Renkler

74

Newton, güneş ışığını prizmadan geçirip, beyaz bir perdenin üzerine düşürdü. Beyaz alanda, gökkuşağının yedi rengi netleşti. Bu deney ve görüntüyle, güneş ışığının bütün bu renklerin karışımı olduğu anlaşıldı.

Prizmadan geçip yedi renge ayrılan kuşağa, ışık tayfı adı verildi. Bu renklerin dalga boylarına göre dizilişi şöyledir; mor, endigo, mavi, yeşil, sarı, portakal, kırmızı.

Diğer taraftan renklerin seslerle ilişkisi de çok kişinin ilgisini çekmiştir. Bu konuda uzmanların* araştırmaları sonuca ulaşmıştır. Varılan sonuç renklerle seslerin aralarında belirli bir ahengin bulunduğunun anlaşılmasıdır.

Onbirinci yüzyılda Saint Benoit- Benedikten tarikatına mensup papaz Guido D’arezzo ( M.S. 990-1050 ) tarafından düzenlenen ” Diatonik  Iskala ” da yer alan yedi nota ile renk tayfının yedi renginin özelliklerinin frekans ve dalga boyu açısından hemen hemen aynı boyutlara sahip olması bu ahengi meydana getirmiştir.

Renklerin notalarla ortak değerleri göz önünde tutulduğunda eşleşmeler şöyle olmaktadır;

Mor – sol, endigo – la, mavi – si, yeşil – do, sarı – re, portakal – mi, kırmızı – fa.

Renkler, çağlar boyu ressamların, mimarların, şairlerin, müzisyenlerin, modacıların kısaca tüm sanatçıların duygularını eserlerine dökmelerine de en önemli araç olmuşlardır.

Günümüzde renkler, moda, ticaret, sağlık, spor vs. alanlarında etkin oldukları gibi, moral, huzur, ırk ve cinsiyet açısından da etkin olmaktadır. Uzmanların araştırmaları renklerin, genel olarak insanları pozitif ve negatif olarak da etkilediklerini ortaya koymaktadır.

Araştırmacılar, pembe rengin denekleri rahatlattığını, turuncu ve kırmızı renklerin tansiyonu yükselttiğini, mavi rengin ise tam tersi bir etkiye sahip olduğunu belirtmişlerdir.

Gene aynı araştırmacılar, erkeklerin mavi,yeşil ve koyu mor renkleri tercih ettiklerini hanımların ise açık mavi, uçuk pembe renklerine öncelik verdiklerini  saptamışlardır.

Çocukların ise turuncu, sarı ve mavi renklerden hoşlandıkları belirlenmiş.

Bütün bunlardan ayrı olarak renklerin sağlık açısından da önemi giderek artmaktadır.

Örneğin, günümüzde renkler alternatif tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Konunun uzmanları özel cihazlarla insan bedenine farklı ışın dalga boyları göndererek kişinin gereksinimi olan rengi belirleyen ışını saptaya biliyorlar. Bu işlemin yapıldığı odalara ” light cabin ” diyorlar. Uygulamanın pek çok rahatsızlığın giderilmesinde yardımcı tedavi olarak kullanıldığı  ve bu işlemin giderek yaygınlaştığı görülmektedir.

* Jean Dauven, Sur La Correspondence Entre Sons Musicaux Et Les Couleurs, London, Hutchinson Educational, 1972.