Kırık Mermer Taşlarına Hayat Veren Sanatçı

34

Burhanettin Kara Anadolu’nun bir ilçesinden (Bucak/ Burdur) çıkmış çok değerli bir sanatçı. Doğal renkli kırık mermer taşlarının binlercesini büyük bir ustalıkla bir araya getiren ve sonuçta muazzam sanat eserleri ortaya çıkaran bir sanatçı.

Leonardo Da Vinci’nin “Mona Lisa” gibi, Mikelanj’ın “Adem’in Yaratılışı” gibi dünyaca ünlü müzeleri süsleyen tabloların mozaik benzerleri; Atatürk‘ten, Putin‘e; R. Tayyip Erdoğan‘dan Meral Akşener‘e kadar çok sayıda ünlü simanın portrelerine kadar, yaptığı mozaik resimler son derece başarılı.

Mustafa Kemal Atatürk portresi Yapı Kredi Bankası Genel Müdürlük binasını; Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç, Ömer Koç portreleri Koç Holdingi süslemekte. Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Putin ile Kazakistan, Türkmenistan, Uganda devlet başkanlarının portrelerini yapıp takdim etmiş.

Burhanettin Kara sanatını ve kendini şöyle anlatıyor: “Ben tabii ki aynı zamanda soyut çalışmaları da çok seviyorum. Fakat portre her sanatçının cesaret edemediği inanılmaz derecede zor bir çalışma tekniğidir. Çünkü portre tekniği her şeyden önce risktir. Siz istediğiniz kadar zaman harcayın, dünyanın en iyi taşlarını ve çerçevesini kullanın; portresini yapacak olduğunuz kişinin özgün karakterini öne çıkaran en ufak mimiklerine kadar, kısacası kişinin RUHUNU veremediğiniz zaman yapılan emekler ve zamanınız boşa gidecektir.”

“Portre çalışan çok az miktarda sanatçı profili tanıdım. Cumhuriyet döneminden İBRAHİM ÇALLI, FEYHAMAN DURAN, son dönem örneklerden ATATÜRK portreleri ile ünlü ETHEM ÇALIŞKAN başlıcaları. Sanat temel eğitimi dersi kitabında şöyle bir sözden bahsedilir. Güzel sanatlarla yeni tanışan her kim olursa olsun daima klasik eğitimini almış olması gerekir. Bir Leonardo da Vinci’yi bir Mikelanj’ı, bir Raphael’i, Rembrandt’ı, Cezanne’yi, bir Botticelli’yi, bir Van Gogh’u ezbere bilmesi gerekir. Ben yıllarca bütün bu sanatçıların eserlerini hep inceledim. O kültürlerle buralara gelebildim.”

Arkadaşları Burhanettin Kara için “Doğup büyüdüğü ilçede resim öğretmenliği yapmak hevesini arka plana atıp, İstanbul’da yerleşse ve sanat camiasıyla daha erken tanışsaydı, çok daha ünlü ve çok daha zengin olacaktı” diyor.

Ama O çok sayıdaki mermer fabrikasının olduğu Bucak’ta, bu fabrikaların atığı olan renkli kırık mermerleri sanat eserine dönüştürmeyi seviyor. Emekli öğretmen Kara, sabahın erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar çalışmalarını sürdürdüğü atölyesinde geçen hayatından memnun.

Liseden arkadaşım Burhanettin Kara ile ben ve hemşerilerim gurur duyuyoruz.

*********************************

HEYKEL VE RESİM GÜNAH MI?

Arkadaşım, değerli sanatçı Burhanettin Kara ile uzun yıllar sonra memleketimizde (Burdur/ Bucak’ta) karşılaştık ve uzun uzun sohbet etmek imkânına kavuştuk. O’nu en çok üzen konulardan biri muhafazakâr kesimden bazılarının yaptığı işi büyük günah, kendisini de günahkâr görmeleri.

Oysaki günümüzde resim ve heykelin girmediği alan yoktur. Katı bir yorumla bunların günah olduğu kabul edilirse evimizdeki TV, gazete, bilgisayar, internet, resmi evraklardaki resimli belgelere kadar medeni dünyanın vaz geçilmezi olan birçok şeyi hayatımızdan çıkarmamız gerekirdi.

Daha bu görüşmemizden bir hafta geçmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi heykellerinin yapılmamasını, çünkü bunun “değerlerimize ters” olduğu görüşünü açıkladı.

Türkiye gündemi o kadar yoğun ve değişken ki bu konu pek de tartışılmadan kapanıp gitmekte.

Oysaki ben bu hafta, dünyanın belki de en çok heykelinin olduğu, İtalya’da olacağım. Gezeceğim yerlerden sadece birinde, Dünyanın en büyük üçüncü kilisesinde üç binden fazla mermer heykel bulunmakta imiş. Daha önceki seyahatimde kilise ve müzelerde gördüğüm resim ve heykellerdeki estetik, zarafet ve ustalığa hayran olmuştum.

Bakalım, bu tartışmaların ışığında dünya sanatına damga vurmuş İtalyan sanatçıların o resim ve heykellerini izlerken neler hissedeceğim.

Gelecek yazımda “resim ve heykel günah mıdır?” ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “heykellerimi yapmayın” talimatını değerlendirmeye çalışacağım.

 

 

Önceki İçerikOrta Asya, Orta Çağ ve Genel Türk Tarihi Uzmanı Prof. Dr. AHMET TAŞAĞIL ile
Sonraki İçerikAhlâk Hastalıkları Hastanesi
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.