Kanuni Sultan Süleyman’ın Boğdan Voyvodası Petru Raşe’ye Mektubu

116

 

Boğdan, II.Bayezıd zamanında Osmanlılara bağlı bir bölgeydi. Osmanlılara bağlılığı ise, vergi vermek ve padişahı tanımak şeklinde idi. Kanuni, Macaristan seferi sırasında,Boğdan Voyvodası PetruRareş’e bir berat göndererek, buranın idaresinin kendisine ait olduğunu bildirmişti. Ancak Voyvoda, gizlice Osmanlı Devleti aleyhine çalışmaya başladı. Avusturya Arşidükü Ferdinand’la temasa geçmiş, kendisinden istenen bin süvariyi  göndermeyip, yıllık vergisini de ödememişti. Ayrıca, Padişahın koruduğu Aloiso Giritli isimli kişiyi öldürmüş, daha da ileri giderek Erdel’e saldırmaya başlamıştı.

Kanuni Sultan 1538 yılı Mayıs ayında,Boğdan üzerine sefer yapmaya karar verdi. Ancak kararını herkesten gizledi. 26 Temmuz 1538 yılında hazırlıklarını bitirip, Boğdan istikametine Edirne’den hareket etti. Ordu Sultan Çayırı denilen yere geldiğinde, Voyvoda Rareş bir elçisini Kanuni Sultan’a göndererek, bağlılığını bildirdi. Osmanlı ordusunun, ne tarafa sefere gideceğini öğrenmek istemişti. Kanuni de,Boğdan Voyvoda’sına bir mektup göndererek, gelip itaat etmesi halinde, affedeceğini bildirdi. Kanuni Sultan Süleyman mektubunda şöyle diyordu:

“Hallerinizde pek azgınlık ve hırçınlık olduğu için Boğdan seferini açtım. Yaptıklarınıza tövbeler etmek ve bir daha böyle bir harekette bulunmayacağınıza dair söz vermek ve gelip eşiğime yüz sürmek şartlarını kabul ederseniz belki o vakit kendinizi affettirmek için benden merhamet görebilirsiniz.”(1)

Gönderilen mektuba rağmen, gelip itaatini bildirmeyen Voyvoda PetruRareş’in, samimi olmadığı anlaşılmıştı. Kanuni Sultan ordunun ilerlemesini emretti. Osmanlı ordusunun ilerlemesi karşısında telaşa düşen Voyvoda, topladığı ordusuyla Transilvanya içlerine doğru çekilmeye başladı. Türk ordusunun karşısına çıkacak kudret ve cesareti gösteremiyordu. 16 Eylül 1538’de Osmanlı ordusu, Yaş şehrini işgal etti ve Voyvodanın esas şehir merkezi olan Suceva şehrini savaşsız ele geçirdi. Kanuni Sultan Süleyman daha sonra, Voyvodalığa, PetruRareş’in kardeşi olan Stefan Lacusta’yı tayin etti. Osmanlı ordusu, Prut Nehri ile Dinyester arasında kalan arazileri, hep ele geçirdi. Buraların her biri, Boğdan’dan ayrılarak Türk sancağı haline getirildi. Boğdan meselesini bu şekilde halleden Kanuni Sultan, Voyvoda PetruRareş’in karşısına çıkmaması üzerine, Boğdan seferine son verip, İstanbul’a döndü.

1-Mufassal Osmanlı Tarihi-Heyet İskit Yay.1958-C.2-S.910