Evde bakım hizmetleri: Aile hayatımızın çekirdek aile şekline gelmesi, anne babalarla evlatların ve yakın akrabaların farklı şehirlerde yaşamak mecburiyetleri, ortalama yaşama süresinin erkeklerde 75-80 kadınlarda 80-85 yaşlara gelmesi gibi durumlar sebebiyle evlerinde yalnız yaşamak durumunda kalan, kendi öz bakımlarını bile yapamayan insanlarımızın sayısı artmıştır.
Maddi imkânı olanların yardımcı hizmet elemanı bulundurmak veya huzurevi-bakım evi gibi hizmet veren yerlerden istifade etme gibi bir çözüm yolları vardır. İmkaânı olmayanlar ise ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır. İşte burada sağlık müdürlüklerimizin evde sağlık hizmetleri yardımcı olmaktadır. Belediyelerimiz ise öz bakım dâhil temizlik gibi sağlığımızın korunmasına yönelik hizmetleri ile devreye girmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz 2017’den beri bu alanda kurumsal olarak hizmet vermektedir. Kendi öz bakımlarını yapamayacak, oturdukları ortamı temizleyemeyecek kadar düşkün olan insanlarımızın bu ihtiyaçları yerine getirilmektedir. Tabii ki burada da yoksulluk kriterlerine göre yardımcı olunmaktadır. Alo 153 üzerinden bu hizmet yapılmaktadır. Ayda ortalama 1500 kişi bundan yararlanmaktadır.
Sağlıklı anne, sağlıklı bebek için süt için: Anne ve bebek sağlığında doğru beslenme önemlidir. Ayrıca hamilelik döneminde ve doğumdan sonra anne ve bebeğin ebe-hekim tarafından takibi ayrıca önemlidir. 2005 yılında üniversiteler katılımlı “yoksulluk ve çocuklar üzerine etkileri” gündemli bir toplantıda bu konuya dikkat çekilmişti. Bu bilgiler ışığında Kocaeli Büyükşehir Belediyemizce faydalı olmak için hamileliğin son 3 ayında ve doğumdan sonraki ilk 3 ayda, ayda 12 litre süt verilmesi; bunun sağlık ocaklarımızın koordinasyon ile yapılması kararlaştırılmıştır. Böylece zengin fakir fark etmeksizin her anne adayına sağlık ocağının takibinde olmak şartı ile bu imkândan faydalanması sağlanmıştır. Sağlık ocaklarımızın-aile hekimliklerimizin üzerinden yapılan bu hizmet sayesinde Kocaeli’mizde anne bebek takip oranı çok yükselmiştir. Verilen süt ise içilerek veya süt ürünü, (yoğurt, sütlaç gibi) şeklinde kullanılarak sağlık için lüzumlu bir gıdanın tüketimine de katkı verilmiştir. Bugüne kadar bu yolla yılda 20-25 bin toplamda 450-500 bin kadınımıza destek sağlanmış daha sağlıklı anne ve bebek amacına destek verilmiştir. Bu hizmetin 6+6 ay şeklinde olması düşünülmelidir.
Hoş geldin Bebek: Anne ve bebek sağlığına destek olmak için uygulanan diğer bir çalışmadır. Annelerin doğum sonu kendi ve bebek bakımında önemli olan bilgilendirmelerin yapıldığı bir hizmettir. Yine Aile Hekimliğinin bilgilendirmesiyle veya ailenin alo 153’den ilgili birime haber vermesiyle bu konuda eğitim almış ilgili görevliler aileyi ziyaret ederler. Bu ziyarette tebrik ve iyi dilekler yanında gereken bilgilendirmeler yapılır. Ayrıca bilgi notlarının ve ilk günlerde lazım olacak muhtelif sağlık malzemelerinin olduğu bir çanta verilerek ziyaret tamamlanır.
Bu proje 2010 yılında başlamış olup 2012 yılında Türk patent ve marka tescili almıştır. Sağlık
Bakanlığımızın tavsiye edilecek çalışmalar arasına girmiştir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin sağlığa destek çalışmaları arasına Kovid-19 pandemisi süresince sağlık çalışanları ve sağlık kurumlarına yaptığı destekleri de yazmaya değer bulurum. İlk salgın dalgasında sağlık hizmeti veren sağlıkçılara konaklama imkânı verilmesi, ulaşım imkânlarından ücretsiz yararlandırılması, moral ve beden sağlığına katkı olsun diye yapılan nöbetçi sağlık çalışanlarına verilen gıda destekleri bunlardandır. 3. ve 4. Dalgalarda yoğun bakım hizmetinde kullanılan ve yetersiz kalınan bazı hayati cihazların alınıp kurumlara verilmesi, hastalığın teşhisinde kullanılan PCR laboratuvarı kurulması önemli desteklerdendir. Ayrıca öncelikle bu salgında hayatını kaybeden sağlıkçılara ve evi olmayan sağlıkçılara verilmek üzere 502 konutluk Kent Konut çalışması da sağlık çalışanlarımız için takdire değer bir hizmettir.
Sağlıklı İnsan-Sağlıklı Çevre… (devam edecek…)