Çamlıca Camiine Alternatif Harem Camii

94

 

Üsküdar Harem için önemli bir proje önce bu semte neden Harem denmiştir? Onu açıklayalım.
Anadolu yakasında Haydarpaşa salacak arasında ki bölüme Harem denmektedir.

III. Murat döneminde bu günkü Selimiye Kışlasının bulunduğu yerde saray hanımlarına tahsis edilmiş olan HAREM-İ HÜMAYUN KASRI bulunmaktaydı. Saraya mensup hanımlar karşı yakadan geldiklerinde sandalların yanaşması için sahile bir iskele yapılmıştır. Buradaki görkemli Harem-i Hümayun Kasrı çevresinde gelişen yerleşimin adının Harem olduğu söylenir.

Harem-i Şerif olarak adlandırılan Kâbe’ye gönderilen Sürre-i Hümayunun buradan geçmesinden dolayı bölgenin Harem ismiyle anıldığı kabul edilir. Yani hacı adayları burada toplanır ve hep beraber Kâbe yolculuğuna başlarlardı.

Sayın Başbakan Çamlıca da büyük bir camii yapma projesi vardır. Çamlıca yerleşim yerlerine biraz uzak olması sebebiyle ve Çamlıca da yapılacak camii için karşı olanların gösterdikleri gerekçelerde dikkate alınarak Harem Projesi çok daha geçerli ve isabetli olur diye düşünüyorum.

Proje şöyle;

Haremde Mevcut OTOGAR tamamen kaldırılmalı ve o büyük meydana yüzbin kişilik bir camii yapılmalı caminin altında büyük bir garaj yapılmalıdır.

Kutsal emanetler Topkapı Sarayından ve Hırka-i Şeriften alınarak Harem Camiinde muhafaza edilmelidir.

Harem’den Eyüp Sultan’a deniz otobüsleriyle turlar düzenlenmeli. Haremin etrafında da beş yıldızlı oteller yapılmalı. Hac mevsiminde yolculuk Haremden başlatılmalıdır. Bunun içinde Sabiha Gökçen Hava Limanında Hac seferleri için özel bölüm hazırlanmalı. Hac ve umre seferleri için Sabiha Gökçen Hava Limanına otobüs seferleri konulmalıdır.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra Avrupa’dan, Balkanlardan Kafkaslardan Hac ve umre yolculuğunun Harem’den başlamasının önemi açıklayıcı bilgilerle buradaki Müslümanlara duyurulmalıdır.

Bu proje gerçekleşirse tarihin ihtişamı yeniden gerçekleşecek ve Harem semti de kutsal bir bölge olacaktır.

Projenin gerçekleşmesi durumunda gelecek ziyaretçiler ve Hac Umre yolcuları da ekonomik bakımdan büyük katkılar sağlayacaktır.