Küçük, 2 yaş altı çocuklarda 39 derecenin üstüne çıkmasında o yaşların hassasiyeti sebebiyle havaleye sebep olabilmesi bakımından ayrıca önemlidir. Ateş derecesinin seviyesi ve gün içinde iniş çıkış yapması ve süre özellikleri hekime teşhiste yardımcıdır. Tifo, sıtma, tüberküloz gibi bazı önemli hastalıkların da önde gelen belirtisidir. Bazı tümör hastalıklarında ve kan hastalıklarında da ateş yükselmesi görülür. Dolayısıyla ile 1-2 günde normale dönmeyen ateş yükselmelerinde sebebinin araştırılıp tehşisin konulması ve buna uygun bir tedaviyle ateşin düşürülmesi daha doğru olur. Ateşli hastalıklarda bazı basit ve kolay tetkikler ile hekim kanaat sahibi olabilir. Tam Kan sayımı, CRP ve Sedimantasyon gibi tetkikler ateşin enfeksiyon kaynaklı ve ne tür bir enfeksiyon olduğu hakkında bilgi verir. Boğaz kültürü ve boğaz sürüntüsünden yapılan bazı testler ile etkenin tiplendirilmesi mümkündür. Bir iki saatte sonuç alınabilen testler ile bazı viral enfeksiyonların tehşisi imkan dâhilindedir. Bunlardan alınacak sonuçlara göre yapılacak tedavi daha faydalı ve başarılı olur. Bakteriyel enfeksiyonlarda uygun antibiyotik seçilip kullanılırken, viral etkenlerde herhangi bir antibiyotik kullanılmaz. Viral enfeksiyonların bazı tiplerin de antiviral ilaçlar hastalığın daha hızlı iyileşmesinde faydalı olmaktadır. Teşhis tedavinin doğru ve yerinde olmasını sağlar.

Ateşli hastalıklarda bazen daha ileri tetkikler gerekebilir. Bazen de hastane şartları teşhis takip ve tedavide gerekebilir.

Ateşli hastalıkların en fazla sebebi olan enfeksiyon hastalıklarında korunma tedbirleri ve koruyucu aşılar ayrı bir önem arz eder. Solunum yolu enfeksiyonlarında kişisel temizlik ve ortam temizliği bulaşmayı azaltır. El-yüz temizliği, şüpheli durumlarda ellerin sabunlanarak yıkanmaması, el sıkışma- öpüşerek selamlaşmadan kaçınma, öksürük-hapşırık gibi durumlarda ağzın kapatılması, tek kullanımlık mendil kullanılması, kalabalık ortamlardan kaçınma ve ortamların havalandırılması gibi tedbirler bulaşmayı azaltır. Grip dahil enfeksiyon hastalıklarında aşı önemli bir tedbirdir.

Sonbahar kış girişlerinde solunum yolu enfeksiyonları karşı yapılan aşılar hastalığa yakalanmayı önleyen veya hastalığın daha hafif atlatılmasını sağlayan bir imkandır. Bu sebeple 65 yaş üstündekilere, bağışıklı zayıf olan veya bağışıklığı zayıflatan şeker hastalığı gibi hastalığı olanlara, akciğerlerinde sağlık sorunu yaşayanlara mutlaka bu aşıların yaptırılması istenir. Sağlığımızın önemi bilinciyle bu ve benzeri konulara dikkat etmek sağlıklı yaşamamıza imkan verecektir. “Sağlıklı olmanız ve sağlıkla yaşamanız dileklerimle.”