“18. Türk Dünyası Çocuk Şöleni”

98

 

TDAV tarafından düzenlenen Türk Dünyası Çocuk Şöleni’nin 18.si geçen hafta yapıldı. Kadıköy’deki tarihi yürüyüşü Eminönü Halk Eğitim Merkezi’ndeki Şarkı Yarışması izledi. 31 Mayıs Perşembe günü İnönü Stadı’nda tam bir şölen vardı. Türk Dünyasının değişik ülke ve özerk bölgelerinden gelen Türk çocuklarının geçit töreni ve oyunları gözleri yaşarttı. Türk Dünyasının Çocuklarını bir araya getirmek aslında geleceği birleştirmektir. Türk Dünyasındaki dayanışmayı işbirliğini ve tanışmayı arttırmaktır.

Bu büyük hizmeti gerçekleştiren Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’na ve Vakıf Başkanı Prof. Dr. Turan YAZGAN ağabeyimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendilerini tebrik ederiz. Rahatsızlığına rağmen, Türk Dünyasının geleceğine hizmet için çırpınan Hocayı gördükçe; faaliyetlere ilgisiz ve duyarsız hale gelen, içe kapanan, ünvanlı ve ünvansız bazı dostları gözüm aradı. Bunların üstlerine öyle bir ölü toprak serpilmiş ki; onu kaldırmak mümkün değil…

Ülkenin çok değişik sorunlarla ve ihanetlerle kuşatılmış olması bazılarındaki milli tepkiyi neredeyse ortadan kaldırmışa benziyor. Ülke doğrudan veya dolaylı işgal edilse, Türk’süz ve Türk Milletinin dışlandığı bir anayasa yapılsa nerdeyse kılları bile kıpırdamayacak… Sorumsuzluk anlamına gelen ve son dönemde sık sık duymaya başladığımız “Efendim, biz zamanında görevimizi yaptık” sözünü kimse söylememeli… Çünkü hayat devam ediyor.

***

İktidar bir ara AB baskısıyla zinayı yasaklayan yasayı değiştirmişti. Şimdi bakıyoruz ülke gündemi değiştiriliyor ve bir yığın sorunun tartışılması bir tarafa bırakılıyor ve sadece kürtaj tartıştırılıyor. İktidar bugünlerde kürtajı yasaklayıcı ve çok sınırlayıcı bir politika izliyor. Ancak hem dış baskılarla zinayı yasak olmaktan çıkar; hem de kürtaja karşı çık… Bu gibi çelişkiler bizim ülkemizde oldukça bol görünüyor.

***

Futbolda şike olur da siyasette ve ideolojide olmaz mı? Geçmişte çok hızlı Marksistler vardı. Bunlar her gün Dünyayı yeniden kurar ve ülkeyi kendilerine göre değiştirmeye çalışırlardı. Devrim yapacağız derlerdi; ancak devrimlerin izinle yapıldığının farkında değillerdi. Öyle hızlıları vardı ki Türkiye’de Komünist bir ihtilal yapılmış olsa; bunların muhakkak politbüroda yer alacaklarını düşünürdük. Bunların bir kısmı Atlantik ötesinden kurgulu olduklarını ve samimi olarak ideolojiye bile bağlı olmadıklarını gördük ve yaşadık. Bunlar o dönemlerde pratiği çok eksik olan sosyalist teorinin emrindeydiler.

Bugün de bunun değişik örnekleri görülüyor. Kapitalist Müslümanların israf ve lüksünü, Türkiye’de oluşan yeni muhafazakar sermaye ve şehirli gerçeğini hedef tahtası yaparak bazılarının öne çıkmaya çalıştığı görülüyor. Bunlar kendilerine antikapitalist Müslümanlar olarak takdim ediyorlar. Anlaşılan aşırı solda yeni bir fraksiyon yaratma çabası var. Sosyalist dünyanın kök sorunu olduğu ve bu coğrafyada nereye yaslanılması gerektiği tartışılıyor. Anlaşılan “herkes dini kullanıyor niye biz kullanmayalım” görüşü hâkim.

Aydınlanmacı felsefe din dışılığı esas aldığı, gerici-ilerici ayırımına giderek sınıfçı bakışı gözden uzak tuttuğu için tenkit ediliyor. Tabii milli kimlik ve Türk düşmanlığı ülkeyi yönetenler gibi bir etnik grup zannediliyor. Devlet kendisine Türk demekten vazgeçtiği takdirde; eşitliğin sağlanabileceği ileri sürülüyor. Demek ki eşitlik olabilmesi için meselâ, Rusya Federasyonunun Rus’luğu, Almanya’nın Almanlığı, Fransa’nın Fransızlığı, İtalya’nın İtalyanlığı reddetmesi gerekecek. Ayrıca, milliyet ve Milli kimliği dışlayarak iyi ümmet olacağını düşünenler herhalde sadece Türkiye’de var.

 

 

Önceki İçerikTemel Kararlar
Sonraki İçerikİnsansız Hava Aracı ve Uçak Sanâyii
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)