Tunus’a gidiyorum

103

 

Deyim yerindeyse leyleği havada gördük. Son 20 gün içinde üç ayrı ülkede toplam 16 gün geçiriyoruz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile 21 Eylül’de Gürcistan’a giderek belgesel çekmiştim, Gürcistan ile ilgili araştırma yazımız web sitesinde yayınlanmakta, belgesel de önümüzde ki günlerde televizyonlarda yayınlanacaktır.

29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde ise İşçi göçünün 50.yılı dolayısıyla Almanya’da ki Türk sivil toplum örgütlerini Essen’de organize ettiği kültür festivaline davetli olarak katıldım. Almanya’da adeta Türk rüzgarı esti. Konferanslar, seminerler, halk oyunları gösterileri birbirini izledi. Burada ki yaptığımız belgesel çekimler ve araştırma yazımız önümüzde ki günlerde yayınlanacak.
Sizler bu satırları okuduğunuz sırada biz Arap baharı rüzgarının ilk kez estiği Tunus’da olacağız. Tunus Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti ile 4 Ekim Salı günü Tunus hava yollarına ait uçakla Tunus’a gittim. Burada Tunus’un Arap baharından sonra neler yaşadığını, yerinde göreceğiz.

ÜÇÜNCÜ KEZ TUNUS’DAYIM

2001 yılında Tunus’a gidip, Tunus’un tarihi ve kültürel yerlerini gezmiş, belgesel çekimlerini yapmıştım. 2010 yılında Tunus Turizm Bakanlığı’nın daveti ile Tunus’a gitmiştim. Tunus’da çektiğimiz belgesel program bir çok TV kanalında yayınlanmış, Tunus gezi notları yazımız ise hem gazetemizde ve hem de 70 bin tirajlı yedi kıta dergisinde 10 sayfa olarak yayınlanmıştı.
Yaptığımız bu çalışmalar Tunus Turizm Bakanlığı’nın dikkatini çekmiş olacak ki Arap baharından sonra Türkiye’den bazı basın ve yayın kuruluşları Tunus’a davet ediliyor. Biz de bu davetliler arasında yer alarak Tunus’da olacak, Arap Baharı’ndan sonra Tunus’un nasıl şekillendiğini yerinde göreceğiz. Tunus gezisine TRT ve Kanal D gibi bazı Televizyon kuruluşları da davetli. Tunus’un başkenti ve önemli şehirlerinde belgesel çekimi ve araştırma yapacağız.

Tunus, Arap baharı devrimlerinin başladığı yer. Bir zamanlar Tunus, Osmanlı döneminde İfrikiyye eyaletiydi. Tunus’a hakim olan tüm Afrika’ya hakim olabilir. Tunus geçmişte büyük sıkıntılar yaşamıştı. Haçlı güçlerine kafa kaldıran, önemli mücadeleler veren bir bölgeydi.
Tunus’da Fransızların desteği ile iş başına gelen Habib Bulgiva ve Zeynel Abidin Bin Ali döneminde iki kez Tunus’u gezip, araştırma yapıp belgesel çekmiş bir gazeteci olarak Tunus halkının çektiği çileleri yerinde görmüştüm.

Evet Tunus halkı zulüme dur dedi, Arap baharı rüzgarını Tunus’dan estirdi. Libya lideri Kaddafi, Mısır lideri sözde Mübarek devrilip gitti. Suriye’de Esad rejimi can çekişiyor. Yemen ölüm kalım mücadelesi veriyor. Arap dünyası deyim yerindeyse yeni bir değişim yaşıyor ve bizler de bu değişimi bizzat görmek için bugün Tunus’dayız.