Üniversitemize Kazandırılacak Bir Güzel Eser: Semahat Aracı Tıbbi Destekli Yaşlı Yaşam Merkezi

85

 

Halkımızın ve hekimlerimizin karşılaştığı önemli bir çaresizlik de hastahane desteği ihtiyacı giderilmiş  fakat çeşitli yönleriyle tıbbi destek ihtiyacı olan yaşlılarımıza bu hizmeti verebilecek yer ve imkanı bulamamaktır. Alzheimer, bunama, kronik hastalıklar sebebiyle muhtelif komplikasyonları oluşmuş fakat hastahanelik olmayan insanlarımızın ihtiyaç duyduğu tıbbi desteği verebilecek yerlerin olmayışı önemli bir eksikliğimizdir.

Bu tür vakalara bakmak durumunda kalan vatandaşlarımızın, yaşlı bakım pratiği eğitimini alabileceği kurumlarında  olması ayrı bir ihtiyaçtır. Bunun ne kadar önemli olduğunu ancak yaşayan bilir. Yaşlı Anne-Babasına bir ilacın nasıl verilebileceğini, ne yapıp da onu üzmeden, yormadan ilacını kullandırabileceğini, kişisel bakım ihtiyacına yardımcı olmayı bilemeyen insanın çaresizliği, basit-kısa eğitimlerle giderilebilir.

Bakım ihtiyaçlı yaşlısı olan ve bu yaşlısına kendisinden başka bakanı olmayan bir insanın, bu yaşlısını 3 -5 günlük kısa zaman dilimleri için emanet edebileceği bir yaşlı bakım merkezinin varlığı da, geleneksel aile yapısından çekirdek aile yapısına dönüşen toplumumuzda, ihtiyaç duyulan kurumlardandır. Günümüzde çocuklarımız için kreş ne kadar önemli ise bakıma muhtaç yaşlılarımıza  hizmet veren yerlerimizin de olması ve çoğalması  o kadar önemlidir.

Tıbbi Destekli Yaşlı Bakım Evi işte bu gibi  ihtiyaçlara cevap verebilmek için düşünülmüştür. Böyle bir ihtiyacı danışmanlığını yaptığım Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. İbrahim Karaosmanoğlu ile paylaştığımda önemini ve gereğini kabul etmiş ve bir çalışma yapmamı istemişti. Konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile değerlendirmeler yapıldı. Bunlardan biri de Alzheimer derneğidir. Dernek yönetimindeki Dr. Ayten Gül ve Prof.Dr. Hüsnü Efendi böyle bir kurumun lüzumluluğunu en iyi bilen ve yapılabilirse yerinde bir hizmet olacağını paylaşanlardandır. İzmit Yaşlılar Derneği Başkanı Sn.Sevcan Tamer, Huzurevi Derneği Başkanı Sn. Olcay Ilıcalı değerlendirmelerini aldığım, konu hakkında danıştığım kişilerdir.

Büyükşehir Belediye Başkanımızın kanaati ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının fikri, böyle bir kurumun tıp fakültesi bünyesinde kurulup çalıştırılmasının daha yerinde ve doğru olacağı  şeklindeydi. Bu sebeple rektörümüz Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu ile görüşülmesi kararlaştırıldı. Yapılan görüşmede Sezer hocamız böyle bir kurumun  şehrimiz ve üniversitemize prestij katacağı, hem de ülkemiz de örnek bir kurum olacağı, bunun çok yerinde bir düşünce olduğunu belirtiler. Nöroloji hocalarımızdan Prof. Dr. Pervin Kutluay İşeri Hanımı görevlendirerek bu tür kurumların gelişmiş ülkelerdeki durumu hakkında bir çalışma yapmasını ve bu çalışma ışığında projelendirme yapılmasını istediler. Böylece Sezer hocamızın yapıcı gayreti sayesinde hem proje ortaya çıkmış hem de üniversitemizde böyle bir kurum için yer tahsisi gerçekleşmiştir.

Böyle bir projenin hayata geçilebilmesi için ilgililer tarafından kaynak araştırılırken, Aracı ailesinin anneleri Semahat Aracı adına kalıcı bir hayır işi yapma istekleri düşüncesini bilmem sebebiyle konuyu kendileri ile paylaştım. Babaları Şükrü Aracı adına Derince de yaptırdıkları ilköğretim okulu Aracı ailesi için bir mutluluk kaynağı olmuştu. Anneleri Semahat Aracı’nın adını yaşatacak olan böyle bir eserin yapılmasını ve şehrimize böylesine önemli bir sosyal proje ile katkı vermenin kendileri için de mutluluk verici olacağı kararı ile projeye evet dediler. Tıbbi hizmetlerinde bulunmam sebebiyle tanıdığım Şükrü Amca ve Semahat teyze birbirlerine gösterdikleri sevgi, şefkat ve hizmet yönleriyle örnek alınacak insanlardı (Allah rahmet etsin ve mekanları cennet olsun). Oğulları olan İbrahim-Kemal Beyler; kızları Zümran ve Ayşe Hanım efendiler böyle bir projeye de sahiplenmekle Anne ve Babalarına ne kadar layık olduklarını göstermişlerdir. Başarılı iş adamlıkları yanında imkanlarını bu tür sosyal projelerle zenginleştirdikleri için kendilerine tebrik, takdir ve teşekkürlerimi sunarım.

Koruma grubu, 16 Kasım 2013 tarihinde Hatay Kırıkhan’daki fabrika açılışında, oradaki misafirleriyle  Semahat Aracı Tıbbi destekli yaşlı yaşam merkezinin yapım sözünü  paylaştılar. Orada projenin dış cephe çizimleri gösterildi. Böyle bir konuya sahip çıkan rektörümüz Sn.Sezer Komsuoğlu ve yapımını üstlenen Aracı ailesi, konuya her türlü destek olma sözü veren Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sn.Karaosmanoğlu takdirle anılacaktır.  Önümüzdeki ay temeli atılacak ve bir sene içinde de bitirilecek olan bu eserin hayırlı olmasını dilerim.