Bir Ömre Bedel Gece; Kadir Gecesi

80

 

Yüce Rabbimizin lütuf ve inayetiyle mübarek Ramazan ayının son günlerine erişmiş bulunuyoruz. İnşaallah Ramazan’ın 27. gecesi mübarek Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz.

Yüce dinimizde Kadir Gecesi’nin pek büyük bir değeri vardır. Zira Yüce Allah bu mübarek gecenin adıyla müstakil bir sureindirmiş ve bu gecenin kadrini kıymetini yüceltmiştir. Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olan Kadir suresinde Kadir Gecesibizlere şöyle tanıtılmıştır: “Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır, melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir, 97/1-5)

Biz Müslümanların hayatında önemli bir yeri bulunan KadirGecesi’ni diğer gecelerden ayıran bir takım özellikleri bulunmaktadır. Kadir Gecesi’nin en önemli özelliğihidayet rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasıdır.

Yine bu gece içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan (yaklaşık 83 yıl) daha hayırlıdır. Bir gün Resûlullah (s.a.s.) İsrailoğullarından Allah’a seksen yıl ibadet edip bir göz açıp kapayacak süre isyan etmemiş olan dört kişiden bahsetti. Resûlullah’ın ashabı buna hayran oldular da Cebrail gelip dedi ki: “Senin ümmetin bu kişilerin seksen yıllık ibadetine hayran oldular ve onların bir an bile Allah’a isyan etmediklerini hayretle dinlediler. Halbuki Allah Teâlâ ondan daha iyi bir şey indirdi” dedi ve Kadir suresini okudu. “Bu; senin ve ümmetinin hayran olduğunuz şeyden daha üstündür” dedi. Resûlullah (s.a.s.) ve beraberindeki insanlar bunun üzerine çok sevindiler.”(Hadislerle Kur’an-ı Kerim Tefsiri, İbn Kesir, Çağrı Yay. Çev. Dr. Bekir Karlığa, Dr. Bedrettin Çetiner, c. 15, sh. 8540)

Meleklerin ve Ruh (Cebrail)’un bu gece Rab’lerinin izniyle yeryüzüne inerek mü’minlere selam vermeleri de Kadir gecesinin özelliklerindendir.Bu gece, tan yeri ağarıncaya kadar tam bir esenlik ve selamettir.

Kur’an-ı Kerim’de, Kadir Gecesi bu özellikleriyle tanıtılmış olmasına rağmen hangi gece olduğu konusunda bilgi verilmemiştir. Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiğini bildiren ayet (Bakara, 2/185)dikkate alındığında Kadir Gecesi’nin Ramazan ayında olduğu anlaşılmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.), Kadir Gecesi’nin zamanını tam olarak bildirmemişler ancak bazı işaretlerde bulunmuşlardır. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bu konudaki hadis-i şerifleri şöyledir:“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisinde arayınız.”(Müslim, Sıyâm, 219)“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayınız.” (Buharî, Leyletü’l-Kadr, 3)“Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın.”(Buharî, Leyletü’l-Kadr, 2; Müslim, Sıyâm, 205-206)

Hadis-i şerifler, Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on ve yedi gecesi içerisinde ve tek sayılı gecelerde aranması gerektiğini göstermektedir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazan ayının son on günü girdiğinde geceleri ihya eder, ibadetlerini artırırdı. Aile fertlerini uyandırır, onların da geceleri ibadetle değerlendirmelerini isterdi. (Buharî, Leyletü’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 7)

Sonuç olarak Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içerisinde olduğu ayetle sabittir.(Bakara, 2/185)Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem sözleriyle hem de davranışlarıyla bizlere Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on gününde olduğuna işaret etmiştir. Bu konudaalimlerin ağırlıklı görüşü, Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesi olduğu yönündedir. (bk. İbnSa’d, I, 94)Asırlardır memleketimizde ve İslam dünyasında Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak bilinmekte ve ihyâ edilmeye çalışılmaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni değerlendiren (ihya edenlerin) kişinin geçmiş günahları bağışlanır”(Buharî, Leyletü’l-Kadr 1; Müslim, Müsafirîn, 173-176)  buyurarak, Kadir Gecesi’nin değerini ve onu ihyâ etmenin önemini bildirmiştir.Peygamber Efendimiz (s.a.s.), Kadir Gecesi’ni nasıl ihyâ etmesi gerektiğini soran Hz. Aişe validemize de Allah’tan af dilemesini tavsiye ederek şöyle buyurmuştur:“Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni de affet! diye dua et.”(Tirmizî, Daavât, 84)

Mübarek Kadir Gecesi’nin feyz ve bereketinden istifade edebilmek için bu geceyi namaz kılarak, tövbe ederek, Sevgili Peygamberimize salatü selam getirerek, hayır hasenat yaparak değerlendirmeliyiz. Özellikle Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gece çokça Kur’an-ı Kerim okumalı, hidayet kaynağı yüce kitabımızın prensiplerini anlama ve hayatımıza tatbik etme gayreti içinde olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle 3 Ağustos Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece idrak edeceğimiz mübarek Kadir Gecenizi tebrik ediyor; bu kadri yüce gecenin ilimiz, ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.