Guinness rekorlar kitabı, kapsadığı değişik ve çeşitli konulardaki rekorların en son durumunu gösteren ve her yıl yeniden basılan bir başvuru kitabıdır.
Ciddiyeti, güvenilirliği ve titizliği, dünyanın tüm ülkelerince kabul edilmiştir. Aynı zamanda ansiklopedi niteliğinde de hizmet veren önemli bir kaynaktır.
Yaklaşık otuz dilde basılan ve milyonlarca kişiyi aydınlatan bu kitabın yayımlanmasının hoş bir öyküsü vardır.
Aslında kitap bir bira üreticisi firmanın ismini taşımaktadır. 1951 yılı ekim ayında, Guinness bira şirketi genel müdürü Sir Hugh Beaver ve arkadaşları, güneydoğu İrlanda’nın County Wexford yöresinin Slaney akarsuyu kenarında ava çıkarlar. Niyetleri sarıyağmur kuşlarını avlamaktır. Beaver ve arkadaşları bütün uğraşlarına rağmen başarılı olamazlar. Avdan elleri boş dönerler.
Her zaman olduğu gibi dönüşlerinde yöredeki birahaneye uğrarlar. Hem bira içerler hem de dinlenirler. Bir süre sonra aralarında bir tartışma başlar. Tartıştıkları konu; sarıyağmur kuşlarının en hızlı uçan kuş mu olduğu, yoksa daha hızlı uçan başka kuşlar da var mıydı?
Bir yandan içilen biralar, bir yandan yükselen seslerle tartışma büyüdükçe büyür. Ancak sonuç alınamaz. Sonucun alınması da olası değildi. Çünkü en hızlı uçan kuşların belirlendiği, kategorize edildiği popüler bir kaynak kitap yoktu.
Ertesi gün Sir Hugh Beaver, akşam birahanede yaşanan tartışmanın üstünde durur. O yıllarda İngiltere’de kendi satış zincirlerinde 85 bin birahane vardır. Bu birahanelerde her akşam binlerce kişi, yüzlerce konuda tartışmalara giriyor ve iddialaşıyorlardı. Ama tartışmaları sonuçlandıracak, doğru bilgileri verecek kaynak kitap yoktu.
Sir Hugh Beaver, Londra’nın ciddi araştırma kurumu yetkililerini, bira üretim fabrikasındaki ofisine davet eder. Onlara düşüncelerini aktarır. Önemli konulardaki rekorları bir kitapta toplamak için gerekli çalışmaları yapıp yapmayacaklarını sorar. Olumlu yanıt alır. Çalışmalar başlar.
Yoğun ve uzun çalışmalar sonunda, 1955 yılında ilk kitaplar yayımlanır. Müthiş bir ilgi gören Guinness rekorlar kitabı aynı yıl en çok satan kitaplar arasında ilk sırayı alır.
Ertesi yıl kitap Amerika, Fransa, Almanya, İtalya’da basılır. Her yıl gördüğü ilgi artarak devam eder. Artık Guinness rekorlar kitabı otuza yakın dilde basılmaya ve yayımlanmaya başlar. Halen günümüzde de dünyanın en fazla satan ve okunan kitapları arasında zirvedeki yerini korumaktadır.
Guinness rekorlar kitabı evrensel boyutuyla çok önemli bir referans kitabıdır. Her yıl yenilenen bilgileriyle yeniden basılarak bizleri aydınlatan dev bir bilgi ve çalışma ürünüdür.