Coşkun Açıkgöz ve Tüpraş Türk Müziği Korosu

109

TÜPRAŞ İzmit Türk Müziği Korosunu on yıldan beri çalıştırmakta olan Coşkun Açıkgöz koro üyelerinin çoğundan daha genç. Ama O bizim Coşkun Hocamız.

Yaptığı şaka ve esprilerle çalışmaları keyifli bir tarzda yürütmeye çalışması kimseyi yanıltmasın. Coşkun Hoca işini ciddiye alan ve müziğimizi çok severek öğretmeye çalışan bir şef.

Sadece birkaç koroyu çalıştıran tecrübeli bir şef değil, aynı zamanda çok iyi bir solist, çok iyi bir yorumcu ve kanun sanatçısı.

Bilmediğimiz bir Türk Müziği eserini seslendirdiğinde o eseri sevmemek mümkün değildir. Bildiğimiz herhangi bir şarkıyı bir de Ondan dinlediğimizde, şarkının o zamana kadar bilemediğimiz boyutlarda farklı bir lezzet kazandığını hissederiz.

***

ŞARKI ÖĞRETMEK DEĞİL, YORUMLAMAK

O’nun gayesi şarkı öğretmek değildir. O’na göre, şarkı öğrenmek için çağımızın ses, video kayıt ve çalma imkânları yeterlidir. Coşkun Açıkgöz’ün hedefi şarkıları iyi yorumlamaktır.

Coşkun Hoca için “beste şiire giydirilmiş bir elbisedir.” En iyi kumaştan, en kaliteli dikişle dikilmiş olsa da elbisenin giyilmesi/ taşınması önemlidir. Şarkıların icrasında solist veya koro yorumu da güfte ve bestenin kalitesi kadar önemlidir.

Çok ünlü bir ressamın öğrencisi büyük emeklerle bir resim yapmış. Usta ressam “şöyle yapsak nasıl olur?” diyerek, eline aldığı fırçanın birkaç darbesi ile resmin bambaşka bir özellik ve değer kazanmasını sağlamış.

Öğrenci “Hocam ben o kadar uğraştım, resmimi birkaç fırça darbesiyle müthiş değerli hale getirdiniz” deyince, ünlü ressam “ustalık o birkaç fırça darbesinde başlar” demiş.

Coşkun Açıkgöz musikimizin geleneksel ve modern kurallarını harmanlayarak, böyle bir değişimi gerçekleştirmeyi başaran yeteneğin ve birikimin adıdır.

Bildiğimiz, severek söylediğimiz bir şarkıyı bile Coşkun Hocadan öğrenirken şarkıyı yeniden keşfederiz.

Bir kelimenin arasında ufacık bir es vermek; diğer bir kelimeyi çok hafif bir tonda başlayıp, gittikçe kuvvetlenerek söylemek (kreşendo)… Neşeyi, hüznü, endişeyi, kederi, acıyı, coşkuyu ifade eden sözlere giydirilmiş melodinin temelindeki duyguyu açığa çıkarmak… Söz ve melodi birliğini sağlayacak şekilde, verilecek duygusal boyutu vurgulayacak tınıları bulmak eseri bambaşka hale getirir.

***

DUYGUNUN SESE YANSIMASI

Coşkun Hoca on sene boyunca şarkıları söylerken “duyarak, hissederek” söylememiz için bıkmadan uyardı. Duygularımızın yüzümüze aksetmediği, ciddi ve soğuk bir tarzda icra etme alışkanlığımızı, bizi kırmadan esprili bir tarzda, “karizmanızı çizdirmemek için yapıyorsunuz” diyerek eleştirdi. Bu alışkanlığımızı değiştirerek duygulu bir icra yeteneği kazandırmaya çalıştı. Şarkılardaki duyguların izlerini yüzümüze bir tiyatrocu gibi yansıtmamızı istedi. Sanırım epeyce başarılı oldu.

Şarkılarda melodik cümle ile güfte arasında uyuşmazlıktan kaynaklanan bazı sıkıntılı bölümler olur. “Yavru cey- Lan gel gidelim” gibi tuhaflıklardan sakınmak gerekir. Bu sebeple “prozodi” O’nun için çok önemlidir.

Sözün cümleleriyle müziğin cümlelerinin uyuşmaması durumunda görev yorumcuya düşer. Coşkun Hoca “müziğin sözlere, sözlerin nağmelere uyumlulaşması, bunların mana ve ahenk bakımından başarılı bir şekilde kaynaşması” için pratik yöntemler gösterir.

***

COŞKUNCA İCRA

Coşkun Açıkgöz’e göre, “Bir şarkı 3-5 dakikalık bir zaman diliminde, bize çok keyifli bir başka âlemin kapısını açar.”

Bu âlemin keyfini çıkaran ve birlikte çalıştığı koro üyelerine bu keyfi aşılayan bir hocadır O.

Sevgimizi, mutluluğumuzu, sitemimizi, kırgınlığımızı, tepkimizi ve hatta öfkemizi ifade etmekte zorlandığımız durumlarda şarkılar hislerimizin tercümanı olur.

Hele onları “Coşkunca” icra edebilirsek..

Kendimize bile itiraf edemediğimiz duygularımızı açığa çıkartan bir rahatlama ve duygusal derinlik içine nüfuz edebilme imkânına kavuşuruz.

Çevremizi kuşatan iç karartıcı atmosferde bundan daha büyük şans olabilir mi?

Biz Tüpraş Türk Müziği Korosu üyeleri olarak çok şanslıyız. Türk Müziğinin asırlarca büyük ustaların elinde imbikten geçmiş melodilerini Coşkunca yorumlayarak huzur buluyoruz, mutlu oluyoruz.

Keşke gençlerimiz de böyle bir şansı yakalama konusunda istekli olabilseler. İlimizde bulunan birbirinden değerli Türk Sanat Müziği korolarının yarattığı değerin farkına varabilseler.

****************************************

KONSERE DAVET

Coşkun Açıkgöz yönetimindeki Tüpraş Türk Sanat Müziği KorosuFasl-ı Bahar” isimli yılsonu konserini 16 Mayıs Salı, saat 20’de Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde verecek.

Halka açık olan ve Türk Müziğini seven herkesin davetli olduğu konserimizde Kocaelili hemşerilerimizle birlikte olmaktan mutlu olacağız.

Ruhittin SÖNMEZ

08.05.2017

 

 

Önceki İçerikKıyamet Yaşanıyor, Haberinizi Var mı?
Sonraki İçerikMilliyet Fikri (1)
Avatar photo
Doğum 20.07.1956 BUCAK-BURDUR Eğitim Cumhuriyet İlk Okulu, Bucak Lisesi (Mezuniyet 1973) İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi - Kimya Yüksek Mühendisliği (Mezuniyet 1978) İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Mezuniyet 1995) Çok sayıda şirket içi ve şirket dışı eğitim programlarına iştirak. (ISO 9000, Toplam Kalite Yönetimi, Verimlilik, İş İdaresi, Pazarlama, İstatistiksel Proses Kontrol, Kişisel Gelişim, Kişisel İmaj ve diğer konularda onlarca eğitim programı) 1978-1980 Akyazı/Sakarya Yonca Süt Fabrikası İşletme ve Laboratuar Şefi 1980-1995 Petkim A.Ş. Yarımca Kompleksi (İşletme Mühendisi, İşletme Şefi, Başmühendis.) 1995-2001 Satış Müdür Muavini 2001-2004 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdür Yrd. 2004 - 01.02.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi Ticaret Müdürü. 01.02.2007 - 30.09.2007 Tüpraş Körfez Petrokimya ve Rafinerisi İnsan Kaynakları Müdürü. 01.01.2008 - 30.10.2008 Yantaş Yavuzlar Plastik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı. 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı Kauçuk Ürünleri Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı yaptı. (2001) 03.03.2010- Serbest Avukat Medeni Hal :Evli ve İki Çocuklu Lisan : İngilizce (İntermedite level) Sosyal Faaliyetler :İstanbul Üniversitesi Korosu, Kubbealtı Musiki Cemiyeti ve halen Tüpraş Türk Sanat Müziği Grubunda korist. 250 mühendis üyesi bulunan Petkim Mühendisler Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptı. Kocaeli Aydınlar Ocağı'nda Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Halen Yönetim Kurulu Başkanı. 2001-2002 yıllarında Kocaeli TV' de, "Geniş Açı" adlı siyasi, sosyal, kültürel tartışmaların yapıldığı programın yapımcılığı ve sunuculuğunu yaptı. Halen Kocaeli Gazetesinde haftada bir köşe yazısı yayınlanmaktadır. Bu yazıların tamamı kocaeliaydinlarocagi.org.tr sitesinde yer almaktadır.