Büyük Tatil Başlıyor

110

Zaman hızla akıp geçiyor. 2011-2012 eğitim ve öğretim  dönemi sona eriyor. Milyonlarca öğrencimiz heyecanla bekledikleri karnelerini alacaklar. Ve büyük okul tatil başlayacak.

Bu süreçte çocuklarımız dinlenecekler, gönüllerince eğlenecekler. Yeni ders yılı için enerji toplayacaklar.

Eğitim ve öğretim dönemleri – bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çok önemli aşamalara rağmen – ülkemiz çocuklarını çağdaş uygarlık düzeyine uyum sağlayacak şekilde yetiştirme ve eğitme günleridir. Bu dönem devletimizin, ailelerimizin ve öğretmenlerimizin fedakârlık yapma zamanlarıdır.

Tüm çabalar ve verilen emekler, yapılan harcamalar genç kuşaklarımızın en iyi en güzel koşullarla bilinçli, araştırıcı, becerili, bilgili, yaratıcı ve evrensel düzeyde başarıya ulaşabilecek  gençler olarak yetiştirilebilmeleri içindir.

Günümüzde nerede ve hangi ülkede üretilirse üretilsin bilgi ve teknoloji çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılmaktadır. Bu hızlı gelişmeye mutlaka ayak uydurmamız gerekmektedir.

Bu durum eğitim kurumlarımızı da yakından ilgilendirmektedir. Dün lüks kabul edilen günümüzde ise zorunlu hale gelen, çağdaş ve modern teçhizatlı laboratuvarları, öğrencilere sunacak okulların hizmete sokulmaları   gerekmektedir. 

Ayrıca yeni bilgi ve teknolojiler, derslerin içeriklerini de değiştirmektedir. Bu değişim ve yeniliklerin öğrencilere en kısa sürede aktarılması evrensel bir zorunluluk haline gelmiştir.

Yeni ders programları, günümüz dünyasına uygun ve geçerli olmalıdır, öğrencilerin ilgisini çekmeli, donanımlarını artırmalıdır.

Yüksek öğretime girebilme sınavlarına son seferinde katılan 1 milyon 850 bin öğrencimizin aldığı sonuçlar oldukça düşündürücüdür. Bu gerçeği iyi değerlendirmemiz gerekmektedir.

Üniversite giriş sınavlarının açıklanan sonuçlarına göre 50.800 aday “0” (sıfır) puan almıştır. 870 bin kişinin matematikten başarısız, 1 milyon 250 bin öğrencinin ise fen derslerinden beklenilen düzeyde olmadığı (doğru yanıtlar dört sualin altında kalmıştır) anlaşılmıştır.

İzlediğimiz kadarıyla Milli Eğitim Bakanlığımız doğru bir hamleyle gerekli önlemlerin alınmasına gayret etmektedir. Öğretim ve eğitim süresinde dersleri öğrencilere öğretmek, kavratmak ve bilgilerini kullanabilme yeteneklerini artırmak için gerekli özenin gösterileceği ifade edilmektedir.

Bu aşamada en önemli pay, öğretmenlerimize düşmektedir. Öğretmenlerimiz, kendi dallarındaki değişim ve gelişmeleri ve öğretim metotlarındaki yenilikleri sürekli ve yakından izlemek durumundadırlar. Günümüz öğretmenleri kendilerini devamlı yenileyecek ve konularında öğrencilerini de yeni bilgilerle donatacaklardır.

İlgili bakanlıklarımızın da, bu konuda öğretmenlerimize gerekli alt yapıyı ve maddi, manevi desteği temin etmesi için gayret göstermesi   gerekmektedir.

Bilinen özdeyişle en iyi yatırım, insana yapılan yatırımdır. Çocuklarımız, gençlerimiz ise yarınlarımız ve  geleceğimizdir.