Twitter

90

Çok hoş, çok sempatik mini mini bir kuş amblemi var. İsmini de onun cıvıltısından esinlenerek almışlar. Çağımızın önemli bilgi ve teknoloji ürünü. Tüm dünyaya hızla yayıldı. Milyonlarca kullanıcısı var.

Aslında oluşturulan bu harika ortam, herkesin duygu, düşünce ve değerlendirmelerini özgürce sergileyebileceği bir alan. Gene karşı görüş ve eleştirilerin de serbestçe yer alabileceği bir meydan.

Bu sosyal ve sanal medya ortamı gerçekte uygar koşullarda kullanıldığında, çağdaş iletişimin en kolay ve  en hızlısı olması yanı sıra, ayrıca bilinen en ucuz maliyetli olan bir sahadır.

Ancak ne var ki, yaşayarak ve olanı biteni izleyerek gördük ki bu sosyal alan bazı kötü niyetli, sadist, ruh hastası, sorumsuz, tehlikeli, ahlaksız, hain, tahrikçi kullanıcıların elinde tam bir silaha dönüşmekte, kabulü zor karmaşa ve kaos ortamlarına neden olmaktadır.

Oysa eleştirmek, sorgulamak, bilgi istemek, sunulan önerileri tümüyle  ret etmek saygılı bir üslup içinde mümkündür. Tartışma ortamının uygar şeklide budur.

Ama, beğenmediği kişilerin düşünce ve fikirlerine, karşıt görüş ve değerlendirmelerle yanıt vereceklerine ağza alınmayacak kadar galiz sözlerle, küfürlerle hücum etmelerini anlamak mümkün olmuyor.

Bu şuursuz ve dengesiz karakterlerin ağır hakaretlerinden bazı kişilerin anaları, babaları, ailelerinin tüm fertleri de nasibini alıyor.

Peki bütün ülkelerde böyle mi oluyor? Hayır. Gene basından ve ilgili kişilerden öğrendiğimize göre bu tür şirketlerin faaliyet gösterip, gelir elde ettikleri diğer devletlerde örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık v.s. gibi ülkelerde Twitter şirketinin yetkilileri, bulundukları ülkelerin yasalarına sonuna kadar saygılı oluyorlar ve mahkeme kararlarını uyguluyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), T.C. Mahkemelerinin şikayet sahipleri lehine verdiği kararları uygulamamaktaki ısrarları  nedeniyle, Twitter’a erişimi engellemiştir.

Bu işlem sonucu Twitter yetkili ve temsilcileri ülkemize gelerek, T.C. devleti kanunlarının öngördüğü düzenlemeler içinde faaliyete özen göstermeyi kabul ettiklerini bildirdiler.

Bu arada Anayasa Mahkemesi (AYM)’nin Twitter lehine aldığı karar ise kamuoyunda pek anlaşılamadı. Pek çok soru, en başta da şikayetçilerin mağduriyetlerinin nasıl giderileceği halen cevap beklemektedir.

Aklı başında olan, çağdaş yeniliklere önem veren hiç kimse Twitter’in durup dururken kapatılmasını istemez. Ancak onun şemsiyesi altına sığınarak yasalara, Türk gelenek, anane, töre ve âdetlerini hiçe sayarak, küfürlerle, iftiralarla, insanlara ve ülke bütünlüğüne kast edenlere, ahlak yoksunu küfürbazlara da onay vermez.

Aynı konuda faaliyet gösteren Facebook ise Twitter’in örnek alması gereken bir konumdadır. T.C. yasalarına saygılı olarak hizmet vermektedir.

Google, Facebook, Microsoft gibi teknoloji devleri faaliyetlerini gerçekleştirirken en az parasal çıkarları kadar bulundukları ülkenin yasalarına, insanlarının haysiyetlerine, kişiliklerine saygılı olmalıdırlar.

Dünya liderliğine soyunan çağımızın büyük teknoloji devlerinin, ürünlerini pazarladıkları tüm dünya devletlerine ve onların halklarına gerekli sevgi, saygı ve hassasiyeti göstermeleri başlıca ödevleridir.