Doğru Bilgiler Çoğaltılmalı

101

 

Bize öğretilen pek çok şeye, her söylenilene, küçük yaşımızdan itibaren doğrudur diye inandırıldık.

Kimseyi suçlamanın gereği de yok. Çünkü onlar da öyle zannediyorlardı. Doğrusunu öğreninceye kadar yanlış bilgileri bizlere aktardılar.

Şimdilerde ise yavaş yavaş da olsa gerçek bilgiler, yanlış bilgilerin yerini almaktadırlar.

Yadırgamayacağımız örneklerle bazı bilgilerimizi yenileyelim.

1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde TRT yayınlarında sık sık çalınan ” Memleketim” şarkısını Ayten Alpman seslendirmişti.

İlk kıtasını hatırlarsak;

Havasına suyuna taşına toprağına

Bin can feda bir tek dostuma

Her köşesi cennettir ezilir yanar içim

Bir başkadır benim memleketim.

Bu şarkı bize ait değildir. İsrail’e aittir. Bu Yahudi halk ezgisine, Türkçe sözler Fatma Fikret Şeneş tarafından yazılmıştır.

Gençlik marşlarımızın en önemlilerinden biri olarak bilinen “Dağ Başını Duman Almış” aslında bir İsveç şarkısıdır. Üç genç kız gezmeye çıkmıştı, yağmur yağdı, etekleri ıslandı gibi sözleri olan bu şarkı “Tre Trallende Jantor” (Şarkı Söyleyen/Şakıyan Üç Genç Kız) adıyla bilinmektedir.

Bir başka konudan örnek verelim. Sağlığın önemini belirtmek için söylenen “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” sözü latinceden alınmıştır. “Mens sana in corpore sano” .

Ancak bu sözü günümüzde kabul etmek olanaklı değildir. Çünkü pek çok engelli kişinin önemli başarıları vardır. Mesela ünlü Prof. Dr. Stephen Hawking’i örnek gösterebiliriz. Fizik ve evren bilimci olarak büyük şöhrettir.

Diğer  meşhur bazı engellileri de sıralayabiliriz.

Thomas Edison (1847-1931) sağır ve konuşma engelliydi.

Büyük besteci Ludwig Van Beethoven (1770-1827) tüm zamanların en büyük üstat ve müzisyenlerindendir. Beethoven duyma engelliydi.

Tasavvuf müziğimizin en büyük ve şöhretli üstatlarından naathan, mevlîthan ve hafız Kâni Karaca Beyefendi (1930-2004) görme engelliydi.

Halk müziğimizde son yüzyılın tartışmasız en büyük ozanı, Aşık Veysel Şatıroğlu da (1894-1973)görme engelliydi.

Bir de inadına yanlışlar vardır. İlgililer doğruyu bilir ama nedense söylemezler. Örneğin İstanbul’un en çok bilinen iki gölünden Küçükçekmece Gölü (alanı16 kilometrekare), Büyükçekmece (alanı 12 kilometrekare) gölünden daha büyüktür.

Amerika ismini, İtalyan vatandaşı Amerigo Vespucci’den değil Galli tacir Richard Ameryk’ten almıştır. Bu zat, Kral VII. Henry’nin verdiği izinle bilinmeyen toprakları keşfetme yolculuğuna çıkmış, tüm masrafları karşılayıp sponsorluk görevini yüklenmiş ve bunun karşılığında keşfettiği topraklara isminin verilmesini istemiştir (1497).