Aksiyoloji / Toplumsal Formatlanma

93

Şair – yazar ve siyasetçi Arslan Koyuncu‘nun tabiriydi Aksiyoloji. Rahmet-i Rahman’a kavuştuğu için gayri bizlere vasiyet hükümdedir.

17 Ağustos Depremi sonrasında ve Oktar Babuna‘nın kanser numarasıyla Türk Milleti‘nin kan ve doku örneklerinin ABD laboratuvarına gidişine en kuvvetli tepki eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş‘tan gelmişti.

Akabinde televizyon kanalizasyonlarımızın rating / izlenirlilik oranı ve prime -time / en çok seyredilen zamanlar çokta lâzımmış gibi gâvur aletleriyle ölçüme başlandı. Merkezî Londra mıymış, neymiş?

Fizyonomik ve sosyolojik olarak davranışlarını çözümlediğiniz bir halka istediğiniz zaman (Bkz: 2002 seçimleri) ve istediğiniz yerde (bkz: Tahrir Meydanı) format atabilirsiniz.

Arap Baharı, bilgisayar diliyle Tunus, Mısır, Libya ve Suriye‘nin resetlenmesidir. Yani ‘yeniden başlat‘ komutu.. Ne zamana dek? İkinci bir emre kadar..

Ana bilgisayar nerde? ABD’de; Google, Facebook, Twitter, Netlog ve sair kimin? ABD’nin. Size uysa da uymasa da uydulardan kimler bizi duydular? Amerikanolar..

Yetmedi, pek Millî (!) Bakanlığımız ADEY / Aşamalı Devamsızlık Yönetimi diye bişey daha uydurdu. Çoluk – çocuğa RİDEF / Risk İhtiyaçları Değerlendirmesi Formu diye bir angarya doldurttu.

Hanimiş Sorularımız:

  • Ailede çocuktan başka bir çocuk ihmâl ve istismar mağduru mu?
  • Anne, baba, kardeşler veya akrabaları arasında suç işlediği için cezaevinde kalan kişi var mı?
  • Yakın zamanda aile içinde travmatik bir yaşantı oldu mu?
  • Ortada çok önemli bir neden yokken ne sıklıkla ailelerdekiler birbirlerine kızar, tartışma yaşarlar?
  • Ailede temel gereksinimler karşılanabiliyor mu?

Kimmiş sorgu – sual merkezimiz? UNİCEF. Nerdeymiş? USA.

Efem, başka öğrenmek istediğiniz bişey var mı?

Ha, kalmadı mı; pardon.