Yeni Eğitim Öğretim Yılı

74

Okullar özlem ve sevgiyle eğitim öğretime kapılarını açtı. Öğrenciler cıvıl cıvıl, özledikleri sınıf arkadaşları ile hasret giderdiler. Öğretmenler azimli ve arzulu. Öğrencilerine kavuşmanın mutluluğu içindeler.

Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, AA Editör Masası’nda konuştu. Bakan Selçuk, velilerin gündeminde yer alan kayıt parası, ara tatiller, lise ve ilköğretim tasarımı ile ilgili birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. İşte öne çıkanlar:

BAĞIŞ TALEBİ: “Velilerimiz ‘vermek istemiyorum’ dediğinde ‘kaydınızı yapmıyoruz’ durumu söz konusu değil, yasal olarak bu mümkün değil. Tek bir velimiz okula kayıt yaptıramıyorsa çözümü için ne gerekiyorsa yaparız. İlçe ve il millî eğitim müdürlükleri bu konuda masalar oluşturdu. Öğrencinin kaydı zaten o okulda önceden yapılmış. Nereye gideceği belli. Bu durumda veliler ücret konusunda kayıtla tehdit edilemez. Her bir okulun fiziksel, sosyal imkânlar, ücretli, kadrolu öğretmen oranı ve benzeri konularda imkânlarına bakıp ona göre öğrenci başına o okula katkı sağlama matrisi oluşturduk.”

ARA TATİLLER: Bu, kalıcı bir sistemdir. Yazın okullar tatil olduğunda veliler çalışırken çocuk nasıl boşta kalıyorsa dönem içinde de aynı. Veli için 180 iş günü değişmedikçe büyük bir değişim yok. Diyoruz ki çocuklarımız bu tatilde şunları şunları yapabilir. Çocuklarımızın akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal, duygusal gelişimlerinin de desteklenmesi için bu tatili fırsat bilmek istiyoruz. Bizim şu anda 180 günle ilgili değişiklik yapma planımız yok. Çünkü o tarihte çocuklarımız bir takım gençlik kamplarımızda, bazı akredite sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili çalışmalarda, okullarımızın içerisindeki bazı kulüp çalışmalarında, bazı akademik destek çalışmalarında… Bununla ilgili 30’un üzerinde iş ve işlem basamağımız var. Çocuklarımızın akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal, duygusal gelişimlerinin de desteklenmesi için bu tatili fırsat bilmek istiyoruz. Bunun için de hazırlıklarımız sürüyor.”

REKLAMads by AdMaticSINIF GEÇME: Ortaöğretimde sınıf geçme yönetmeliğinde sınıfta kalmaya ilişkin, tüm düzenlemeler hazırlandı, 2020-2021 yılından itibaren uygulayacağız. 4+4+4 başladığı yıl ilkokula başlayan çocuklar, 2020-2021 eğitim yılında lise 1’e başlayacak. Bizim çağ nüfusumuz normalde 1 milyon 200 bin civarındayken o sene 1 milyon 800 bin küsur olacak.”

ÖĞRENME FARKLILIĞI: Okullar arasında öğrenme farklılıkları yüzde 40’a yakın. Bu yüzde 10’un altında olmalı. İmkân, öğrenme farklılıklarını azaltma hedefimiz var. Bu farklar azaldığında sadece belirli bir kesim okula yönelmek durumunda kalmayacak. Bir finansman problemi var burada.”

Kanaatimiz odur ki, Sayın Bakan eğitimi yakinen bilmekte ve çağın gerektirdiği güzel ve somut adımlar atmaktadır. Bu iyileştirmelerin devam edeceği kanaatindeyiz.

Verilere göre bu yıl; 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. 2019 2020 eğitim öğretim yılında ilk kez ara tatilli yeni çalışma takvimi uygulanacak. Teneffüs saatleri 10 dakikadan 15 dakikaya çıkarıldı. İşte tatil takvimi:

Birinci yıl ara tatil: 18-22 Kasım 2019

Yarıyıl tatili: 20-31 Ocak 2020

İkinci dönem başlangıcı: 03 Şubat 2020 Pazartesi

İkinci dönem ara tatili: 06-10 Nisan 2020

Eğitim öğretim yılı sonu: 19 Haziran 2020 Cuma

Sayın Bakan’ın eğitimin içinden gelmesi, uzun yıllar “Talim Terbiye Kurulu”  başkanlığı yapması ve istikrarlı, güvenilir dürüst bir çizgisinin olması tüm kesimler tarafından olumlu bulunmakta, getirdiği yeniliklere güven telkin etmektedir. O yüzden bu tatil sisteminin eğitime pozitif katkılarının olacağını umuyoruz.

Bu yılki yeniliklerden birisi de “örnek öğretmen odaları” pilot uygulamasıdır. Yerinde ve olması gereken bir düzenlemeydi. Umarız tez zamanda bu uygulama tüm okullara yayılır.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, geçen hafta yayınladığı 2019- 2020 Rehberlik Programında 26 hedef arasına; “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ni de katmıştı. Fakat programın açıklanmasının ardından kamuoyunda “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” maddesi büyük tepki çekti.

Velilerden, bazı kadın sivil toplum kuruluşlarından,  sendikalardan ve sosyal medyadan gelen eleştiriler üzerine, 26. madde hedef listeden çıkarıldı. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 7. maddesinde yer alan “toplumsal cinsiyet eşitliği” ibaresi de kaldırıldı.

Bu da Sayın Bakanın duyarlı ve sorumlu hareket ettiğinin bir işaretidir. Doğru ve isabetli bir karardır. Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’u, bu doğru ve isabetli uygulamalarından dolayı tebrik ediyoruz. Bilimsel, isabetli ve güzel kararlarının devamını diliyoruz.

Ancak okullarda yıllardır halı altına süpürülmüş, görmezden gelinen, “ivedilikle çözümlenmesi gereken” birçok sorun hala; yönetici, öğretmen, öğrenci ve velileri endişelendirmektedir.

Bunlar; okulların “rehberlik ve teftişi” başta olmak üzere, bağışlar, kaynak kitaplar, öğrenci servisleri, öğrenci kıyafetleri, okul giderlerinin temini, öğrencilerin beslenme sorunları ve kantinler vb. şeklinde akla ilk gelenlerdir.

Örneğin okul ihtiyaçlarını ele alacak olursak; Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, bir öğrencinin okul başlangıcında ve eğitimi boyunca yapılan harcamanın ne kadar olduğuna yönelik bir araştırma yapmıştır. Eğitim düzeylerine göre öğrencinin başlangıç masraflarına bakıldığında;

-Okul öncesi eğitime yeni kayıt yaptıran bir öğrencinin okula başlangıç masrafı: 785 TL

-İlkokul düzeyinde okula başlayan bir öğrenci için ortalama masraf: bin 190 TL

Ortaokul düzeyinde eğitime başlayan bir öğrenci için: bin 235 TL,

Ortaöğretim için ise: bin 245 TL. dir.

Araştırmaya göre; okul öncesi eğitimden başlayarak ilköğretimin sonuna kadar geçen sürede, bir öğrencinin ihtiyaçları için yapılan ortalama eğitim harcaması: 26 bin 710 TL

Ortaöğretime başladıktan sonra eğitimi boyunca harcaması: 12 bin 430 TL dir.

Yani bir öğrencinin aylık ortalama eğitim gideri: 259 TL dir.

Diğer konuları da sırasıyla ele alacağız.

Gözbebeğimiz öğrencilerimize, değerli öğretmenlerimize, saygı değer velilerimize ve ülkemize 2019-2020 eğitim öğretim yılı hayırlı olsun. Mutlu ve huzurlu bir ortamda verimli, kaliteli ve sorunsuz bir yıl olsun.

 

Sevgiyle kalın…