1993’te Ne Oldu?
Bugün (2 Temmuz) Madımak Otel Olayı’nın 26’ncı yıldönümü. Gözü dönmüş bir grup caninin, Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’taki Madımak Otel’de bir araya gelen insanları diri diri yaktığı o kara günün yıl dönümü. Bu katliamı gerçekleştirenleri lanetliyorum. Öte yandan, bu olayın “yobazlar yaktı” şeklinde basite indirgenmeden ve perde arkasını görmeye çalışarak incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.
1993 yılı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kara yılı olarak tarihe geçmiştir. Başka hiçbir tarihi döneme göz atmadan sadece 1993 yılında meydana gelen olayları kronolojik olarak incelemek bile 1993 yılında Türkiye’ye bugünkü moda tabirle sağlam bir operasyon çekildiğini açıkça görebiliriz. Operasyon çekenlerin kimler olabileceğinin izini satır aralarında sürersek, bu iddiamızın bir komplo teorisi olmadığı da anlaşılacaktır. Şimdi kronolojik sırayla bu olaylara göz atalım.
Uğur Mumcu
24 Ocak 1993’te medya kuruluşları gazeteci Uğur Mumcu’nun aracına yerleştirilen bomba ile öldürüldüğü haberini geçtiler. Medyanın aktardığına göre suikast radikal İslamcı bir grubun işiydi ve suikastın arkasında ‘İran’ın parmağı’ vardı. Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra hakkında ortaya atılan şu iddia ise bir hayli düşündürücüdür; “Uğur Mumcu, öldürülmeden önce PKK’nın kuruluşunda ve gelişiminde devletin veya bir kısım devlet yetkililerinin parmağı olabileceği yönünde bir araştırma yapıyordu. Abdullah Öcalan’ın öğrencilik yıllarında MİT’e çalıştığına dair bir takım belgelere ulaşmıştı.”
Adnan Kahveci
5 Şubat 1993’te Maliye Bakanı Adnan Kahveci şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Adnan Kahveci, Turgut Özal’ın yeniden siyasete girme planında en kilit isimdi ve aynı zamanda Kürt raporunun da yazarıydı.
Eşref Bitlis
17 Şubat 1993’te, Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis, uçağının düşmesi nı sonucu şehit oldu. Eşref Bitlis, Güneydoğuda konuşlu Çekiç Güç’ün Türkiye’den ayrılması gerektiğini savunuyordu. Şehit olmadan 10 gün önce, İncirlik’ten kalkan ABD uçaklarının PKK’ya yardım dağıttığını açıklamıştı. Bu arada, Eşref Bitlis’in uçağının düşme gerekçesi “motorda buzlanma” olarak açıklandı. Teknik olarak konuya hâkim değilim ancak motorunda “buzlanma” olan bir uçağın nasıl havalandığı ve yine çalışırken yüzlerce santigrad derece ısı üreten bir uçak motorunun “buzunun” nasıl olup da çözülmediğini gerçekten merak ediyorum.
Turgut Özal
16 Nisan 1993’te Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefat etti. Vefat sebebi “kalp krizi” olarak açıklandı ancak suikast iddiaları sürekli dile getirildi. Özal’ın siyanürle zehirlendiği iddia ediliyordu. Bu iddialar sonucu vefatından 19 yıl sonra 3 Ekim 2012 tarihinde kabri açıldı ve vücudundan alınan parçalar tahlil için Adli Tıp’a gönderildi. Adli Tıp Kurumu zehir bulgusuna rastlanıp rastlanmadığı konusunda tuhaf raporlar ortaya koydu. Adli Tıp Kurumu’nun raporlarında Özal’dan alınan kıl ve doku numunelerinin “zehirlenme olgusunu tespite elverişli olmadıkları” gerekçesiyle analiz edilmedikleri anlaşıldı. Adli Tıp Kurumu’nun eski başkanı Prof.Dr. Sevil Atasay, bu kıl ve doku örneklerinin incelenmemesinin skandal olduğunu çünkü bu doku ve kıl örneklerinin zehirlenmeyi tespit açısından yeterli olduğunu ifade etti. Öte yandan DDK Tıp İhtisas Kurulu kendi düzenlediği raporunda Özal’ın otopsisinde zehirli maddeye rastlandığını, Özal’ın ölümünden 40 gün önce zehirlenmeye başlandığını ve zehrin azar azar verilerek suikastin gerçekleştini ifade etti.
33 Er Şehit Edildi
25 Mayıs 1993’te otobüsle Malatya’dan usta birliklerine giden tamamı “silahsız” 33 er Elazığ-Bingöl karayolunda Şemdin Sakık elebaşılığındaki PKK’lı bir grup tarafından kurşuna dizilerek şehit edildi.
Madımak Otel Katliamı
Yazının başında da ifade ettiğimiz gibi, 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri için bir araya gelen insanlar Sivas Madımak Otel’inde yakılarak katledildiler. Madımak Otel Katliamı ile alakalı olarak, katliamcıları galeyana getiren ve otele benzin döken kişinin bir “kamu görevlisi” olduğu iddia edilmektedir.
Başbağlar Katliamı
5 Temmuz 1993’te yani Madımak Oteli Katliamı’ndan üç gün sonra Erzincan Kemaliye İlçesinin Başbağlar Köyünde yaşayan 33 sivil, PKK tarafından katledildi. Akşam namazı vaktinde yüze yakın PKK lı terörist tarafından köy basıldı. Camiye giren teröristler cemaati zorla dışarı çıkartıp 1,5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra köydeki tüm erkekleri kurşuna dizdiler. Burada 29 kişi hayatını kaybetti. Teröristler daha sonra köyü ateşe verdiler. 214 ev, köy okulu, köy cami ve halk evi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1’i kadın 4 kişi yanarak can verdiler.
Tuğgeneral Bahtiyar Aydın
22 Ekim 1993’te, Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, operasyon için gittiği Lice’de uzun namlulu suikast silahıyla vurularak şehit edildi. Tuğgeneral Aydın’ın şehit edilmesi olayına hala şüpheyle yaklaşılmaktadır.
Cem Ersever
4 Kasım 1993’te, Binbaşı Cem Ersever Ankara’nın Elmadağ ilçesi çıkışında elleri önden bağlanmış ve kafasına iki el ateş edilmiş olarak bulundu. Ahmet Cem Ersever, JİTEM’in kurucusuydu. PKK ile mücadelede silahlı çatışmalara bizzat katılmış, istihbarat çalışmalarına ağırlık vermiş bir isimdi. Ersever, Eşref Bitlis Paşa’nın şüpheli ölümünü protesto etmek için görevinden istifa etmişti. Ölümünden birkaç ay önce “Güneydoğudaki gerçekler Türk milletinden gizleniyor” şeklinde açıklama yapmıştı.
1993 yılında meydana gelen olaylar özetle bunlar. Gerçekten, 1993’te ne oldu?