Siz hiç Eşme ayva cezeryesi, Kandıra fındıklı, Sapanca cevizli cezeryesinden yediniz mi? Bir Ankara seyahatimin öncesi, sürekli yakıt aldığım Yahyakaptan kavşağındaki Şimşek Petrol’de ödeme yaparken dikkatimi çeken sincap logosunun altındaki bu ürünlerden hediyelik olarak almış ve götürdüğüm ev sahibinin ikramı ile bunların tadına bakmıştım. İzmit’imizin marka ürünü olan pişmaniye ile birlikte götürdüğüm bu ürünlerin de ayrı bir beğeni alması beni mutlu etmişti. Daha önceden de Maide Restoran girişinden Ormanya adı altında üretilen defne ve lavanta kolonyaları verdiğim yerlerden beğeni görmüştü. Bu iki olay bana bu ürünlerimizi araştırıp yazmam gerektiğini düşündürmüştür.
Bu ürünler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılında başlattığı Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP)’ nin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Başkan Tahir Büyükakın’ın 2019 yılında, tarıma destek ve kırsal kesimdeki insanlarımızın ekonomik imkanlarını yükseltmek amaçlı ne yapılabilir sorusuna; o günkü belediyenin Kırsal Kesim Kalkınma Müdürü Numan Balaban ve İzmit/ Kandıra bölgesi koordinatörü Abdullah Köktürk’ün ön çalışması sonucu bu aromatik bitki üretimi konusunda karar kılınmıştı.
Aromatik bitki üretimindeki görevlendirme 2020 yılında Sekapark A.Ş.ye verilmiş ve genel müdürlüğüne Bayram Karakuş getirilmiştir. Bu amaçla sözleşmeli tarım ve çiftçilik modeli hayata geçirilmiştir. Sözleşmeye göre çiftçilere fideler hibe şeklinde verilecek, ekim/dikim/bakım ve hasat işlerinde istihdam ve teknik ekipman yardımları yapılacaktır. Üretim süreci organik tarımın kurallarına göre yapılacak ve bu hususta kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının denetimine açık olunacaktır. Böylece kırsal kesimin istihdam ve üretime katkısının artırılması ile birlikte ilaç, kozmotik, kimya ve gıdada güvenilir ürünler elde edilmiş olacaktır. Bu proje Kocaeli Gazetesi’nin her yıl yaptığı doruktakiler yarışmasında 2020 yılı için yılın yatırımı ödülünü almıştır.
Üretilen ürünlerin değerlendirilmesi, kalitesinin muhafaza edilebilmesi ve sürdürülebilir olması için Başiskele Kullar’da arge dâhil her türlü imkâna sahip DİSTİLASYON tesisi kurulmuştur. Ayrıca Türkiye’de ilk defa Tübitak kurumu ile anlaşılarak Gebze’deki yerleşkesinde süper kritik akışkan ekstraksiyon tesisi kurularak sağlıklı ve yüksek kaliteli tıbbi destek ürünleri elde edilmeye başlanmıştır.
Tıbbı nane, ihlamur, zeytin yaprağı, melisa otunun bitki çayları ile başlayan ORMANYA ÜRÜNLERİ üretimi şu anda 100 çeşide yaklaşmıştır. Cezerye ve pişmaniye çeşitleri gibi gıda; defne/lavanta/eşme ayva çiçeği kolonyası, sabun, oda kokuları gibi parfümeri; biberiye yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği ekstraktı gibi gıda destek ürünlerinin her biri güvenilir; paketlerine kadar tebrik ve takdire değer özelliklere sahiptir. Profesyonel bir tanıtım ve pazarlama ile bu ürünlerin bilinilirliğinin artırılmasına ve kolay temin edilebilir hale getirilmesine ihtiyaç vardır.
Bu çalışma her yönü ile takdire değer bir çalışma olup Ormanya Doğal Yaşam Parkımız gibi Kocaelimiz için yeni bir marka olma gücüne sahiptir. Bu çalışmanın başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın olmak üzere emeği geçen ve geçecek olanlar için övünç kaynağı olacağı düşüncesindeyim. ORMANYA ÜRÜNLERİNİN şehrimizin yeni bir marka değeri haline gelmesi, getirilmesi temennilerimle..