Vefa ve Gazetecilik

116

Zaman zaman vefadan söz eden yazılar kaleme alıyorum. Vefanın önemini gündeme getiriyorum. İnsana yakışan vefalı olmaktır. Ancak, gazetecilik ve siyaset en vefasız mesleklerin başında gelmekte. Gazetecilik ve siyasette hiç vefa yoktur. En yakın arkadaşlar düşman olmakta, meslek ve makam elden gittikten sonra hiç kimse yüzüne bakmamakta.

Önceki gün Türk basınına önemli hizmetler yapmış Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Genel Başkanlarından olan ve hayatını Darıca’da geçiren ve Darıca’da vefat eden Nezih Demirkent’in ölümünün 13. yılıydı. İstanbul Aşiyan Mezarlığı’nda ki Nezih Demirkent’in mezarı başında ki anma programına ben de Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Basın Vakfı’nı temsilen katıldım.

Anma toplantısında TGC’den birkaç yönetici dışında daha çok Dünya Gazetesi çalışanları katıldı. Nezih Demirkent’in kızı Didem hanım herkesten önce babasının mezarı başına gelmişti. Usulden birkaç kişi konuşma yaptı. Okunan hatmin duası birlikte yapıldı.

Anma toplantısından sonra Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ile Nezih Demirkent’in mezarı başında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. Hayatını Türk basınına adayan Gazeteci olarak Türk Basınına büyük hizmet veren en önemlisi, Darıca’ya Gazeteciler Huzurevi yapımını gerçekleştiren Nezih Demirkent’i anmaya Türk Basını önem vermeliydi. Hiçbir TV kamerası anma toplantısında yoktu. Nezih Demirkent’in yetişmesinde büyük emeği olan anlı şanlı gazetecileri gözüm aradı, hiç birisi orada değildi. Gerçekten basının ne kadar vefasız, iki yüzlü olduğunu bir kez daha Nezih Demirkent’in mezarı başında gördüm.

NEZİH DEMİRKENT İLE 16 YIL

Nezih Demirkent’i ilk kez Gebze Gazetesi’ni 1985 yıllında kurduğumda tanımıştım. Daha sonra Dünya Gazetesinin ilk kez Gebze temsilciliğini kurarak dostluğumuz sürdü. Gazeteciler Cemiyeti Darıca Huzurevi’nin yapılmasında az çok emeğimiz geçti. Nezih Demirkent’in başkanlık yaptığı dönemde TGC’ye üye oldum. Dostluğumuz hep sürdü. Gazeteci olarak yetişmemizde üzerimizde emeği olan bir isim. Vefatının üzerinden 13 yıl geçti. Ancak, Nezih Demirkent gibi gazeteciler çok az yetişiyor. Nezih Demirkent’ten sonra TGC fazla bir etkinlik gösteremedi. Deyim yerindeyse içine kapandı. Nezih Demirkent Anadolu basını, yerel basına da büyük önem veriyordu. 51 yaşında Dünya Gazetesi’ni kurarak Türk sanayicisi ve İşadamlarına önemli bir vizyon vermişti. Nezih Demirkent’in vefat yıl dönümüyle ilgili mezarı başında yapılan anma ve Türkiye Basın Vakfı Genel başkanı değerli dostum Yılmaz Karaca Bey’in yayınladığı mesajdan bir bölümünü sizinle paylaşıyorum.

DEMİRKENT ANILDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (TGC) Turgay Olcayto,”Nezih Demirkent, Babıali’nin simge bir ismiydi, fikir hocamızdı. Kocaman yüreğini gazetecilere açtı. Ölümü, hepimiz için ani oldu. Daha birlikte yapacağımız pek çok projemiz vardı” dedi.  Demirkent’in ölümünün, gazetecilik mesleği açısından büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Olcayto şunları söyledi: “Onun Salı Yazıları´nı çok özlüyorum. Genç gazetecilere öğüt taşıyan sözlere yer verirdi. Analizler yapardı. TGC olarak bize yaptığı katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da, “Çok kısa bir süre önce, 3 Şubat’ta ustamızın gazetesi DÜNYA´da köklü bir değişim yaşadık. Gazetemizin kuruluşundan bu yana hiç değişmemiş olan logosunu değiştirdik. Mizanpaj yapımız baştan aşağı yenilendi. Yeni yüzümüzle birlikte haber sunuşumuz da değişti” diye konuştu.

KURUCUMUZ DEMİRKENT’İ SAYGIYLA ANIYORUZ

Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Dünya Gazetesi Sahibi ve vakfımızın kurucusu, duayen gazeteci Nezih Demirkent’i, vefatının 13’ncü yılında minnet ve şükranla andıklarını söyledi.

Türk basınına unutulmaz hizmetler veren merhum Nezih Demirkent’i saygıyla andıklarını belirten Genel Başkan Karaca, şunları söyledi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne 10 yıl boyunca başkanlık yapan, uzun yıllar Hürriyet Gazetesi’nin genel yayın müdürlüğü görevini başarıyla yürüten ve Dünya Gazetesi’ni kurarak ekonomi gazeteciliğinin öncülüğünü üstlenen Nezih Demirkent, Türk Basın tarihindeki sayılı duayen gazetecilerden biridir. Demirkent aynı zamanda, Anadolu’nun da örgütlülüğüne inanmış ve tüm meslek kuruluşlarımızı Basın Vakfı adıyla bir çatı altında toplamayı başarmıştır. Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, içinde bulunduğumuz günlerde, merhum Demirkent’in gerçekleştirdiği özveri isteyen çalışmalarından güç alarak faaliyetlerini sürdürmektedir.  

Basın Vakfı olarak, gazetenin İmtiyaz Sahibi kızı Didem Demirkent’in şahsında kurucusu olduğu Dünya Gazetesi ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimi iletiyoruz.”

Sonuç olarak vefa çok önemli. Özellikle gazetecilik mesleğinde çok önemli. Siyasette çok önemli. Gazetecilik ve siyasette vefa duygusunu geliştirmek için meslek mensupları olan bizlere büyük görev düşüyor. Her şey gelip geçici, baki kalan kubbede hoş seda ve hizmetler.