Uyan; Ey İnsanoğlu Uyan

112

İnsan vücudunun % 70 i, dünyanın 3/2 si, yiyeceklerde ise belli oranlardan başlayıp %98 e kadar varan su ihtiva etmektedir. Su yoksa hayatta yok, ancak ne yazık ki insanoğlu elindeki kaynakları doğru tüketmediği gibi doğal kaynaklarımıza zarar vermeye devam ediyor. Kontrol edemediğimiz tehlike yarattık. Dünyayı kafamıza göre şekillendirdik. Tarıma elverişli topraklar son 40 yılda % 40 zarar gördü. Her yıl 13 milyon hektar orman yok oluyor. Kuraklık tüm dünyada ortaya çıkıyor. İklimsel dengeyi tehlikeye atıyoruz. Ağaçlar yandıkça karbondioksit salgılıyor.Yağmur dengesi değişiyor.

Ormanlar iklimsel dengeyi sağlar, Rapaunellerin ağaç olmadığı için yapacakları kano yok, Madagaskar’da erozyon elem verici boyutlara ulaştı. Dünyanın en iyi ormanları Borneoda’da yok oluyor, Haiti kendini besleyemiyor, çünkü tepelerinde % 2 orman kaldı. Bazı bölgelerde ağaçları yok etmek hayatta kalmak için tek çare oluyor. Kaynakların tüketilmesi canlı kaynakları tehdit ediyor.                                                                                                                                                                                                                                      2015 yılında 2 milyar kişi susuzluktan etkilenebilir. Nehirlerde sular azalıyor, Amazon nehri % 20 küçüldü. Su rezervleri hızla tükeniyor. Her gün 5000 insan kirli su içmekten ölüyor. Dünya nüfusu 1950 den bu yana 3 kat arttı.Afrika nüfusunun % 70 i yoksul 50 yıl içerisinde yoksul ile zengin arasındaki fark daha da artacak. Her yıl 1 milyardan fazla insan şehir nüfusunu artırıyor. Yaklaşık 1 milyar insan aç geziyor. Ancak dünya nüfusunun % 20 si kaynakların % 80 ini tüketiyor. 

Uyan ey insan uyan, bu gidişatı  tersine çevirmek senin elinde. Ama fazla zaman kalmadı. 10 yıldan fazla zamanımız yok. Tek bir insan duvarları yıkabilir. Bunun için bazı ülkeler barışa insanlığa katkı sağlamak için harekete geçti, askeri harcamalarını kısarak doğal kaynakların geliştirilmesine daha fazla bütçe ayırmaya başladı.

Bir çok ülke yenilebilir enerji kaynaklarına önem vermeye başladı. Rüzgar çiftlikleri kurulmaya başlandı. Güneş enerjisi önemli kaynak olarak geliştirilmeye çalışılıyor.Yapacak çok işimiz var, birlik olma zamanı. Ey dünya askeri harcamaları kısalım, barışı destekleyelim, gelir adaletini sağlayalım.İsrafı önleyelim. Doğal kaynaklarımızın kıymetini bilelim. Kaynaklarımızı doğru kullanıp tarıma, üretime, eğitime, bilime, sosyal projelere aktaralım.

Bir sonraki sahneyi yazmak bizim elimizde öyleyse neyi bekliyoruz.