Sanal Dünyanın Çocukları

96

 

Çocukluk ne kadar güzel bir şey. Çocuk masum günahsız ve güzelliklerin ta kendisi. Geleceğimizin teminatı ve ailelerin mutluluk kaynağı çocuk Cenab-ı Allah’ın en büyük nimeti, çocuk sahibi olmak en büyük zenginlik. Birçok aile çocuk sahibi olmak için ne büyük fedakârlıklar yapıyor.

Çocuk deyince içimizde çocukluk yıllarımız hareketlenir. Yaşımız kaç olursa olsun, herkesin içinde çocuk ruhu vardır. Çocukluğumuzu hatırladığımızda mutlu oluruz içimizde bir hafiflik oluşur. Ne kadar güzeldi o çocukluk yılları. Düşe kalka yürüyebilmeyi öğrendiğimiz yıllar yaramazlık yaptığımız yıllar, ilkokul yılları, gençliğe ilk adım ilk göz ağrıları askerlik iş kurma ve evlilik derken birde bakmışız çocuk sahibi olabilmişiz. Zaman ne de tez gelip geçmiş.

Geçmiş kuşak çocukları olarak çok şanslıyız. Biz çocukluğumuzu doya doya çocukça yaşadık her şeyi olduğu gibi gördük ve hissettik. Ama günümüz çocukları bilgi ve bilişim teknolojisi çocukları özetle, sanal dünya çocukları çok şanssız. Onlar çocukluğunu doya doya yaşayamadan sanal âlemde yaşıyorlar. Her şeyleri sanal kızmaları, sevgisi, mutluluğu ama her şey sanal keşke onlarda çocukluklarını doya doya yaşayabilselerdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun çocuklarla ilgili yaptığı geniş bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çocuklarımız sanal dünyanın tehdidi altında. İstatistiklerdeki veriler hem üzücü hem de düşündürücü. TÜİK ‘in çocuklar üzerinde yaptığı istatistik araştırmasında birçok önemli veri var. Bu önemli verilerin bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum. Bakın verilerde neler var. Bakın verilerde ne tür veriler varmış.

ÇOCUKLAR VE TEKNOLOJİ

TÜİK verilerine göre Türkiye´de bilgisayar kullanma yaşı ortalama 8 oldu. Cep telefonu kullanma yaşı da 10´a düşerken,  her 10 çocuktan 9´unun televizyon izlediği belirlendi.

TÜİK, 2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması´nın kapsamını genişletti. Kurum, ilk defa farklılıkları daha iyi gözlemleyebilmek için 6-10 ve 11-15 yaş grubu ayrımı yaparak; bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanımı, kullanım sıklığı ve kullanım amaçları yanında medya ile ilişkilerini de irdeledi ve çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

ÇOCUKLARIN YARIYA YAKINI  HERGÜN İNTERNET KULLANIYOR

Haftalık ortalama internet kullanım süreleri dikkate alındığında, 6-15 yaş grubundaki internet kullanan çocukların yüzde 38,2´sinin interneti 2 saate kadar, yüzde 47,4´ünün 3 ile 10 saat arasında, yüzde 11,8´inin de 11 ile 24 saat arasında, yüzde 2,6´sının da 24 saatin üzerinde kullandığı kaydedildi. 6-15 yaş grubu çocuklar interneti en çok yüzde 84,8 ile ödev veya öğrenme amacıyla kullanırken, bunu yüzde 79,5 ile oyun oynama, yüzde 56,7 ile bilgi arama, yüzde 53,5 ile sosyal medya ağlarına katılma takip etti.

ÇOCUKLARIN GAZETE OKUMA ORANI

Araştırmaya göre 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 16,6´sı basılı ortamda gazete, yüzde 15,8´i dergi okudu. Aynı yaş grubundaki çocukların yüzde 19,1´i gazeteyi, yüzde 14,3´ü dergiyi hemen her gün okurken, yüzde 10,3´ü gazeteyi, yüzde 16,3´ü dergiyi 2-3 ayda bir okudu. Basılı ortamda gazete ve dergi okuma oranı 6-10 yaş grubu çocuklarda yüzde 9,7 ve yüzde 10,1 iken, 11-15 yaş grubu çocuklarda yüzde 23,6 ve yüzde 21,6 şeklinde sıralandı.

CEP TELEFONU KULLANIM YAŞI 10

6-15 yaş grubundaki cep telefonu kullanan çocukların ortalama cep telefonu kullanmaya başlama yaşı 10 iken 6-10 yaş grubunda ortalama başlama yaşı 7, 11-15 yaş grubunda ise 11 olarak tespit edildi. Cep telefonu kullanım amaçları arasında ilk sırayı yüzde 92,8 ile konuşma alırken, bunu yüzde 66,8 ile oyun oynama, yüzde 65,4 ile mesajlaşma ve yüzde 30,7 ile internete girmek takip etti. Cep telefonu kullanan 6-10 yaş grubu çocukların yüzde 80´i, 11-15 yaş grubu çocukların ise yüzde 62,9´u cep telefonu üzerinden oyun oynarken, 06-10 yaş grubu çocukların yüzde 29,4´ü, 11-15 yaş grubu çocukların ise yüzde 76,2´si mesajlaştı.

6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 92,5´i hemen her gün TV izledi.