MOENA LA TURCHİA
İtalya’nın kuzeyinde, Avusturya sınırında bir kasaba. II.Viyana Kuşatması’nda esir düşen bir Osmanlı yeniçerisi bu köyde tedavi edilmiş, sonra köy halkını Dükalığın adaletsiz vergilerine karşı ayaklandırmış ve köy halkının sevgilisi olmuş. Kasaba halkı da onun geleneklerini 325 senedir yaşatır olmuş. Başlık parası dâhil Türk örf ve adetlerini benimsemişler. Türkçe bilmiyorlar ama Küçük Türkiye’de doğduk diyorlar. Ve her yıl Türk kıyafetlerini giyip, kasabanın simgesi olan ay yıldızlı bayraklarını alıp festival düzenliyorlar. Bir de bizi bekliyorlar.
FAYMONVİLLE
Belçika’nın Arden bölgesinde yaşayan, ay yıldızı sembol olarak tanıyan ve Haçlı Seferlerinde Türklere karşı savaşmayı reddettikleri için bu ismi aldıkları kabul edilen bir köy dolusu insan. Futbol kulüplerinin ismi Turkania. Her yıl yaptıkları ay yıldızlı festivale Avrupa Türkleri de ilgi gösteriyor. Türkiye Cumhuriyetiyle de temas kurmak istediler ama ilgi görmediler. Fehriye Erdal’a karşı Faymonville.
TURKEİJEWEG / TURKEYE
16.yy’da 1.500 Osmanlı forsası
İspanya’ya karşı Hollanda’ya destek vermek için bu köye yerleşiyor.
Bir asra yakın bu görevi bihakkın ifa ediyorlar ve Kral adlarını o köye hatıra olarak veriyor.
Köy, ülkenin Zeeland bölgesindeki Sluis kasabasına bağlı. Hane sayısı ise 50. Köyde en çok tanınan kişi merhum Barış Manço. Köyü ilk keşfeden de o.
KOKOS (COCOS) ADALARI
Hint Okyanusu’nda, Endonezya açıklarında bir İslâm adası. Aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu üyesi. Keyling Adası olarak da bilinir.
Daniel Defoe’nin meşhur eseri Robinson Kruze’nin burada geçtiği kabul edilir.
Jurassic Park filmi de bu adada çekilmişti.
Halkı Müslüman Malay’lardan müteşekkildir.
Bayrağı Türkmenistan bayrağının simetriği. Başkenti Bantam.
Yüzölçümü 14 km2. Nüfusu bin kişi.
SİNT ANNA TER MUİDEN
Türkiye Köyü’ne 15 dakika uzaklıkta, Sluis’in 1 km. batısında bir kasaba. Muiden’liler zor durumdaki bir Osmanlı gemisine yardım edince padişah da onları ödüllendirmek için İstanbul’a davet etmiş.
Sultanın hediyesi olan gümüş hilâl kasabanın armasında.
Kasaba meydanında da hilâlli – tulumbalı bir çeşme mevcut.
O gün bu gündür kasaba halkına ‘Türkler’ deniliyor. Ve Türkiye’den ilgi bekliyorlar.