Nefis

14

     İnsanın nefsi, yemek içmek hususunda dilediğince, istediği gibi hareket ettikçe, hem şahsın maddî  hayâtına tıbben zarar verir. Hem de helâl-haram demeyip rast gelen şeye saldırır. Âdeta mânevî hayâtını da zehirlemiş olur. Artık kalbe ve rûha, itaat etmek o nefse güç gelir. Serkeşâne / başına buyruk olarak dizginini eline alır. Bir daha insan ona binemez olur. O insana biner.

Delil

     Biz Müslümanlar bürhâna / delile tâbi oluyoruz. Akıl, fikir ve kalbimizle iman / inanç hakikatlerine giriyoruz. Başka dinlerin bazı fertleri gibi, ruhbanları / hristiyan din adamlarını taklît için, bürhânı / delîli bırakmıyoruz.

     Çünkü ancak, başlarımızı kaldırıp hakkı dinlemekle, Kur’an’ın irşadına / doğru yolu gösteren çağrılarına kulak vermekle; necat ve kurtuluşumuz mümkündür.

     Fakat nefislerimizin şeytanca heves ve istekleri -Kur’an’ın sadâ ve sesini kulaklarımıza işittirecek havayı karıştırdığı için- Kur’an’ın bizleri irşat etmesine / doğru yolu göstermesine mâni’ ve engel olmuştur.

Adâlet

     İnsanın fiilleri, kalbin ve hissin meyillerinden çıkar. O temâyüller, rûhun hislerinden ve ihtiyaçlarından meydana gelir. Ruh ise îman nûruyla harekete geçer. Hayır ise yapar, şer / kötülük ve fenalık ise, kendini ondan çekmeye çalışır. Artık kör hisler onu yanlış yola sevk edip mağlup edemez. Kısaca demek lâzımsa, had ve ceza; Allah’ın emri ve adâleti nâmına icra edildiği vakit; hem rûh, hem akıl, hem vicdan, hem insaniyetin mâhiyetindeki / ruhundaki hisler etkilenir ve dikkatleri çekilmiş olur.

     Fakat asıl adâlet ve etkili ceza odur ki, Allah’ın emri nâmıyla olsun. Yoksa te’sîri yüzden bire iner! İnsanlığın saâdeti, dünyada adâlet ile gerçekleşir. Adâlet ise, doğrudan doğruya Kur’ân’ın gösterdiği yol ile olabilir.

TEBLÎĞ

     Mutlak Üstad ve herkesin kendisine uyduğu, Rehber-i Ekmel / En Mükemmek Rehber ve Kılavuz olan Resûl-i Ekrem: “Peygambere düşen ancak teblîğdir.” şeklindeki Allah’ın emrini, kendine mutlak rehber etmiş. Bir kısım insanların çekilmesi ve dinlememesine rağmen; daha çok çalışmış. Daha büyük bir gayret ve ciddiyetle teblîğde bulunmuştur. Çünkü:

     “Şüphesiz ki sen sevdiğin kimseyi hidayete erdiremezsin! Fakat Allah, dilediği kimseyi hidayete erdirir” sırrıyla anlamış ki, insanlara dinlettirmek ve hidayete erdirmek, Cenab-ı Hakk’ın vazîfesidir. Bundan dolayı Allah’ın vazîfesine karışmazdı.

SÜNNET

    “De ki: ‘Eğer Allah’ı seviyorsanız, o hâlde bana tâbi’ olun ki, Allah (da) sizi sevsin.’ ” (Âl-i İmrân: 31) Âyet-i azîmesi, sünnete tâbi’ olmanın; ne kadar mühim / önemli ve gerekli olduğunu pek kat’î bir sûrette ilân ediyor. Şu âyet-i kerîme der ki: “Eğer Allah’a muhabbetiniz / sevginiz varsa, Habibullah’a tâbi’ olunacak. Eğer tâbi’ olunmazsa, netîce veriyor ki, Allah’a muhabbetiniz yoktur. Eğer Allah sevgisi varsa, netîce verir ki, Habibullah’ın sünnetine uymak gereklidir.

     Evet, Allah’a iman eden, elbette O’na itaat edecek. İtaat yolları içinde en makbûlü, istikametli olanı ve en kısası, şüphesiz Allah’ın Habibi olan Hz. Muhammed’in gösterdiği ve tâkip ettiği yoldur.

Önceki İçerik23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Sonraki İçerik                         Muhatap
Avatar photo
1944 yılında İstanbul'da doğdu. 1955'de Ordu ili, Mesudiye kazasının Çardaklı köyü ilkokulunu bitirdi. 1965'de Bakırköy Lisesi, 1972'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu. 1974-75 Burdur'da Topçu Asteğmeni olarak vatani vazifesini yaptı. 22 Eylül 1975'de Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Dicle Öğretmen Lisesi Tarih öğretmenliğine tayin olundu. 15 Mart 1977, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde Osmanlıca Okutmanlığına başladı. 23 Ekim 1989 tarihinden beri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde Yakınçağ Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak bulundu. 1999'da emekli oldu. Üniversite talebeliğinden itibaren; "Bugün", "Babıalide Sabah", "Tercüman", "Zaman", "Türkiye", "Ortadoğu", "Yeni Asya", "İkinisan", "Ordu Mesudiye" ve "Ayrıntılı Haber" gazetelerinde ve "Türkçesi", "Yeni İstiklal", "İslami Edebiyat", "Zafer", "Sızıntı", "Erciyes", "Milli Kültür", "İlkadım" ve "Sur" adlı dergilerde yazıları çıktı. Halen de yazmaya devam etmektedir. Ahmed Cevdet Paşa'nın Kısas-ı Enbiya ve Tevarih-i Hulefası'nı sadeleştirmiş ve 1981'de basılmıştır. Metin Muhsin müstear ismiyle, gençler için yazdığı "Irmakların Dili" adlı eseri 1984'te yayınlanmıştır. Ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce hazırlattırılan "Van Kütüğü" için, "Van Kronolojisini" hazırlamıştır. 1993'te; Doğu ile ilgili olarak yazıp neşrettiği makaleleri "Doğu Gerçeği" adlı kitabda bir araya getirilerek yayınlandı. Bu arada, bazı eserleri baskıya hazırlamıştır. Bir kısmı yayınlanmış "hikaye" dalında kaleme aldığı edebi yazıları da vardır. 2009 yılında GESİAD tarafından "Gebze'de Yılın İletişimcisi " ödülü kendisine verilmiştir.