Papa’nın Aforoz Ettiği Kuyruklu Yıldız

78

Papa V. Nicholas Quintus 1453 yılında, hem müslüman hem de Türk olarak kabul ettiği  kuyruklu yıldızı (ileride Halley olarak adlandırılacaktır), zındıkların yıldızı diye aforoz etmişti.

Floransa 1397 doğumlu, Dominikan tarikâtı mensubu olan Nicholas, Roma Kilisesi’nde Archevéque (baş piskopos)görevindeyken, 1447 yılında Papa seçilmişti. Bu görevi 1455 yılında sona ermiştir.

Aforoz edilen Halley kuyruklu yıldızı, binlerce yıldır insanlar tarafından çıplak gözle izlenebilen bir yıldızdır.  Belli aralıklarla (75-76 yılda bir) yörüngesi dünyamıza yaklaşmaktadır.

Kuyruklu yıldız, bilim insanı Edmond Halley’in (1656-1742) adını taşımaktadır.  Bilimsel literatürde adı Comet P1/ Halley’dir  . Edmond Halley gökbilimci, matematikçi, fizikçi, meteorolog ve mucittir. 1720 yılında İngiltere Kraliyet Astronomu olarak Greenwich Gözlem Evi direktörlüğüne atanmıştır.

Edmond Halley, yaptığı dikkatli gözlemlerini disiplinli ve anlamlı düzenlemelerle sonuçlandırmış, adını taşıyacak olan kuyruklu yıldızın dünyaya yaklaşma periyodlarını belirlemiş ve yıldızın 1758 yılında geri döneceği tahmininde bulunmuştur. Vardığı sonucun doğruluğunu hayattayken göremese de, bu başarısı kuyruklu yıldıza, kendi adının verilmesine neden olmuştur. 

1453 yılında yıldız dünyamıza gene yaklaşmıştır. Aynı tarihte Sultan II. Mehmet  Han (Fatih) İstanbul’u fethederek 1058 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’na son vermiş, “Orta Çağ”‘ı sonlandırarak , “Yeni Çağ”‘ı başlatmıştır. 

Papa V. Nicholas’ın fethi önleme çabaları sonuç vermemiştir. Papa bütün girişimlerinin başarısızlığa uğramasında, kuyruklu yıldızın etkisi olduğunu söylemiş ve ” – Bu yıldız Türk ve müslümanların yıldızıdır” diyerek , kuyruklu yıldızı merasimle aforoz etmiştir. 

Halley kuyruklu yıldızı Balkan harbi sırasında Çatalca savaşında yine görünmüştür (1910-1911).  Kilise adamları Türklerin “uğurlu” yıldızları yine yetişti, bu savaşı kaybederiz diye ayinlerle durumu kurtarmak istemişlerse de sonuç alamamışlardır. Mağlup olan düşman kuvvetleri püskürtülmüş, Edirne kurtarılmış  ve özgürlüğüne kavuşmuştur. 

Halley 1986 yılında (9 Şubat) gene görülmüştür. Bu kez Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde göğümüzü  ziyaret etmiştir. Bundan sonraki dünya randevusunun 28 Temmuz 2061 tarihinde gerçekleşeceği belirtilmektedir. 

Halley kuyruklu yıldızının dünyamıza yaklaşma süreçleri pek çok romancı ve hikayecilerimize de esin kaynağı olmuştur.  Zevkle okunan Halley kuyruklu yıldız hikayeleri, çeşitli mizahi eserlere konu olarak  bu kuyruklu yıldızın halkımız tarafından sempatiyle karşılanmasına ve sevilmesine neden olmuştur.