Bir teranedir tutturmuş gidiyoruz. ‘Biz yeni yılı kutluyoruz, Noel’i değil’ diye…
Ama ne hikmetse, bu yeni yıl kutlamalarında kullanılan sembollerle Hıristiyanlıkta kullanılan semboller aynı…
Durum böyle olunca da kimin neyi kutladığı biraz karışık oluyor…
Türkiye’mizde aziz milletimiz yeni yılı Noel Baba ile kutlarken, geçen sene gittiğim İngiltere’de aynı Noel Baba ile İngilizler Noel’i kutluyorlardı. Ne enteresandır ki, ‘kristmıst’ çamı ile evlerini, dükkânlarını süslüyorlardı.
Televizyon kanallarımız yeni yıl programı adı altında Noel kutlaması hazırlıklarını hızla tamamlıyorlar…
‘Bu bizim kültürümüzde yok’ diyenlere de o bildik ve beylik, ‘Biz yeni yılı kutluyoruz, Noel’i değil’ ifadesiyle hazır cevap veriyorlar…
Kimi dostlarımızda ya bugünün dünyasında böyle şeylere takılmamak lazım diyerek sözüm ona evrensel mesaj veriyorlar…
İyi de kardeşim şu evrenselleşen dünyada ne hikmetse hiç bizim kültürümüz, örf ve adetlerimiz ‘evrenselleşmiyor’…
Sanırım siz ne demek istediğimi anladınız Sevgili Okurlar…
* * *
Kardeş Özbekistan kaynaklı Uzmetrenom internet haber sitesinin yayınladığı habere göre Özbekistan’daki tüm TV kanalları bir araya gelerek yılbaşında Noel Baba karakterine yer vermeme kararı aldılar. Noel Baba karakterinin yanı sıra, Rus Peri Masalları, Pamuk Prenses, Rus Efsaneleri vb. öğelerinde Özbekistan’daki TV kanallarında gösterimi yasaklanma kararı alındı.
Söz konusu kararın televizyon yöneticilerine ait olduğu, Özbek yönetiminin böyle bir baskısı olmadığı veya bu yönde teşviki ya da engellemesi olmadığı bildirildi.
Televizyon idarecilerinin bu kararı, Noel Baba karakterinin Türk kültürüne ait olmadığı gerekçesiyle aldığı kaydedildi. Televizyonlar bu karakterlerin yerine millî kahramanları ekrana çıkaracak.
Öte yandan yeni yılın Özbekistan’da sadece devlet düzeyinde kutlanacağı kaydedildi. Taşkent’in en büyük kongre salonu olan İstiklâl’de yılbaşında tek bir çam ağacı dikilecek ve yabancı misyonların katılacağı bir tören düzenlenecek.
Özbekistan yönetimi 2005 yılında, yılbaşı kutlamasını ‘Nevruz’ olarak sadece 21 Mart günü kabul edilmesi gerektiğini öne sürerek, 31 Aralık’taki kamusal kutlamalara sınırlandırma getirmişti.
Yönetim daha çok çocukların ilgisini çeken bu etkinliğin kısıtlama nedenini ise olası her türlü kültürel dezenformasyona karşı önlem olduğunu açıklamıştı.
2006 yılından sonra ise ülkede yılbaşı etkinlikleri artık eskisi gibi yoğun olarak kutlanmıyor.
* * *
Ne diyelim, darısı bizim televizyonların başına…