Ankara Kalesi’ne Sahip Çıkalım

176

Ankara’ya gidip geliriz. Ancak Ankara Kalesi’ni görmeden, Hacı Bayram´ı gezmeden, Ankara’dan ayrılırız. Ankara’ya son gidişimde kendime zaman ayırdım. Hacı Bayram’ı ve Ankara Kalesi’ni doya doya gezdim. Hacı Bayram Camii avlusunda güvercinlere yem attım. Restorasyonu yapılan Hacı Bayram Camii ve Hacı Bayram çevresinde ki göz ve gönül ziyafeti sunan evleri doya doya seyrederek Ankara Kalesi’ne çıktım. Ankara Kalesi’nin perişan ve içler acısı hali beni hep üzmüştür. Ankara Kalesi’nden Ankara bir başka güzel seyredilir. Ankara Kalesindeki evlerin, dar sokakların, yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binaların, vefasızlığa kurban gitmesine hep isyan etmişimdir. Ankara Kalesiyle ilgili hep hayaller kurmuş, kendi kendime projeler üretmişimdir.

VALİLER VE BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA TARİHİ GÖREV

Türkiye’nin 81 ili var. Başkentimiz Ankara. Her ilin Valiliği ve Belediyesi’nin Ankara’da işleri oluyor. Bu işleri takip etmek üzere Ankara’ya giden Valilik ve Belediye yetkilileri otellerde kalarak büyük masraflar yapmakta. Bu masraflar toplandığında büyük bütçeler çıkmaktadır. Ankara’nın en önemli yeri olan Selçukludan Osmanlı’ya Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne Ankara Kalesi’nde ki muhteşem mimarisiyle göz ve gönül ziyafeti sunan konaklar ve evler her geçen gün yıkılıp yok olmakta. Hep düşünmüş ve hayal etmişimdir. Her ilin Valilik ve Belediyesi ortaklaşa bir proje hazırlayıp Ankara kalesinde ki evlerden birini satın almak suretiyle ve restore edip illerine ait bir kültür evi ve misafirhane haline getirmek suretiyle Ankara Kalesi muhteşem bir kimliğe kavuşabilirdi. Bu konuda belgesel TV programları çekerek Ankara kalesiyle ilgili daha önce yayınlar yapmıştım. Ankara’ya hep yolumuz düşer. Ankara kalesine çıkmadan Ankara’yı Ankara kalesinden seyretmeden Ankara’ya gittik demeyin. Ben her fırsatta Ankara’ya gittiğimde Ankara kalesine çıkarak Selçukludan Türkiye Cumhuriyeti’ne Ankara kalesinin muhteşem manzarasını seyretmekteyim. Ankara kalesi son yıllarda büyük bir restorasyon hamlesine bürünmüş durumda. Evler ve konaklar restore ediliyor, Hacı Bayram çevresi tarihi kimliğiyle buluşuyor. Bu çevrede yapılan yatırımlar ve restorasyonlar gerçekten her türlü takdirin üzerinde. Yetkililere teşekkür etmek istiyorum. 

BURSA BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK HİZMET

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tüm Valililerimiz ve belediye başkanlarımız için örnek bir hizmet çalışma yaparak Ankara kalesinden tarihi bir konağı satın almak suretiyle Ankara’da Bursa Konağı yaptığına şahitlik ettim. Kale girişinde Koç müzesinin de hemen karşısında daha önce Ankara’da ki Bursa Derneği tarafından satın alınıp Bursa Evi olarak restore edilen Bursa Evi’nin yanında ki büyük bir konağı belediye bütçesi ile satın alıp Ankara’da Bursa Konağı adıyla restore etti.  Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışması dilerim diğer belediyelerimiz ve valiliklere de örnek olur. Her ilimizin Ankara Kalesinde bir evi olabilir. Bu ev illerimizin küçük bir müzesi, illere ait yöresel yemeklerin yapıldığı bir mutfağı, belediye ve valilik yetkililerinin konaklayabileceği bir mekan haline getirilerek Ankara Kalesi farklı bir kimliğe bürünebilir. Bursa Büyükşehir Belediye başkanımızı candan kutluyorum. Çok önemli ve örnek bir hizmet başlattı. Bu örnek çalışma her türlü takdirin üstünde. Bizim geçmişte hayal ettiğimizi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koymasından büyük keyif aldım mutluluk duydum.

İÇİŞLERİ BAKANI’NA TARİHİ GÖREV

İçişleri Bakanımız sayın Efkan Ala, Ankara’yı da yakından bilen bir isim. Ankara kalesinden tüm illerimiz için bir ev de siz tamir edin kampanyası başlatarak Türkiye’nin bütün illerinin kültür değerlerini Ankara kalesinde toparlamak için çalışmalar yapmalı, valiler ve belediye başkanlarımızı teşvik etmelidir. Bu konuda İçişleri Bakanı’ndan çalışma yapmasını bekliyoruz. Evet sonuç olarak Ankara’daki Bursa konağı çok önemli bir proje. Bu projeden bütün valilik ve belediyelerimize örnek olmasını diliyorum. Ankara kalesi bu çalışmalarla tarihi kimliğine kavuşup muhteşem bir kültür merkezi haline gelebilir.

————-

Kınacızade Konağı

TARİHİ KONAK GÖRÜLMEYE DEĞER

Konak 1800’lü yılların sonunda yapılmış, 2007’de Kıvırcık Usta tarafından aslına sadık kalınarak restore edilmiş. Kapıdan itibaren geçmişe ait ne varsa “merhaba” diyor size. Antika eşyalar arasında kaybolduğunuzu hissediyor nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.

Şimdi hem restoran hem de cafe olarak hizmet veriyor aynı zamanda misafirlerini huzurlu bir ortamda eskiye dair bilgilendiriyor.

İkinci kata çıktığımızda sizi TRT´nin ilk kadın spikeri Jülide Gülizar´ın şahsi çalışma odası karşılıyor.

Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam eden Jülide Gülizar´a 2010 yılında konakta bir oda tahsis edilmiş, vefat ettiği tarihe kadar da çalışmalarına burada devam etmiş. Vefatından sonra odası aynı şekilde korunarak konuklara açılmış.

Konağın bundan başka iki özel odası daha var.

Biri İsmet İnönü´nün özel kalem müdürlüğünü yapmış ve kendisini kültür sanata adamış  Yurdusev Arığ ´a ait bir oda. Diğeri ise dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık´a ait oda.

Müzede Cumhuriyet dönemine ait kadın-erkek giysileri  çoğunlukta.

Yılda 20 bini Avrupalı turist olmak üzere 50 bin kişinin ziyaret ettiği Kınacızade konağı tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan çok önemli bir yapı.