Akçakoca Gazi Sempozyumuna Büyük İlgi

85

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince düzenlenen “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu” sona erdi.  55 üniversite ve kuruluştan 114 akademisyen ve bilim adamının katıldığı sempozyumda 102 bildiri sunuldu.

Kocaeli´ye adını veren Gazi Akça Koca anısına düzenlenen uluslararası sempozyum, törenle  tamamlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli ve Sakarya üniversitelerince organize edilen “Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi” konulu sempozyumun açılış töreni, Başiskele ilçesinde bir otelde yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, törende, Osmanlı´nın, gittiği yerlere sadece köprü, okul, medrese, han, hamam, çeşme götürmediğini, tohumları sadece toprağa değil, gönüllere de serptiğini söyledi.

BAŞKAN GAZİ’Yİ ANLATTI

Gazi Akça Koca´nın, Osman Gazi´nin silah arkadaşlarından olduğunu hatırlatan Karaosmanoğlu, “Gazi Akça Koca, Orhan Gazi´ye lala olmuş, Kocaeli´nin manevi sahibi, büyük bir komutandır. Beylikten imparatorluğa yolun ilk adımları Kocaeli´de atılmıştır. Tarihimizle yeniden barışmak ve milli hafızamızı tazelemek amacıyla düzenlediğimiz bu çalışmalarımızı, Karamürsel Alp, Konuralp, Turgutalp, Samsa Çavuş, Kurtuluş Savaşımızın destanlaşan kahramanları Yahya Kaptan´a, Kara Fatma´ya ve diğerlerine kadar sürdüreceğiz” dedi.

KÜLTÜRDE EKSİKLİKLER VAR

Moderatörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan´ın yaptığı panelde konuşan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise Türkiye´nin son 30 yılda pek çok alanda ilerlediğini ancak kültürde çok büyük eksiklikler olduğunu savundu. Kültürün, ulaşım ve diğer alanlar gibi ilerlemediğini dile getiren Afyoncu, şunları kaydetti: “Osmanlı Devleti´ni sadece tek başına bir hanedan kurmamıştır. Bir de kurucu aileler vardır. Onlardan bazıları Akça Koca, Karamürsel, Evrenos Gazi ve Köse Mihal gibi Osman Gazi´nin silah arkadaşlarıdır. Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar bu kurucu aileler, devletin yönetimlerinde önemli derecede söz sahibidir fakat Fatih zamanında merkezi hükümetin kuvvetlenmesiyle bu kurucu aileler yavaş yavaş devlet yönetiminden uzaklaştırılmış ancak varlıklarını günümüze kadar devam ettirmiştir. Bu ailelerin isimleri de yerel olarak birçok yerde kalmıştır; Kocaeli´de, Karamürsel´de olduğu gibi.”

GEÇMİŞE DEĞİL, GELECEĞEDE HİZMET EDİYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başiskele ilçesindeki otelde düzenlenen sempozyumun kapanış töreninde, geçmişte Kocaeli´nin Kandıra ilçesine bağlı Kaynarca bölgesinde 1953´te dünyaya geldiğini belirterek, kentin kurucuları sayılan Akça Koca ve Karamürsel Alp´in anıt mezarlarında düzenleme yapılacağını öğrendiği için sevindiğini söyledi. “Akça Koca, Karamürsel Alp, Konur Alp gibi Kocaeli’nin kurucu babalarının gelecek nesillere tanıtılması gerekiyor” diyen İsen, bölgenin ortak tarih üzerine inşa edildiğini, bu nedenle üç şahsiyetin de birlikte değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Kentin kurucuları için sadece tiyatro oyunu değil, roman yazılmasını ve filmler çekilmesine isteyen İsen, “Gelişmiş ya da gelişmemiş kültür yoktur. İşlenmiş ya da işlenmemiş kültür vardır. Bunu burada bırakmamak lazım. Bu sempozyum, yarın televizyonlarda yayınlandığı zaman bu bölgeden yetişmiş çocuk, tarihiyle gurur duyacak. 800 yıllık bu mirası gelecek nesillere aktarma gayreti gösterecek. Sadece geçmişimize değil, geleceğimize de hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAHRAMAN KONUŞMA YAPTI

Sempozyumun üçüncü gününde Gebze ile ilgili sunum yapan Gazetemiz kurucusu İsmail Kahraman, “Tarihi seyir içinde adı bir kaç kez Gelbize ‘den adını alan Gebze, Marmara Bölgesi’nin doğusunda İzmit Körfezi’nin kuzey kesiminde yer alan, zengin bir tarihi geçmişe sahip, ekonomisi, sanayi ve ticaret dayalı, Türkiye’nin hızla gelişen ve büyüyen bir ilçesidir. Kara, deniz, hava ve demiryollarının birbirleriyle kesiştiği önemli bir kavşak noktasında bulunmaktadır. Gebze tarih boyunca İstanbul’un Anadolu ile bağlantısını sağlayan yol üzerinde önemli bir konaklama merkezi olmuştur. Günümüze kadar gelen pek çok tarihi kalıntı, Gebze’nin çağlar boyunca önemli bir yerleşim merkezi olduğunu doğrulamaktadır. Gebze’den bir çok ünlü gelip geçti. Kimler mi?  Kartacalı komutan Anibal , Malkoçoğlu Mehmet Bey , Balçıklı Ethem , Zenbilli Ali Efendi , Şair Mehmet Nergisi , vezirler, paşalar ve daha niceleri. Her gelen ölümsüz bir miras bırakıp gitti. Mezarları da yok oldu gitti. Sadece mezar taşları var. Çünkü Gebze’nin asırlık selvi ağaçları ile süslü tarihi mezarlığı 1935 yılında sökülüp yerine park yapıldı . Bugün bu parkta sadece Malkoçoğlu Mehmet Bey türbesi kalmıştır. Parkta oturup çaylarını içenlerin bir çoğu burada tarihi bir mezarlık olduğunu bile bilmiyor. Sökülüp rastgele atılan mezar taşları Gebze sevdalısı insanların çalışmaları sonucunda girişimi ile koruma altına alınarak yeni mezarlıkta sergilenmiştir.” Dedi.