27 Mayıs 1960 Öncesine Dönüş mü?

69

 

Genç okurlarımız 1960 ve öncesini haliyle yaşamamışlardır. O dönemin kamplaştırıcı çatışmayı kavgayı ve siyasi şiddeti ön plana çıkaran ortamı, köy ve kasabalarda kahveleri bile DP‘li ve CHP‘li olarak ayırmıştı. Partiler sanki birbirine düşmandı. Hoşgörü ve uzlaşma yoktu. Çatışma ve sertleşme tırmandırılarak oy artırılabiliyordu. Bu da toplumda kemikleşmeyi ve içten kenetlenmeyi sağlıyordu.

Bugün olup bitenleri göz önüne alınca ve siyasi tansiyonu artırarak siyasi başarı beklentisini görünce dünü hatırladık. Sayın Başbakan %45 oy almasına rağmen, balkondan öyle laflar sarf etti ki, aklıselimle bağdaşmıyor. Bir yazarın bu ülkeyi yönetenler acaba cinnet mi geçiriyor sorusuna hak vermemek mümkün değil… Muhalif olan herkes paralel yapının bir parçası kabul edildi. Bunlara karşı İstiklal Savaşı ve Milli Mücadele verildiği, muhalefetin Osmanlı tokadı yediği, kurumlardan temizlik ve ayıklamanın olacağı, inlerine girileceği belirtildi. Dahası bu konuşma ile Türkiye ve Suriye’nin harp halinde olduğunu öğrendik. Herne kadar ana muhalefet de geri kalmadı ama; siyasi tansiyonu yükseltmede Sayın Başbakan liderliğini korudu.

Türkiye’nin Suriye ve özellikle Mısır’dakine benzer bir kardeş kavgasına çekileceğinden endişeliyiz. Mahalli seçimleri kanlı ve kavgalı bitirdik.  Başbakanın kendisini ve partisini Adnan Menderes ile özdeşleştirmesi ana muhalefeti 1950’li yıllara göre suçlaması, “CHP geliyor” gibi sanal tehlikeler yaratması, partilileri kenetlenmeye ve kemikleşmeye götürmüştür. Sayın Başbakan siyaha beyaz bile dese, o artık beyazdır. Mantık ve rasyonel düşünce adeta rafa kalktı. Siyasi olgunluk ve hoşgörü kayboldu. Seçim sonrası BDP‘nin özerklik isteyeceği unutturuldu. Aslında BDP’yi bu noktaya getiren iktidarın yanlışları ve tavizleridir. Açılım ve çözüm adı altında devlete ortaklar aranmıştır. Teröre ve örgüte pirim verilmiştir. Örgüt bütün Kürtleri temsil eder gibi takdim edilmiştir. Egemenliğe ortak aranmıştır. İlk kez bir hükümetin dört bakanı rekor seviyedeki yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla görevlerinden istifa etmek zorunda kalmışlardır. Sosyal medya yasaklarıyla gerçekler örtülmüştür. Yargıç ve emniyet mensupları sağa sola sürülmüştür. TBMM’ye geç gelen bakan fezlekeleri, önce iade edilmiş sonra soruşturmadan kaçırılmıştır. Komplo, darbe, paralel yapı tekerlemeleriyle otoriter ve yasakçı tavıra haklılık kazandırılmıştır. Siyasi hayatımıza yerleşmiş olan çıkarcı ve şahsi menfaatleri esas alan seçmen tipi daha da gelişmiştir. Bunlar için EgeAdalarının işgal edilmesi, Kıbrıs‘ta taviz, toprak bütünlüğünün zedelenmesi, Milli kimliğin reddedilmesi, özerklik ve federasyon beklentileri, Ermeni iddiaları, Libya Suriye ve Mısır politikasının iflası, Orta Doğuda geleneklerimizle ters düşen fanatik Sünnici bakış, Dış İşleri Bakanı’nın Ermeni tehciri nedeniyle Osmanlıyı suçlaması,etnik ırkçılık ve bölücülük, seçmenin en azından yarısı için yanlış ve tehlike algılaması olmaktan çıkmıştır. Tersine barış ve istikrar için her türlü taviz her konuda verilebilir. En son Yenikapı mitingi ile, Yeni Türkiye adlı tuzağa çıkartma yapılmıştır. Bu tuzak 1923 Türkiye’sinin tasfiyesidir.

Halka yansımayan, kredili ve sanal gelirlere dayalı tüketimde %4.4’lük büyüme üretimden çok ithalata dayalıdır. Cari açık ve işsizlik artmıştır. TÜİK araştırmasına göre, kendisini mutlu hissedenler %70’lerden %59’a düşmüştür. Buna rağmen,yoksul yoksulluğunun, işsiz işsizliğinin, mutsuz da mutsuzluğunun farkında olmayıp bunu kabullenemiyor. Halk yoksullaştıkça kontrol altına alınıp reyine ipotek konulabiliyor. Para ve erzak yardımı halkı teslim alıyor. Tâbi hale gelenler aksi hiçbir şeye inanmıyor. Artık onlar yardım yapanlara oylarıyla, varlıklarıyla hayat boyu borçludurlar. Dış finansman ve sıcak para girişi kesilirse, rantlar da azalacaktır. Bu defa yardımların dağıtımı düşeceğinden, yönetenlere tepki ve nefret doğabilir.Yargıda değil;sandıkta aklandıklarını iddia edenler, her tarafı paralel yapı görerek yeni davalar açabilir, internet kısıtlamaları ve kamu personelini ayıklama hızlanabilir. İş adamları da bundan payını alabilir. Bütün bu ve benzeri olumsuzlukların ülkenin itibarını zedelememesini ve fırsat kollayan protestocu eylemleri artırmamasını dileriz.

 

 

Önceki İçerikBalkanlar Gelecekte Neleri Yaşar?
Sonraki İçerikKürşat Yıldırım Tarihî İpek Yolu’nu Anlatıyor
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)