Konferans ve belgesel gösterimi için gittiğimiz Güneydoğu Anadolu bölgesinde şehir şehir dolaşıyoruz. İbrahim Aleyhisselam’ın Nemrud tarafından ateşe atıldığı, Eyüp Aleyhisselam’ın makamının bulunduğu ve birçok peygamberin yaşadığı mübarek topraklarda aziz şehitlerimizi hayır, minnet ve şükranla andık.
Dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan ve adını Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden alan Harran Üniversitesi’nde öğrenci konseyinin düzenlediği şehitleri anma programına konuşmacı olarak katıldım. Konferansa çok sayıda öğrenci davetli olarak katıldı. “Çanakkale’den On Cephe’ye” adlı verdiğim konferans ve slayt gösterimize öğrencilerin ilgi ve alakası çok iyiydi. Öğrencilerle karşılıklı soru-cevap alışverişinde bulunduk. Şanlıurfa’ya ilk kez 1989 yılında gitmiştim. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) yarışmasında birinci olmuştum. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ve çok sayıda gazetecinin katıldığı yarışmada 1. Olmuştum. O dönem Başbakanlık tarafından Şanlıurfa ve Harran bölgesi gezdirilmişti. Atatürk barajı yeni yeni su almaya başlamış, Urfa tüneli yeni faaliyete girmişti. Şanlıurfa kalesiyle, Balıklıgöl’üyle, peygamber kabirleriyle ve sımsıcak yöre halkıyla gerçekten muhteşem bir ilimiz. Belgesel çekimlerimizi torunum Asım Eymen ile birlikte Urfa’nın sokaklarında sürdürürken insanlarla karşılaşıyor ve kaynaşıyoruz. İnsanlar Devr-i Alem belgesel televizyon programımızdan bizleri tanıyor ve dua ediyorlar. Bizler çekimlerimizi sürdürüken sizleri Şanlıurfa ile ilgili hazırladığımız senaryo metni ile başbaşa bırakıyoruz.
PEYGAMBERLER ŞEHRİ, ŞANLIURFA
Yüzölçümü:18,584 (km)
Nüfus:1.716.254 (Tuik 2011)
Plaka kodu: 63
Telefon kodu: 414
İlçeleri: Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Halfeti, Harran, Hilvan, Siverek, Suruç, Viranşehir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa, doğuda Mardin, batıda Gaziantep, kuzeybatıda Adıyaman, kuzeydoğuda Diyarbakır illeriyle çevrilidir. İlin güneyinde 789 km´lik Türkiye-Suriye sınırı uzanır.
Şanlıurfa tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi kabul edilen ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal”olarak adlandırılan bölge üzerinde yer almaktadır.Arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular, şehir merkezindeki Balıklıgöl civarının günümüzden 11.000 yıl önce Neolitik Çağ insanları tarafından iskan edildiğini kanıtlamıştır. Bu çağ, Anadolu´da mimarlık sanatının başlangıcı sayılmaktadır.Mimarlık tarihi bu kadar eskilere dayanan Şanlıurfa, günümüzde de mimari eserlerinin zenginliği bakımından Anadolu´nun önde gelen illeri arasında yer almakta ve bu özelliğinden dolayı “Müze Şehir” adıyla tanınmaktadır.
DİNLER MERKEZİ
Şanlıurfa, dinler tarihi ve inanç turizmi yönüyle de dünya kültüründe önemli bir yere sahiptir. İl merkezi yakınındaki Göbekli Tepe´de yapılan arkeolojik kazılarda, ilkel dinlere ait olan ve günümüzden 11.000 yıl öncesine tarihlenen dünyanın en eski tapınakları bulunmuş ve Şanlıurfa´nın inanan insanların dünyadaki en eski merkezi olduğu anlaşılmıştır.