41. Şura

50

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını resmen gerektiği gibi kutlayamadık. Birileri ellerinden gelse milli bayramları kaldıracaklar. Bayramı statlardan alıp kapalı salonlara sıkıştırdık. Bir büyük ilimizin valisi güneş altındaki eski kutlamalardan şikâyetçi. Çocuklar şimdi daha rahat ortamdaymışlar…

***

HDP’nin Türkiye partisi olup olmadığı tartışılıyor. Sol ve aşırı sol oylara talip olan ve buna göre konuşan bu parti Yunanistan ve Ermenistan’ın çıkarları ile paralel beyanlar verdiğine göre olsa olsa Yeni Türkiye‘nin partisi olabilir.

***

İktidar partisinin Kıbrıs politikası yanlış ve çelişkilerle doludur. Anlaşılan bu yanlış AB Bakanı ve Başmüzakereci ile sürüyor. Bu zat Türk tarafını toplum olmaktan çıkarıp devlet yapan KKTC kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli R. Denktaş’ı çözümden yana olmamakla adeta suçluyor. “Çözümsüzlük çözüm değildir”diye ortaya fırlayan aceleciler Rum tarafı ve Yunanistan ile değil; Denktaş ile mücadele etmişlerdi. KKTC’yi AB üyelik sürecinde engel gören çarpık anlayış Rum ile nasıl pazarlık yapabilir. Sadece Kıbrıs politikası bile Türkiye’de bir iktidar değişikliğinin gerekçesi olabilir.

***

Aydınlar Ocakları‘nın41. Şurası Manisa Aydınlar Ocağı’nın ev sahipliğinde 15-17 Mayıs 2015 tarihleri arasında yapıldı. Manisa Ocağımızda eski ve yeni yönetimlerde çok değerli arkadaşlarımız görev yapmışlar ve yapmaktadırlar. Başta başkan Sayın Ergün Tuatay olmak üzere Yönetim Kurulunu tebrik ederiz.

Her tarafı tarih kokan bu şehzadeler şehrinde 23 Ocağımız bir araya geldi. Yoğun bir iştirak gerçekleşti. Aslında bu şura Manisa’da yapılan üçüncü toplantı idi. Şura Manisa Belediye Başkanlığı’nın Mehteran gösterisi ile başladı. Açılış ve protokol toplantılarından sonra istişare toplantılarına geçildi. Akşam Miraç Kandili dolayısıyla özel bir program yapıldı ve Prof. Dr. Mustafa Yıldırım ilgi çekici bir konuşma yaptı. Ertesi gün bir hilal şeklindeki Çanakkale Müzesi ziyaret edildi. Değerli tarih öğretmeni ve Yönetim Kurulu üyesi Sayın Kenan Tozak savaşı yaşarcasına milli duygu yüklü güzel bir sunum yaptılar. Tarihi mekânlar ziyaret edildi. Mevlevihane’nin bakımı Celal Bayar Üniversitesi tarafından üstlenilmiş; ancak duvarlardaki Celal Bayar University afişi bu esere o kadar yabancı ki… Eserlere maddi bakım yapmayı üstlenenler bunları manevi bakımsızlığa terk etmemelidirler. Bize rehberlik yapan Sayın Mehmet Veysi Dörtbudak’a teşekkür borçluyuz. Şura diğerlerinde olduğu gibi sonuç bildirisinin hazırlanması ve açıklanması ile sona erdi. 42. Şura Iğdır Aydınlar Ocağı’nın talebi üzerine Iğdır’da yapılacaktır.

Beş sayfalık sonuç bildirisi Ocağımızın internet sitesindedir. Bildiride; Türk Tarihi, Atatürk, Cumhuriyet ve milli kimlikle bir hesaplaşma ve dış destekli bir kumpas olan Yeni Türkiye macerası ele alınmıştır. Yeni Anayasa, başkanlık sistemi, açılım ve sözde çözüm süreci, hukuk devletindeki kayıplar, bürokrasinin siyasallaştırılması, genel seçimler, ekonomide gizlenen gerçekler, eğitimdeki partizanlık, uyuşturucu terörü, kadına şiddet, GDO’lu ürünler, dış politikadaki çelişkiler ve yalnızlaşma, KKTC’nin önündeki birleşme tuzağı ve yeni Annan Planı, Irak ve Suriye Türkleri, Suriyeli mülteciler sorunu, sözde Ermeni soykırımı iddiası gibi konular yer almıştır. Manisa’nın sorunları ve özellikle tarım öne çıkmıştır. Genelde tarım ihmal edilmektedir. Çiftçi, kotalar konduğundan pamuk ve tütünü ekememekte; eş-dost ve yandaşlara ithalat kapısı açılmaktadır. Bildiride, 80 bin dolayındaki Ermenistan vatandaşının geri dönmesi ve Yunan Adalarına tatil için gidilmemesi tavsiye edilmiştir.

Aydınlar Ocağı dün de bugün de etkili bir kuruluştur. Bugünkü iktidarlar 1970’lerdekilerin çizgisinde olabilseydi aynı tesirliliği iktidarlar üzerinde bugün de fazlasıyla gösterirdi. Milli devlet ve milli kimlikle kavgalı iktidarlara faydalı olamayız.

 

Önceki İçerikFikir Fukarası
Sonraki İçerikTürk Dünyasının Önemli İsmi Saygıdeğer Turan Yazgan Hocamız
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)