Meclise Giriş Sınavı (MGS) Soruları

110

Şu sıralar ÖSYM’nin yaptığı YGS, KPDS, LYS gibi çok sayıda sınavların gündemde olduğu bir dönem. Meclis’e girecek vekillerimize de Meclise Giriş Sınavı (MGS) yapılması halinde sorulabilecek bazı sorular elimize geçti. Sorular açık, cevaplar için şifre yok. Gönül rahatlığıyla, kopya çekmeden sizce doğru cevap şıklarını seçebilirsiniz:

•1-    AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, “tutuklu milletvekillerinin” durumunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine “Gündemi takip edemedim. Bunun değerlendirmesini bizim büyüklerimiz, bakanlarımız, tecrübeli büyüklerimiz yapıyordur” dedi. Bu cevabı nasıl değerlendirirsiniz?

  • a- Acemi siyasetçinin yediği “dakka bir gol bir” durumudur.
  • b- Milletvekili her konuyu bilmek zorunda değildir. Hakan Şükür cevabı ile haddini bildiğini göstermiştir.
  • c- Bu kapasitesi ile milletvekili olmak istediği için haddini bilmediği ortaya çıkmıştır.
  • d- Liderlerin seçtiği milletvekili kalitesini göstermektedir.
  • e- Her millet layık oldukları tarafından yönetilir.

•2-    CHP‘den 2 milletvekili Ergenekon Davası sanığı olarak, MHP‘den 1 milletvekili Balyoz davası sanığı olarak, BDP‘den 5 milletvekili KCK davası sanığı olarak tutuklu. Hatip Dicle milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığı için YSK tarafından vekilliği iptal edildi. Sizin için hangi seçenek en doğrudur?

  • a- Seçilmiş olanlar milli iradenin üstünlüğü ilkesine göre tutuksuz yargılamaya devam etmeli. Milletvekili görevlerini eksiksiz yapabilmelidir.
  • b- Hatip Dicle mahkûm olduğu için milletvekili seçilme yeterliliğine sahip değildir. Diğer vekiller hükümlü değil, henüz sanıktır. Kaçma şüphesi de kalmamıştır. Dicle haricindeki tutuklu vekiller tahliye edilmelidir.
  • c- Ergenekon ve Balyoz sanıkları rejime karşı eyleme yani darbeye teşebbüs etmiştir. Bunlar şahsen seçilmemiş, CHP ve MHP listelerinin ön sıralarına konulduğu için seçilmiştir. BDP’li vekiller tahliye edilmeli, diğerlerine milletvekilliği kapısı açılmamalıdır.
  • d- Sabahat Tuncel‘i hapishaneden çıkarıp milletvekili yapılmasını takdir edenlerin, CHP ve MHP’li tutuklu milletvekillerine tahliye kararı verilmemesini istemesi bölücülere gösterilen hoşgörünün, ulusalcı/milliyetçilerden esirgenmesidir.
  • e- Cevabım mensup olduğum partiye göre değişir.

•3-     Yeni Anayasa’nın temel ilkeleri hangisi olmalıdır?

  • a- Siviller yapsın, kısa olsun, ilk üç madde dâhil hepsi değişsin. Yeter ki değişsin.
  • b- Devletin temel nitelikleri değişmesin, kişi hak ve özgürlükleri gelişsin. Hiçbir etnisite veya dini inanışa özel kolektif hak verilmesin.
  • c- Öncelikle devletin temel nitelikleri değişsin. İlk üç madde ve Türklük kavramına yer veren maddeler kaldırılsın. Etnik kimlikler ve dini inanışların oluşturduğu topluluklar kendi özyönetimlerini kursun. Devlet federatif (hatta konfederatif) bir yapıda olsun.
  • d- Mevcut Anayasa korunsun, kişi hak ve özgürlüklerini artıran düzenlemeler yapılsın. Ama öncelikle Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu daha demokratik hale getirilsin.
  • e- Başkanlık sistemine geçilsin. Eyaletler iç işlerinde bağımsız olsun. Fakat Başkanlık yetkilerini sınırlayan kontrol sistemleri kurulsun.

•4-    TESEV, Cengiz Çandar’a “PKK dağdan nasıl iner?“konulu rapor hazırlattı. Bu raporda Öcalan ile yapılan müzakere süreci anlatılmakta. Buna göre süreci Başbakanın yalanlamasına rağmen Hükümet yürütüyor. “PKK, ‘demokratik özerklik’ adı verilen bir çeşit konfederasyon öneriyor.

“2005’e kadar askerlerin yürüttüğü görüşmelerden bu tarihte askerler çekiliyor, onun yerine hükümetin de onayıyla MİT devreye giriyor. 2010’da MİT Müsteşarlığına Hakan Fidan’ın atanması sonrası, Öcalan’la görüşen ekibe çeşitli bakanlıklardan üst düzey temsilciler de dâhil oluyor. Bu halen süren bir görüşme süreci.”

Bu haberin yorumu için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

  • a- Bu görüşmeler devlet tarafından yapılıyor, hükümet görüşme yapmıyor. Açılım, Öcalan görüşmelerine bağlı değil. Hükümet, Kürt vatandaşlarının inkâr edilen haklarını veriyor. Bu haklar verildikçe terör zayıflar.
  • b- Devlet terörle mücadeleden vazgeçti. Hükümet terör örgütü lideri ile müzakere yapıyor. Teröriste silahla kazanamadığını O’nun silah gölgesinde yürüttüğü müzakere ile vermek, TC devletinin yenildiğini kabul etmesi ve ülkenin bölünmesi demektir. Devlet önce terörle mücadele etmeli. Terör örgütü silah bırakmadan görüşme yapmamalı.
  • c- Kürtler bölünmeden bir arada yaşamanın şartlarını ortaya koydu. Devlet geçmiş günahlarından özür dilemeli. Kürtlerin kendilerini yönetme talebine karşı koymamalıdır.
  • d- Kürtlerin temsilcisi BDP değildir. AKP, Kürt oylarının çoğunu almıştır. Din kardeşliği kapsamında bir arada yaşamanın formülünü ortaya koyacaktır. Yerel yönetimlerin daha özerk olduğu bir yönetim ile “tek devlet, tek bayrak, tek vatan” formülü yaşatılabilir.
  • e- Hükümet ayrılıkçı Kürtleri şımarttı. Habur‘da yaşananlarla başlayan açılım süreci, Onları “bağımsızlık” ideallerine varabileceğine inandırdı. Cin şişeden çıktı. Ülkenin bölünmesi ve ABD desteğinde “Kürdistan” kurulması kaçınılmazdır.

Meclis’e gidip yemin edecek olan milletvekillerimizin bu ve benzeri sorulara verecekleri cevaplarının (hem de gerekçeleriyle) hazır olması lazım. İster vicdanlarına, isterse parti büyüklerine sorarak bu cevapları hazırlasınlar. Çünkü biz vatandaşlar olarak hep buna benzer soruları soracağız.

Dakka bir gol bir” durumuna düşmekten daha beteri, ülkenin ve milletin bölünmesine hizmet etmektir. Ülkenin bekası ve gelişmiş büyük bir Türkiye ideali için milletvekillerimizin basiretine ve dirayetine çok ihtiyacımız var.

 

Önceki İçerik“Gayrıdır Her Milletten Bu Bizim Milletimiz”
Sonraki İçerikTutuklu Vekiller ve Yeni Anayasa
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.