Günlük hayatımızda yeterince farkında olmadığımız önemli unsurlardan biride yardımcılarımızdır. Onlar bir insan veya bir alet olabilirler. Varlıkları işlerimizin doğru, kolay ve güzel olmasında çok önemlidirler. İyi ve yeterli oldukları oranında işlerimiz tıkır tıkır işlerken; yetersiz veya kötü iseler vay halimize dedirtecek kadar önemlidirler. İşlerimizde kullandığımız yardımcı aletlerle ilgili bir güzel sözü burada hatırlatmayı uygun buluyorum. ‘Alet işler, el övünür.’dediğimiz bu özlü sözümüz sanatkârlarımızın çok kullandığı bir sözdür. Konunun bu yönü başlı başına bir yazı konusu olup ayrı bir yazı ile değerlendirilmesi gerekir.
‘Vezir’ isimli kitabı okur iken bu konuya değerlendirerek siz değerli okuyucularımla paylaşmak istedim. Bu kitap esas adı Hasan Bin Ali olup,1008-1092 yıllarında yaşayan Nizamülmülkün hayatını romanlaştırarak anlatmaktadır. Yazar, şehrimizin eğitim dünyasının verimli isimlerinden, Kocaeli Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi öğretmeni ve müdürü Mürsel Gündoğdu beydir. Nesil Kitapevi tarafından basılmıştır. Büyük devlet adamı, Türk Devletlerinden Büyük Selçuklu Devletinin Veziri azanlarından, Alparslan Gazi ve oğlu Melikşah Gazinin Baş veziri Nizamülmülkün bir sözü çok kullandığım bir deyimdir. Bu ‘Allah bir kuluna iyi padişahlık diler ise ona iyi vezirler ihsan eder.‘ sözüdür. Önemli bulduğum bu düsturun kıymetini kendi iş ve özel hayatımdan da bilen bir insanım. Evimin ve çocuklarımın bence huzurlu-iyi ve başarılı olmasında hayat arkadaşım, eşim Fatma Kahraman’ın etkisi her zaman farkında olduğum, unutmadığım bir husustur. Otuz yılı aşan bir süredir sürdürdüğüm Kocaeli Laboratuarının kuruluşundaki ilk yardımcım, laboratuar teknisyenim Hüseyin Akçay’ın rolünü hiç unutamam. Onun gibi mesleğinde ehil, becerikli, bilgili ve kendisine verilen görevi hemen öğrenip doğru uygulayabilen bir yardımcım olmasa idi bu kurumu yalnız kendi bilgi ve becerimle bu noktaya getirmem zor idi. O ve daha sonraki çalışma arkadaşlarım sayesinde önemli bir hizmeti güvenilir bir şekilde, uzun süredir vermeyi sürdürebiliyorum.
Ev hayatımız da, iş hayatımız da, sosyal hayatımız da(dernek, siyaset v.s.) baştaki sorumlu önemlidir. Ama beraber çalıştığı takım arkadaşları, yani yardımcıları daha da önemlidir. Doğru, bilgili ve katılımcılığı yüksek olan insanların bulunduğu sistemlerde başarı ve kalite yakalanırken; bilgili görünen, cahil, etrafına iltifat yapmayı marifet sayan, çıkarcı, çalışır görünürken üretici olmayan insanlarla kurulan takımlarda başarısızlık, kalitesizlik öne çıkmaktadır.
Bu sebeple ev hayatımızın, iş hayatımızın, sosyal hayatımızın kaliteli olabilmesi için bilgili, çalışkan ve uyumlu ekipler olabilmeyi önemsemeliyiz. İşimizde yardımcı olabilecek insanı, çalışma arkadaşımızı ararken birinci önceliğimiz liyakat olmalıdır. Liyakat unsurunu ise uygun ve yeterli bir istişare ile tespit edebileceğimizi unutmamalıyız. Doğru bir istişarenin bize sağlayacağı liyakatli insanların oluşturduğu yardımcıların her zaman daha başarılı ve iyi sonuçlar vereceğini unutmamalıyız.
Yazımı yine Nizamülmülkün Adaletin önemini ifade eden bir nasihati ile bitirmek istiyorum. ‘Amirlerin ve Padişahların, Allah rızasının nerde olduğunu çok iyi bilmeleri gerekir. Allah, padişahın halka yaptığı ihsandan razı olur. İhsan olarak da insanlar arasında Adalet yapması kâfidir. Halk, padişah için hayır dua ederse, o memleket payidar olur ve her gün kudret ve kuvveti artar. Mülk, zulüm ile payidar olmaz.’ Daha Adaletli bir devlette, hizmeti daha bol bir yönetimle sağlıklı ve mutlu günler dilerim.