Paralel Yapı Bolluğu

73

Toplum yapımızla ilgili bazı bulgular dikkat çeker hale geldi. Bunlardan birisi Türk Milletine karşı yöneltilen bir terör çeşidi olan uyuşturucu saldırısıdır. Bu terör çeşidinde belki kan akmıyor ama bir nesil perişan edilmeye çalışılıyor. Sosyal bağların zayıflaması, insanın yalnızlaşması ve içe dönük hale gelmesi, moral tatmininin zayıflaması, ben merkezli davranışlar, insanların kendi kendini uyuşturarak sosyal çevrenin yarattığı baskı ve gerginlikleri gidermeye zorluyor. Maddi tatmine rağmen, moral tatminsizlik öne çıkıyor. Bunun yanı sıra, yükselen intihar ve boşanma olayları sosyal çözülme ile ilgili ipuçları veriyor. Aslında siyasette de bütünleşme, birlik ve bütünlük yerine parça öne çıkarılıyor. Bir başka dikkat çeken değişme de genç nesillere iyi rehberlik yapılamasıdır. Gençleri sadece modern teknoloji ile tanıştırmak ve maddi imkânlar sağlamak yetmiyor. Elde edilen verilere göre, suça bulaşan çocuk oranı 2013’e göre %14,5 artmış bulunuyor. Yasaların yetersizliği, şehre özgü yeni suçların ortaya çıkışının doğurduğu boşluk, yasa dışına çıkışların kısmen medya yoluyla teşvik edilmesi çocukları etkiliyor.

***

Her taşın altında aranan paralel yapı çok sık kullanılır oldu. Yeni Başbakan adayı da paralel yapı karşıtlığı ile öne çıkarıldı. Aslında paralel yapıların doğuşu asıl normal yapının yanlış ve eksiklikleriyle ortaya çıkıyor. PKK ve uzantıları, malum cemaat de birer paralel yapı. Paralel yapı içinde gösterilen bazı emniyetçilerin, yargı mensuplarının ve diğer kamu görevlilerinin Ümraniye, Balyoz, garip casusluk davalarıyla ve diğerleriyle suçsuz birçok insanın hayatı ile oynadıkları, onlara kumpaslar kurarak milli kurumları yıprattıkları bir gerçektir. Bunlarla maalesef birlikte çalışan ve çirkin işbirliği sergileyenler, hukuk devletini yıpratanlar, yargısız infaz yapanlar şimdi paralel yapıdan şikâyetçi.

Eğer cemaat ve bu doğrultuda yasa dışına çıkanlar paralel yapı ise; Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ile ve Milli Mücadele ile ters düşen, Cumhuriyetle ve milli kimlikle kavgalı, siyaset yapmayı öç ve rövanş almaya dönüştüren, Türkçe yer adlarını değiştirebilen, ülke çıkarları ile bağdaşmayan yasalar çıkaran, Türk düşmanlarını sevindiren, katil terör örgütü ile müzakere ve işbirliği yapanlar, bunlara af peşinde olanlar, milli egemenliğe ortak arayanlar, bölgesel özerklik ve federal yapıya yeşil ışık yakanlar, Andımızı kaldıranlar da paralel yapı değil mi? Devlet kurumlarının isimlerinden T.C.’yi kaldıranlar, Türk Milleti dışında milletler arayışına çıkanlar, Rum, Ermeni ve Kürt açılımı peşinde olanlar paralel yapı değil de asıl yapıyı mı temsil ediyorlar? Her gördükleri yerde “Ne mutlu Türküm diyene” ifadesini sildirenler, milli bayramlara soğuk bakanlar paralel yapı dışında mı?

Doğu ve bilhassa Güneydoğu’da örgüt baskısı ile vatandaş göçe zorlanıyor. Malını mülkünü elden çıkarmak zorunda kalıyor. Terör örgütü “bunların ucuz da olsa mallarını ve evlerini almayın; nasıl olsa ileride bizim olacak” propagandası yapıyor. Lice’ye bir teröristin anıtı bile dikiliyor. İçişleri Bakanı bunun sorun yapılmasından şikâyetçi. Efendim anıt fiberglas ve fiber optikmiş!

İleride dış baskılarla Bölgede referanduma zorlanabiliriz. Artabilecek terörü durduramama iddiası ile acz içindeki BM Barış Gücü’nü Doğu Timor’de olduğu gibi aramızda görebiliriz. Türkiye öyle bir tuzakla karşı karşıya ki; şimdi bu “Yeni Türkiye” diye paketlenip satılıyor. Vatandaş hiç de haberdar olmadığı bu gidişi oyu ile destekliyor. Eksik demokrasi, fikir ve düşünce hürriyetinin sınırlı olması da vatandaşı gerçeklerden habersiz kılıyor.

 

Önceki İçerikAğustos Nutkum!
Sonraki İçerikCumhuriyet Eğitiminin En Büyük Müdür Kıyımı
Avatar photo
1944 İstanbul doğumludur. Orta Öğrenimini Maarif Kolejinde, yüksek öğrenimini İktisadî ve İdari Bilimler Yüksek Okul'unda tamamlamıştır. 1967'de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girmiştir. Ord. Prof. Dr. Z.F. Fındıkoğlu'na asistanlık yapmıştır. 1972'de "Bölgelerarası Dengesizlik" teziyle doktor, 1977'de "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" teziyle doçent, 1988'de de profesör olmuştur. 1976 Haziranında yurt dışına araştırma ve inceleme için giden Erkal 6 ay Londra ve Oxford'ta inceleme ve araştırmalar yapmış, Doçentlik hazırlıklarını ikmal etmiştir. 1977 yılında hazırladığı "Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri" isimli Eğitim Sosyolojisi ve Eğitim Ekonomisi ağırlıklı tezle Doçent olmuştur. 1988'de Paris'de, 1989'da Yugoslavya Bled'de yapılan milletlerarası UNESCO toplantılarında ülkemizi birer tebliğle temsil etmiştir. 1992 Yılında Hollanda'da yapılan Avrupa Konseyi'nin "Avrupa'da Etnik ve Cemaat İlişkileri" konulu toplantısına tebliğle katılmıştır. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi dışında dönem dönem Harp Akademilerinde, Gazi Üniversitesi'nde, Karadeniz Teknik (İktisadi ve İdari Bilimler Yüksek Okulu) ve Marmara Üniversitelerinde de derslere girmiştir ve konferansçı olarak bulunmuştur. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü ve İktisat Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı, Metodoloji ve Sosyoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü, İstanbul Üniversitesi Senato Üyesi, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı ve İstanbul Türk Ocağı üyesi olan Prof. Dr. Erkal'ın yayımlanmış ve bir çok baskı yapmış 15 kitabı ve 700 civarında makalesi vardır. Halen Yeniçağ Gazetesi'nde Pazar günleri makaleleri yayımlanmaktadır. Prof. Dr. Erkal evli ve üç çocukludur. Dikkat Çeken Bazı Kitapları : Sosyoloji (Toplumbilimi) (İlaveli 14. Baskı), İst. 2009 Orta Teknik Eğitim-Sanayi İlişkileri, İst. 1978 Bölgelerarası Dengesizlik ve Doğu Kalkınması,(2. Baskı), İst. 1978 Sosyal Meselelerimiz ve Sosyal Değişme, Ankara 1984 Bölge Açısından Az Gelişmişlik, İst. 1990 Etnik Tuzak, (5. Baskı), İst. 1997 Sosyolojik Açıdan Spor, (3. Baskı), İst. 1998 İktisadi Kalkınmanın Kültür Temelleri, (5. Baskı), İst. 2000 Türk Kültüründe Hoşgörü, İst. 2000 Merkez Binanın Penceresinden, İst. 2003 Küreselleşme, Etniklik, Çokkültürlülük, İst. 2005 Türkiye'de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri (Ortak Eser), İst. 2001 Ansiklopedik Sosyoloji Sözlüğü (Ortak Eser), İst. 1997 Economy and Society, An Introduction, İst. 1997 Yol Ayrımındaki Ülke, İst. 2007 Yükseköğretim Kurumlarının Bölgelerarası Gelişme Farklılıkları Açısından Önemi ve İşlevleri, İTO, İst. 1998 (Ortak Araştırma)