Netice

84

7 Haziran seçimleri ülkemiz ve Milletimiz için hayırlı olsun. Bunca hukuksuzluğa, yolsuzluğa, baskıya rağmen AKP tek başına iktidar olamasa bile gene de başarılı çıkmıştır.

Cumhuriyet Halk Partisi, seçime büyük iddialarla, büyük projelerle, toplumda ses getirecek adaylarla Milletin karşısına çıkmasına rağmen, hiçbir başarı gösterememiş, aksine bir miktar oy kaybına uğramıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi ise, meydanlara “tek başına iktidar” sloganıyla inmiş, o da büyük vaatler ve projelerle ve toplum tarafından sevilen başarılı isimlerle sokağa inmesine rağmen, o da beklenen neticeyi alamamıştır. Her ne kadar oy oranını bir parça yükseltmiş olsa bile arzu edilen hedef tutturulamamıştır.

Netice olarak bu seçimin tek galibi var o da, HDP. %10 Luk seçim barajını aşacak mı, aşmayacak mı diye seçim kapmayası boyunca tartışılan parti, aldığı oy oranı ile olmasa bile, çıkardığı milletvekili sayısı itibarı ile MHP yi yakaladı.

 

Bundan Sonra ki İhtimaller:

a) AKP azınlık hükümeti: Muhalefet milletvekillerinin meclis çoğunluğu demoklesin kılıcı gibi sürekli tepesinde sallanacağı için, ömrü ne kadar uzun olur Allah bilir. Bu yapıda bir hükümet kurulduğunda, toparlanır toparlanmaz erken seçim kararı alır. Erken seçim kararı da alsa artık AKP nin çöküşünü hiçbir güç durduramaz. O da bundan öncekiler ANAP, DYP gibi tarihin siyasi çöplüğüne gömülecektir.

b) AKP-HDP Koalisyon hükümet’i: Aslında AKP, geçmişi 1994 lere dayanan bir proje partisi. 2002 ye kadar donatılıp kuşatıldı ve 2002 de Türk siyasal hayatına bomba gibi düştü. ABD nin uzun vadeli en büyük arzusu, Ortadoğu’da bir Kürt devleti kurdurmak. Barzani ve HDP nin de arkasında ABD olduğuna göre, Selâhattin Demirtaş’ın bakmayın siz seçim kampanyası boyunca AKP ile koalisyon’a girmem dediğine. Emir büyük yerden olursa akan sular durur. Hem ortada bu iki partinin oluşturduğu bir “çözüm süreci” var.

c) AKPCHP Koalisyon hükümeti: Aslında en uygun hükümet modeli. CHP nasıl olsa çözüm sürecine sıcak bakıyor, gerek anayasa değişiklikleri, gerekse güneydoğu ile ilgili CHP, AKP, HDP ile birçok konuda ortak fikre sahipler. Zaten MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de arzusu, bu yönde olmalı ki kendisi ana muhalefet’e talip.

d) AKPMHP Koalisyon hükümeti: İki partinin de tabanı birbirine diğer partililere nazaran daha yakın olmalarına rağmen, tepede ve devlet yönetimi konusunda aşılması çok güç engeller var. MHP nin kırmızıçizgilerini, AKP oldukça yıprattı. Güneydoğu sorunu, Milli Eğitim, Adalet sistemi, Emniyet oldukça yara aldı.

Sonuç:

Bekleyip göreceğiz. Yazımın başında da değindiğim gibi, seçimin tek galibi var oda HDP. Türkiye genelinde aldığı oy dağılımına bakacak olursak, “güneydoğuyu ben, Türkiye yi ortak yöneteceğiz” diyor. Ne yazık ki 13 yıldır AKP nin yanlış politikaları neticesinde toplumda öyle bir algı oluşturuldu ki “cellâdına âşık” bir sınıf türedi veya şöyle de diyebiliriz: Türkiye, kendi canavarını kendisi yarattı.

 

Önceki İçerikAzınlık Hükümeti mi, Koalisyon mu?
Sonraki İçerikKısa Zamanların Özeti
İdris Türkten 1 12 1949 tarihinde Tokat/Artova da doğdu. İlkokulu Artova Gaziosmanpaşa ilkokulunda, Ortaokul ve Liseyi Turhal da okudu. Berlin Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünün 2. Sınıfından ayrıldı. Kocaeli Petkim Petro Kimya Fabrikasından emekli oldu. Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatlarının her kademesinde görev yaptı. İYİ Parti Kocaeli İl kurucuları arasında bulundu ve İYİ Parti yönetim kurulunda bir dönem görev yaptı. Halen Kocaeli Aydınlar Ocağı İdari Sekreterliği görevini yürütmektedir. Editörlük ve güncel Köşe Yazarlığı yapmaktadır. Biri kız, iki erkek evladı var.