Kilisli Avukat Yazar Hüseyin Rahmi Yananlı Vefat Etti

84

 

Demokrasinin, insan haklarının, hukuk devletinin ve milletin değerlerinin rolantiye alındığı dönemlerde fikir mücadelesi veren, kimliğimizin korunmasında mücadele eden ve dik duran Kilisli Yazar Hüseyin Rahmi Yananlı 84 yaşında İstanbul’da vefat etti.

Adana Erkek Lisesi’nde Arif Nihat Asya’nın talebesi olan Kilisli Avukat Hüseyin Rahmi Yananlı, Necip Fazıl Kısakürek’in dava arkadaşı olarak 1950-1962 yıllarında Büyük Doğu’nun Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. 27 Mayıs askeri darbesinin hemen ardından tutuklandı, avukatlık ruhsatı elinden alındı, işsiz kaldı, ancak fikri mücadelesini bütün ömrü boyunca sürdürdü. Şule Yüksel Şenler ile birlikte zor şartlar altında ki Seher Vakti gazetesini yayınladı, kamuoyunun oluşması ve tirajı ile dikkat çekti.

LOMBUSUN MACERALARI VEYA İSLAM KARŞITLARI

Varlığın Sevinci, Alemlere Rahmet Hazreti Muhammed’in Çocukluğu, Bir Fikir Savunucusunun Romanı Lombus’un Maceraları, Allah Vardır ve Birdir, Damla ve Deniz Eserlerinin yazarı olan Hüseyin Rahmi Yananlı; Türk-İslam klasiklerinden 30 kadar eseri Osmanlıcadan günümüz Türkçesine sadeleştirerek okuyucuyla buluşturdu.

Hüseyin Rahmi Yananlı Lombus’un Maceraları’nda bir kara mizah eser olarak simgelerle İslami düşüncenin karşıtlarını karikatürize  etti, eleştirdi.

Hüseyin Rahmi Yananlı’nın cenazesi İstanbul Göztepe Cemenzar Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Ümraniye Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda defnedildi. Cenaze törenine yayıncılar, gazeteciler, avukatlar, politikacılar, akademisyenler ve okuyucuları katıldı.

BATIYA KAÇIRILAN KİTAPLARIMIZ

Öte yandan Ankara’da 87 yaşında vefat eden, insanımıza okumayı sevdiren, kütüphane şevki veren Dr. Müjgan Cunbur Hanım ilk kadın genel müdürlerimizden biri olarak yıllarca Milli Kütüphane Başkanlığı görevinde bulundu. “Batıya Kaçırılan Kitaplarımız” konusundaki araştırması bütün dünyada alaka uyandırdı. Avrupa’da tartışma başlattı.

Dünyanın muhtelif ülkelerinde uluslararası toplantılarda Türkiye’yi temsil eden Dr. Müjgan Cunbur(İstanbul 1923) Türk Kadınının Şiiri, Türk Kadın Yazarlar Bibliyoğrafyası başta olmak üze çok sayıda araştırma eserleri yayınladı. Yunus Emre ve Karacaoğlan araştırmasıyla bu iki ünlü ozanımızın çeşitli dillerde tanınmasına vesile oldu. Çok sayıdaki bibliyoğrafya çalışması akademisyenlerin el kitabı olarak faydalanmasına katkı verdi.

Ankara’da vefat eden Dr. Müjgan Cunbur’un cenazesi Cebeci Asri Mezarlığında defnedildi. Dini törene  ailesi, kütüphaneciler, siyasetçiler, ülküdaşları ve dostları katıldı.

Her iki yazarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve fikir camiamıza sabır ve sağlık dileriz.