Kore Neden Başarılı?

78

İzmit’de Kore’nin Dünya Çelik devi POSCO’nun kurucağı Paslanmaz Çelik fabrikasının temel atma törenine katıldım. Daha öncede POSCO firmasının daveti üzerine Kocaeli TV’yi temsilen Kore’ye gitmiştim. Temel atma törenin esnasında Kore’li yetkililerin konuşmalarını, Bakan Zafer Çağlayan’ın konuşması dinlerken Kore savaşlarında şehit olan mehmetçikleri düşündüm.
1950 yılında onbinlerce insanı ölen ve 40 bin askerin öldüğü Kore savaşlarından sonra, Kore tam bir fakirlik içerisindeydi. Törene Ankara’dan katılan bir Kore gazisi ile yaptığımız bir şöyleside Kore’nin fakirlik durumunu net olarak ortaya koymuştu ve biz Korelileri acıyorduk diyordu.
Dün temel atma töreninde İstiklal marşı ve Kore milli marşını dinlerken, Kore’nin kısa süre içerisinde nasıl kalkındığını ve 90 yıldır savaşa girmeyen Türkiye’nin neden sanayi hamlesini yakalayamadığını acı acı düşündüm. Kore, kalkınmasını 1980’den sonra gerçekleştirmişti. Bugün Hyundai, Posco, Sanyo ve Samsung gibi dünya markası bir çok firması bulunuyor. Acı ama gerçek Türkiye’nin bir otomobil markası bile yok. Türkiye’nin neden sanayileşme hamlesini yakalayamadığını sorgulamak gerekiyor. Kore sanayisini sadece bir yere yığmamış, ülkenin her yerine dağıtmış. Türkiye’de ise Sanayi’yi Marmara bölgesine toplamışız, insanları Marmara Bölgesine getirmişiz. Ne sanayi, ne de insanlar memmun. Türkiye Sanayi hamlesini mutlaka gerçekleştirmeli ve dünya ekonomisine yön veren ülkeler arasına girmelidir.
Kocaeli’de Posco çevre konusunda tartışıldı. Bundan sonra da tartışılacak. Bizim Kore’de gördüğümüz Posco, çevreye verdiği önemli eğitim ve Üniversitesiyle ve toplumsal sorumluluk projesiyle Türkiye’ye gelirse bir sorun olmayacaktır. Ancak bir çok uluslar arası kuruluş gibi Türkiye’ye geldikten sonra değişirse gerçekten çok kötü. Bunun için törende bir konuşma yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca çevre konusunda net mesajlar verdi ve Posco’nun çevreye duyarlı olmasını için devlet sonuna da kadar takip edeceğini açıklaması bir devlet güvencesiydi.