Bundan önceki yazımda İzmit ekibi olarak Sivas’a gidişimizi ve seyahatimizin birinci günü olan Cuma gününün öğleye kadar olan kısmından bahsetmek suretiyle yazımın son kısmında da Sivas hakkında kısaca bilgi vermiştim. Şimdi yazıma kaldığım yerden devam ediyorum
28 Ekim Cuma günü öğleden sonra saat 14.30 da kaldığımız Büyük Otelin toplantı salonunda Şura başladı., saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasını müteakip gündeme geçildi.
Açılış konuşması yapması için ev sahibi ocak başkanı Prof. Dr. Fahrettin Göze’ye söz verildi. Fahrettin Bey üyelere “hoş geldiniz” dedikten sonra, şuranın faydalı olabilmesi ve gelen misafirlerin rahat edebilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ve bu gayeye matuf bir program hazırladıklarını ifade etti.
Arkasından Aydınlar Ocağı Dernekleri Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal kürsüye davet edildi. Genel Başkan, bundan önce yapılan şura tarihinden itibaren, bu güne kadar memleketimizde meydana gelen hadiselerin değerlendirilmesini yaptıktan sonra, şuranın Aydınlar Ocağı Derneklerine ve memleketimiz için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
Protokol konuşmalarının tamamlanmasından sonra esas gündeme geçildi. Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı’nın “Sivas Kongresi’nden Cumhuriyete” başlıklı konferansı çok faydalı ve verimli oldu. Hem Sivas tarihine ve hem de Türkçe’nin inceliklerine vakıf bir uzmandan dinlediklerimizden çok şey öğrendik.
Bu arada şu hususu da ifade edeyim ki, protokolde Sivas Valisi ile Belediye Başkanının da yeri olmasına rağmen her ikisinin de gelmediği görüldü.
Bize verilen programa göre, Şura Üyeleri saat 18.oo de Kültür Merkezinde Ergün Göze Salonunun açılışına iştirak edeceklerdi. Açılışı yapılacak olan yer, kaldığımız otele çok yakın bir yerde olduğu için hep beraber yürüyerek gittik. Açılışta rahmetli Ergun Göze’nin eşi, Hicran Göze’nin de bir konuşma yapması bekleniyordu.. Fakat sağlık durumu müsait olmadığı için gelemediği bildirildi.. Burada yapılan konuşmalardan sonra hayırlara vesile olması temennisi ile Kültür Merkezindeki salonun açılışı yapıldı.
Burada yeri gelmişken tanımayanlar için rahmetli Ergun Göze hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Sivas Aydınlar Ocağı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Göze’nin de Amcası olan. Ergun göze, 1970 li yıllarda muhafazakar kesimin basında yegane temsilcisi olan Tercüman Gazetesinde uzun yıllar köşe yazarlığı yapmış ve milliyetçi ve muhafazakar gençlerin yetişmesine büyük katkısı olan değerli bir gazeteciydi. Gazetede ki sütun komşuları da, her ikisi de o yılların sayılı ve isim yapmış gazetecilerinden olan, Ahmet Kabaklı ve Tarık Buğra idi. 1931 Yılında Sivas’ta doğan Ergun Göze, 12 Ekim 2009 tarihinde İstanbul’da vefat etmiş olup, hayatının son günlerine kadar köşe yazarlığı yapmaya devam etmiştir.. Allah gani gani rahmet eylesin.
Böylece şuranın Cuma günkü programı tamamlanmış oldu. Sabahleyin çok erken saatlerde kalkıp İzmit’ten geldiğimiz ve esasen yorgun olduğumuz için bir kısım arkadaşlar erken saatlerde istirahate çekildi.. Kendisini yorgun hissetmeyenler de o gün akşam, Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile bir salonda tertip edilmiş olan konser programına gittiler.
29 Ekim Cumartesi günü sabahleyin sabah kahvaltısından sonra saat 10.oo da Şuranın ikinci günü toplantısı başladı. Önce gündem mucibince toplantıyı yönetecek olan divan heyetinin seçilmesi icap ediyordu. Bu cümleden olarak, Divan Başkanlığına Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez tek aday olarak gösterildi ve yapılan açık oylama neticesinde de oy birliği ile Divan Başkanlığına seçildi. Ruhittin Bey’in teşekkür konuşmasından sonra sıra tebliğlerin sunulmasına geldi.
İlk tebliği Divan Başkanlığını yapan Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Ruhittin Sönmez yaptı. Ruhittin Bey’in tebliğ konusu “OHAL Süreci ve Hukuk Devleti” idi. Sunulan tebliğ çok beğenildi ve sonunda salonda bulunanlar tarafından uzun uzun alkışlandığı görüldü.
Ruhittin Bey’in tebliğinden sonra diğer Ocak Başkanlarından bazıları da tebliğlerini sundular. Programa göre 3 ayrı oturumda tebliğlerin sunulmasına devam edildi. 2. Oturumun Divan Başkanlığı’nı Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yard. Doç. Dr. M. Kemal Cerrahoğlu ve 3. Oturumun Divan Başkanlığı’nı Manisa Aydınlar Ocağı önceki dönem Başkanlarından Av. Halit Moralıoğlu yaptı.
Toplantının başlangıcında, tebliğ sunacak olanlar isimlerini divana yazdırdılar. Divan Başkanları da sıra ile hepsine söz verdi. Hatırımda kaldığı kadarıyla 30’dan fazla tebliğ sunuldu. İstanbul Aydınlar Ocağından Prof. Dr. İbrahim Öztek, Emekli Albay Hicabi Meral, Sakarya Aydınlar Ocağı Başkanı Yard. Doç. Dr. Mustafa Kemal Cerrahoğlu, İş Adamı İnş. Müh. Cengiz Arslan, Manisa Ocak Başkanı Ergün Tuatay, Prof. Dr. Metin Karaörs, Yard. Doç. Dr. Sakin Öner, Ankara Başkent Aydınlar Ocağı Başkanı Sinan Demirtürk, Kerkük Türklerinin kanaat önderlerinden Dr. Nefi Demirci, Samsun Ocak Başkanı Doç. Dr. Taner Tunç ve çok sayıda konuşmacı tebliğlerini sundular.
Samsun Ocak Başkanı Doç. Dr. Taner Tunç konuşmasının sonunda 45. Büyük şuranın Samsun’da yapılmasını teklif etti. Bu teklif alkışlar arasına oy birliği ile kabul edildi. Bu minval üzere çalışmalar Cumartesi günü saat 16.oo ya kadar devam etti. Toplantının sonunda Şura Sonuç Bildirisini hazırlanması için İstanbul Aydınlar Ocağından Yard Doç. Dr. Sakin Öner’in başkanlığında bir heyet seçildi. Bu heyete Ruhittin Sönmez Bey de seçildi, Heyetin sonuç bildirisini hazırlamasından sonra, 30 Ekim Pazar günü sabah saat 9.oo da yapılacak olan toplantıda okunması kararlaştırıldı. Cumartesi akşamı bir yandan “Sonuç Bildirisi” hazırlanırken, diğer taraftan vakit darlığından tebliğlerini sunamayan katılımcılar, tebliğlerini sundular. Böylece 44. Büyük Şuranın resmi programı tamamlanmış oldu
Saat 16.oo da iki araba ile şehir turuna götürdüler. Şehrin muhtelif semtlerini gezdikten sonra Şehitliğe geldik. Burada Şehitlerin ruhuna birer Fatiha okuduktan sonra mütevazı bir şekilde yapılmış olan Şehitlik Müzesini gezdik. Müzeye girince Sivas’ın çok sayıda şehit verdiği anlaşılıyordu.. Zira duvarda en az yüze yakın şehidin resmi buluyordu.. Birçok şehidin şahsi eşyaları olarak, ayakkabı, kol saati, elbise, şapka, tespih ve buna benzer birçok eşya ile birlikte bazılarının ailelerine yazdıkları son mektupları sergilenmişti. Bu mektupları okuyunca çok hüzünlendik ve duygulandık. Şehit olanların yaşlarının umumiyetle 22 -30 arasında olduğu anlaşılıyordu. Genç yaşta vatan evlatlarını şehit edenlere lanet okuyarak buradan ayrıldık. Daha sonra da tarihi Gök Medrese, Çifte Minareli Camii ve Sivas Kongresinin yapıldığı tarihi binayı gezdik. Bu sırada akşam olduğu için kaldığımız otele döndük. Böylece de 29 Ekim Cumartesi programı da tamamlanmış oldu.
30 Ekim Pazar günü sabah kahvaltısından sonra Saat 9.oo da heyet tarafından hazırlanmış olan bildiriyi dinlemek üzere otelin yemekhanesinde toplanıldı. Şura Sonuç Bildirisi Yard. Doç. Dr. Sakin Öner tarafından okundu. Yapılan alkışlardan anlaşıldığına göre, bildiri beğenilmişti. Tamamı ondört sahife olan Bildirinin, bir bilgi olması bakımından sadece giriş kısmından bir bölümünü aşağıya aynen alıyorum. Bildirinin tamamını görmek isteyenler, Kocaeli Aydınlar Ocağı sitesine girip okuyabilirler.
“Aydınlar Ocakları 44. Büyük Şûrası, 28-30 Ekim 2016 tarihleri arasında,1071 Malazgirt Zaferi ile Türk egemenliğine giren, Türk Kurtuluş Savaşı‘nın temellerinin atıldığı, görkemli Selçuklu eserleri ile süslü, “İpekyolu” üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi ve yüzölçümü bakımından Türkiye‘nin en büyük ikinci ili olan Sivas’ta, Sivas Aydınlar Ocağımızın ev sahipliğinde, 29 Ocağımızın katılımıyla yapılmıştır.
Bu şûranın Sivas’ta yapılmasının bir sebebi de, şu anda yaşanan ülkemizin milli varlığını tehdit eden iç ve dış olaylara, 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında gerçekleştirilen, Misak-ı Millî’nin sınırlarının çizildiği, bütün millî güçlerin birleştiği ve vatanın bölünmez bütünlüğünün savunmasına karar verildiği Sivas Kongresi ruhuyla cevap vermektir.
Ayrıca bu şûranın Türkiye Cumhuriyeti devletinin 93. kuruluş yıldönümü münasebetiyle kutlanan Cumhuriyet Bayramı’na rastlamış olması da ayrı bir anlam ifade etmektedir. Bu vesileyle Sivaslıların ve yüce Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını yürekten kutluyoruz.
Aydınlar Ocakları 44. Büyük Şurası Türkiye’nin içinde bulunduğu iç ve dış meseleleri müzakere ederek, aldığı kararları Yüce Milletimizin görüşlerine sunmayı milli bir vazife bilmiştir.”
Şura Sonuç Bildirisinin okunmasından sonra otelin önünde toplanıldı. Zira ev sahibi Ocak Başkanı, Sivas’ın tabii güzellikleri ile tarihi yerlerinin de görülebilmesi bakımından Sivas’ın bir İlçesi olan Divriği’ye de bir ziyaret programı yapmış.Bu ziyarete uçak saati uymayan arkadaşlar maalesef iştirak edemedi. Vakti müsait olanlardan 39 arkadaş ile birlikte bir otobüse binerek saat 11.oo civarında Divriği’ye müteveccihen hareket ettik. (Devam Edecek )